Färger hos marsvin

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Det är inte alltid så lätt att avgöra vilken färg marsvinet har. Vissa färgnyanser är snarlika. Nedan får ni lite hjälp, dels med en beskrivning av färgen i text och med ett foto till hjälp. (Dock är det svårt att få färgerna riktigt bra på foto!)


Svart
Färgen ska vara kolsvart ända ner i hårbotten. (Ett vanligt fel är att pälsfärgen blir ljusare/gråaktig vid hårbotten). Ögon, öron och trampdynor ska också vara svarta.

Vit (bild saknas)
Färgen ska vara krit-vit, den får inte ha gulaktig eller gråaktig nyans. Ögonen kan vara antingen röda (pink eyed white) eller mörka (dark eyed white). Öron och trampdynor ska vara rosa.

Cream
Ljust "sågspånsfärgad". Ögonen är mörkt rubinfärgade (finns även med röda ögon, men rödögd cream har ingen godkänd standard). Ögon och tassar är rosa.
Buff (bild saknas)
Har ännu inte fått godkänd standard av National Cavy Club i england, men hos Svenska marsvinsföreningen är den godkänd. Färgen är matt gulbrun. Den påminner om färgen på ett digestive-kex. Färgnyansen är "mörkare" än cream. Öron och trampdynor är rosa eller buff, ögonen mörkt rubin.

Saffron
En sandgul/saffransgul färg. Får inte övergå i cream. Ögonen är röda. Öron och tassar är rosa.


Golden
En "gyllene" färg med "glöd" utan övergång till gult eller rött. Ögonen är röda som på översta bilden (pink eyed golden) eller mörkt rubinfärgade som på nedersta bilden (dark eyed golden). Öron och tassar är rosa.Red
En djupt rödbrun färg, liknande den hos hundrasen Irländsk Setter. Ögonen är mörkt rubinfärgade. Öron och tassar är mörkt röda/bruna.

Chocolate (bild saknas)
Mörk choklad-färgad. Ögonen är rubinfärgade. Öron och tassar är choklad-färgade.

Beige
En ljus nästan lite brunaktig varm beige färg. Får inte ha gula eller gråa nyanser. Ögonen är röda. Öron och tassar är rosa eller beige.

Lilac
En medium duv-grå färg, utan inslag av beige eller brunt. Ögonen är röda. Öron och tassar är rosa.

(Något för mörk lilac färg)

Grey (bild saknas)
Har ännu inte fått godkänd standard av National Cavy Club i england, men hos Svenska marsvinsföreningen är den godkänd. Mörkt grå utan någon varm nyans. Ögonen är rubinfärgade. Öron och tassar mörkt grå.


Tillbaka till RASER |Marsvinshuset | Djurhörnan