Mina marsvin

Mina marsvin

Här ser du några av dem, när de är samlade för en liten gurkpaus. De älskar gurka! Så fort man öppnar kylskåpsdörren ljuder ett gällt "oui, oui" från alla marsvinen. Det betyder något i stil med: "Gurka, gurka, jag vill ha gurka!"

Jag har haft marsvin sedan 1985, och jag har provat på flera olika raser. Varje ras har något speciellt som man faller för! Bland mina favoriter kan jag nämna teddy, peruan och crested. Antalet marsvin som jag haft har varierat, och på senare år har det minskat för att ge plats åt kaninerna och de övriga djuren.

Ni som själva har några marsvin har säkert märkt att de har olika personlighet. Precis som människor, så är också marsvin individer med olika personlighet, och man märker det tydligare ju tamare marsvinen är. Mitt virvelmarsvin Pelle älskade att springa omkring på golvet, och han var speciell därför att han följde efter oss hack i häl så fort han fick en chans. Han var väldigt pigg och livlig, och pratade alltid. Släthårshonan Tusse var precis tvärtom. Hon ville helst sitta i någons knä och bli klappad och kelad.

Min första kull ungar fick jag 1990. Det var en upplevelse att se dem växa upp. Dessa ungar blev väldigt ompysslade och kanske även ganska bortskämda. När de blev vuxna var de några av de tamaste marsvinen vi haft. De utvecklade också sina egna personligheter, och var väldigt pratglada.

 

Marsvinen på bilden är från två olika generationer, och visst syns det att de är släkt! De äldsta marsvinen är Chocolate nose och Chessy. Ungarna heter Pyret och Pepsi.

 

Kan du gissa vad bilden föreställer?

Jo, det är ett marsvin.... Rasen heter peruan, och pälsen växer ca 2,5 cm i månaden runt om hela marsvinet. Om man ska deltaga på utställningar med en peruan får man inte klippa pälsen. Man måste rulla upp det på "spolar", för att det inte ska bildas knutor, och det krävs att man sköter pälsen varje dag för att den ska hålla sig fin.

 

Ja, detta var några av mina marsvin. Det tillkommer nya hela tiden. De senaste är två svarta marsvin. En släthårig och en crested. Och så småningom kommer det säkert att dyka upp en alpaca eller en merino här hemma....


MARSVINSHUSET ... TILLBAKA till DJURHÖRNAN