Aktiviteter för marsvin (Djurhörnan)

Tips på labyrinter för marsvin

Titta gärna in på de övriga aktivitetessidorna också. Där finns fler tips på roliga lekar för marsvinen.

Maila gärna in fler tips!

*********************************

Om du vill skriva ut tipsen för privat bruk, Gör så här:
Skriva ut hela sidan:
klicka med vänster musknapp i texten och välj sedan Arkiv-menyn och "Skriv ut". Då skrivs hela sidan ut.
Skriva ut endast vissa av tipsen:
markera den text du vill skriva ut med musen. Välj sedan "skriv ut" under arkiv-menyn, och kryssa för "markering" innan du klickar på OK!

*********************************

Labyrinter

Av böcker, hinder, m.m: Du behöver böcker, hinder eller nått annat + matskål med något gott i
1) Först gör du en labyrint med fällor som t ex fel väg. Alltså en väg där man inte kommer någonstans. Och gör sen klart en väg som visar ut.
2) Lägg några hinder innuti, eller nått annat man kan lägga inne i labyrinten.
3) På slutet sätter du matskålen, alltså vid utgången. I skålen lägger du i något ditt marsvin gillar. För visste du att marsvin har ett jättebra luktsinne, så de kan känna lukten och springa dit.
Kram Karolina, ha det kul

Av träbitar, kartonger, m.m: Mina marsvin älskar att springa i labyrinter. De kan sysselsätta sig där i timmar! Bygg upp en liten eller stor labyrint (den kan fylla ett rum...) med hjälp av kartonger, burkar, tidskriftssamlare m.m. Du kan även bygga gångar av träbitar. Jag spikade ihop två träbitar till formen av ett " T " eller ett " L " och 3 träbitar till formen " I_I ". Med dessa figurerna kunde jag sedan bygga gångar och labyrinter. Det bästa är att man kan spara dem och bygga labyrinter med ett annat utseende nästa gång. Höjden bör vara ca 1 dm.
Du kan också bygga labyrinten i form av en lekhage, så marsvinen inte kan smita ut därifrån. Som underlag kan du använda en vaxduk som är lätt att torka av ifall det skulle hända någon liten "olycka".
Tips av Charlotte

Av filmfodral: Jag har haft ett marsvin som hette Julius (Julle). Jag brukade göra en labyrint av filmfodral åt honom att springa i. I slutet av labyrinten la jag en gurka. Det tyckte Julle om. Från Jenny.

Labyrint med godis
Tips 1. Mina marsvin gillar att jag gör tävlingar. Så här gör du: Sätt upp något stabilt t.ex videofilmer i gångarna. Lägg sedan något du vet ditt marsvin älskar i gångarna!!
Tips 2. Förberedelser:
Tillverka en labyrint av något slag (Själv har jag spikat ihop brädlappar, som jag sandpapprat för att marsvinet inte ska skada sig, och ställt under ett bord. Bordets ben och stolsbenen blir också delar av labyrinten). Sedan skär du morotots- och gurkbitar som är ca 1 cm2 stora. Släng ut dem i labyrinten.
Leken: Släpp nu ut marsvinet i labyrinten. Det blir antagligen sysselsatt länge. Pysen älskar det.
Inskickat av Malin och marsvinet Pysen

Labyrint av tegelstenar
Jag hade tidigare försökt få mitt marsvin att anstränga sig lite för att få mat. Jag satt upp den på en 5 cm hög träbit. No way - hon drog ner skålen - och i ett skede söndrade hon sin före detta skål. Jaha, tänkte jag. Skyll dig själv!
Så byggde jag en mini-labyrint av tegelstenar. Nu måste hon gå i ett S för att få maten, tillbaka för att få dricka, igen genom S-et för att få slicka på saltstenen - och tillbaka för att komma åt höet! Som tur har hon fattat att hon inte kan välta tegelstenarna - men det kan vara en risk för något annat marsvin!

Lekhus som labyrint: Ta en eller flera kartonger och gör små öppningar i sidan på båda kartongerna. Sen sätter du ihop dom. Man kan göra hur många rum som helst. Lägg lite spån och hö på golvet så den har mjukt att gå på. Du kan göra olika saker i olika rum. I ett rum kanske du har ett hinder, en tunnel i ett annat, osv. I ett rum kan du också göra som en liten koja som den kan krypa in i. Lägg lite godis i varje rum så att den tycker att den tycker det är kul! Mitt marsvin älskar det! Insänt av Karin

Kartonglabyrint
Ta först några kartonger och gör så att det blir en fyrkant, fast med mellanrum mellan varje kartong. Sedan sätter du någon typ av gång (med väggar och tak) mellan varje kartong. Gör en gång med någon typ av godsaker som går mellan varje rum. I slutet av banan hittar den till exempel en skål med gurkskivor. Sätt sen ner ditt marsvin och låt marsvinet hitta målet!
Inskickat av Vera & Wilma

************************************

Till Marsvinshuset | Till LEKHÖRNAN

Har du tips på aktiviteter? Skicka mail till lekhörnan