Ohyra hos hundar, samt hundens skötsel

Skötsel av din hund

(Längre ner på sidan kan du läsa om ohyra)

Pälsen
Pälsen bör borstas regelbundet. Då tar man bort lösa hår och smuts, samtidigt som blodcirkulationen i huden stimuleras och pälsen blir friskare och blankare. Under fällningsperioden bör pälsen borstas två gånger dagligen för att få bort lösa hår. Hunden har normalt två stora fällningsperioder per år. Men hundar som bor inomhus fäller lite året om.
Hunden ska badas minst 3-4 gånger per år. Då hjälper man till att få bort smuts, lösa hår och hudpartiklar (sådant som allergiker är känsliga mot).
Hos Golden retrievern växer håret mellan tårna och under tassarna, och detta bör klippas regelbundet. Även den tjocka pälsen under öronen bör klippas. Under sommaren blir det annars varmt och fuktigt på dessa ställen, vilket kan leda till fukteksem och öroninflammation.

Ögon
Om ögonen rinner eller om de är smutsiga kan du torka runt ögonen med en fuktig bomullstuss.

Tänder
Borsta tänderna med en mjuk tandborste en gång i veckan för att hålla dem i bra skick. Du borstar utan tandkräm. Tuggben av råhud är också bra för att motverka tandsten. Tandsten måste annars avlägsnas av veterinär.

Öron
Kontrollera öronen regelbundet och ta bort ev. vax. Öronen ska vara vita eller svagt rosafärgade och luktfria. Är där mycket vax och öronen luktar illa, kan det vara tecken på inflammation och veterinär bör kontaktas.

Klor
Klorna klipper du med en klosax för hundar.

Motion och aktivering
Hunden behöver komma ut på promenader, det räcker inte bara med att släppa ut den i trädgården så han får rasta sig själv. Under promenadens gång aktiveras bland annat luktsinnet, och hunden blir rastad både fysiskt och psykiskt.

Hunden är även i behov av annan sysselsättning som aktiverar hjärnan. Du kan då och då låta hunden söka efter gömda föremål, eller låta den lösa problem. Sådant brukar hundar tycka är kul, och de upplever det både som lek och träning, samtidigt som det är viktigt för deras mentala hälsa. Tips på aktivering får du här.


Vaccinationer
Görs mot valpsjuka, smittsam leversjukdom (hepatit) och parvovirusdiarre.


OHYRA hos hundar

Loppor

Loppornas säsong är från februari till september.
Loppan har anpassat sig till vårt inomhusklimat. Deras ägg kan överleva i över 1 år tex i möbler och mattor, innan de utvecklas till loppor.
Lopporna sprids genom närkontakt eller från omgivningen. De kan spridas mellan hund och katt, hund och människa eller mellan hund och hund. Loppan lever av blod och kan bli upp till 4 mm långa, färgen är brunsvart. Loppbettet ger klåda.

 

Löss

Det finns två typer av löss; den blodsugande (vanligast) och den pälsätande. Hundens löss är artspecifika, dvs de angriper aldrig andra djur eller människor, de lever endast på hundar. Lössen är ca 2 mm långa. De sätter sig speciellt bakom öronen, på nosen, på armbågar och i ljumskar. De smittar endast vid direktkontakt. Lusen överlever endast några timmar utanför värddjuret. Löss ger klåda, pälsen kan bli mjällig och det kan uppstå eksem.
Om du har möjlighet kan du bada hunden i Dermocan som finns att köpa receptfritt på apoteket. Låt schampot verka i ca 15 minuter och upprepa behandlingen efter 10 dagar.

 

Kvalster

Mjällkvalster lever ytligt i huden och ser ut som små gulaktiga mjäll, ca 0,5 mm stora. De ger klåda och mjällbildning. Äldre djur får ofta mjällbildning endast runt svansroten. Yngre djur kan få förändringar över hela kroppen, särskilt på ryggen och bak mot svansen.
Mjällkvalster kan smitta till katt och till människa. På människa kan mjällkvalstret inte föröka sig, och symtomen man ser är att det uppstår utslag på kroppsdelar som kommit i kontakt med djuret.
Prova att bada i Dermocan.

 

Skabb

Det finns olika arter av skabb. Rävskabb smittar ofta jakthundar i skogen tex i rävgryt. Rävskabb kan även smitta till människa. Öronskabb kan ge öroninflammation. Hårsäcksskabb ger hårlöshet.
Skabb är en sorts kvalster som angriper hunden, ofta där hunden är tunnhårig. Hunden får intensiv klåda, huden blir rödaktig och fjällig, och efter en tid kan det uppstå variga infektioner.
Skabbdjuret kan vara svår att bli av med och behandlingen måste upprepas flera gånger. Du bör söka veterinär för råd om bästa behandling.

 

På apoteket kan du köpa boken "Hälsoråd för hund" som är en praktisk bok att ha till hands när hunden blir sjuk. Där kan du läsa om allt från förgiftning och mag- tarmrubbning till ormbett och åksjuka.


Startsidan