Marsvins utebur

Utomhusbur

© Marsvinshuset

Marsvinen ute på sommaren

På sommaren kan du ta ut marsvinen på gräset under fina sommardagar. Utetemperaturen bör vara +15 grader eller mer, så marsvinen inte fryser. Du kan låta dem vara ute några timmar per dag då det är fint väder, och då du själv är ute och har uppsikt över dem.

Man kan då använda sig av en sk. rastbur som man lätt bygger själv (se nedan). En rastbur kan marsvinen inte bo i dygnet runt, utan är alltså främst tänkt att användas under dagtid då de är på "grönbete".

Viktigt att tänka på:


Bygg en utebur

En fyrkantig utebur av trä och nät bygger du enkelt själv. Trälister och nät kan du köpa på ett byggvaruhus.

Storleken på buren bör vara så stor som möjligt, men inte större än att du enkelt kan flytta omkring den på gräset. Du kan t ex göra den i storleken 150x50x45.
Köp trälister och det speciella "smådjursnätet", med små fyrkantiga rutor. Använd inte hönsnät, det är inte tillräckligt stabilt. "Smådjursnätet" är något dyrare, men i längden lönar det sig eftersom det är betydligt stabilare. Bottennät behöver du inte ha, eftersom marsvin inte gräver. (Kaniner är däremot glada för att gräva sig ut!)

Sätt ihop listerna till fyrkantiga träramar som du sedan fäster nätet på. Taket gör du som ett "lock" genom att fästa det med gångjärn så du lätt kan öppna det. Då är det enkelt att hämta upp marsvinen. Taket kan du stänga med en hasp.

Buren placerar du sedan på gräset, där marsvinen har möjlighet att välja mellan sol och skugga. Buren bör stå något så när vindstilla. Ev kan du sätta in ett litet hus i buren. Gör då huset rymligt så där får plats mer än ett marsvin. Hustaket kan du göra platt, marsvin gillar nämligen att hoppa upp och sitta ovanpå hustaket!

Denna typ av rastbur passar både för kaniner och marsvin. Man kan även använda den som innebur.

Tillbaka till Marsvinshuset | Djurhörnan