Djur-dagboken

Här kan du läsa vad mina djur hittar på för bus om dagarna. Här är det alltid full aktivitet bland djuren.....
Dagboken börjar den 31 augusti då en kull marsvinsungar föddes hemma hos mig. Tanken är att ni ska få följa deras uppväxt.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

31 augusti - Ungarna föds

Klockan är 20.40 på kvällen och den första lilla marsvinsungen har fötts. Ytterliggare två ungar kommer sedan med 5 minuters mellanrum. Mamman drar bort fosterhinnorna och slickar ungarna omsorgsfullt. Ungarna rör på sig så smått, men ännu kan de inte stå på benen.
Redan efter en kvart ser jag att den ena ungen börjar tvätta sig så smått på egen hand, och börjar sedan dia mamman.
Efter 1 timme står de stadigt på benen, men de håller sig fortfarande nära sin mamma där de får värme och mat.
Unge 1 är en svart och brun hona, födselvikt 75 gram, som döptes till Nejlika.
Unge 2 är en brun/vit/svart hona, födselvikt 80 gram, som döptes till Jasmine.
Unge 3 är en svart och brun hane, födselvikt 80 gram, som döptes till Timotey.

2 september - diar ofta

Ungarna är ganska aktiva. Honan Jasmine är aktivast av dem alla. Hanen är lugnast och han håller sig helst i närheten av mamman. De diar ofta, men de äter hö själva. På bilden nedan är de två dagar gamla.

4 september - äter sallad!

Nu är ungarna 5 dagar gamla och de springer runt självständigt i buren. De biter lite på maten jag lägger in, och sallad smakade väldigt gott tyckte de. Det är ett väldigt kuttrande i buren, mamman har ett lågt kuttrande när hon pratar med ungarna, och de svarar på samma sätt tillbaka.

5 september - Utforskar rummet för första gången och träffar min kanin

Nu har ungarna lärt sig dricka av vattenflaskan. Jag tog ut dem allihop och lät dem springa på golvet en stund. Jasmine sprang snabbt iväg, men de andra ungarna höll sig tätt intill mamman. Min kanin Mamosh kom och hälsade på dem, och luktade försiktigt på ungarna. Han accepterade sina nya rumskamrater.
Ungarna är 6 dagar, och de har ökat 10 gram i vikt.
Nejlika väger nu 85 gram
Jasmine och Timotey väger 90 gram

12 september - Gillar att springa i labyrinter

Oj, vad stora ungarna har blivit! De är nästan två veckor gamla nu, och de ser nästan ut att ha blivit dubbelt så stora. De har ökat 40-50 gram sedan födseln. De är mycket aktiva och springer gärna runt på golvet på egen hand. De är inte rädda. Jag byggde en lite labyrint med hjälp av videoband, och den tyckte de var väldigt spännande att springa i.

15 september - lärt sig rymma från buren

Jag vaknar 5.30 på morgonen av ett gällt "oui, oui, oui". Det är en väldig aktivitet i "marsvinslådan". Marsvinen springer fram och tillbaka och kuttrar hela tiden. Vad har hänt? Jo, lilla Nejlika har rymt från buren....! Jag lyfter in henne igen, men 5 min senare skriker de igen. Denna gången är det Jasmine som hoppat ut, och Nejlika är på väg efter. De är små experter på att lista ut hur de ska ta sig ut ur buren. Jag sätter in dem igen och sen blir det tyst. Nu ligger de stilla intill mamman och diar.

20 september - Springer "racerlopp" på golvet

Ungarna är precis tre veckor gamla idag. De är väldigt aktiva, så jag låter dem springa en stund på golvet varje dag. De springer runt i "racerlopp" och tar små glädjeskutt då och då. Hela tiden kuttrar/piper de när de springer omkring, så det är ett väldigt liv här. Mamosh, min kanin, har tagit sin tillflykt till soffan. När en av ungarna försökte dia på honom, fick han nog.... Nu sitter han istället uppe i soffan och tittar på när de springer omkring. Han tyckte det blev för livligt på golvet.... Men så plötsligt blir det helt tyst. Vad har nu hänt? Jag letar efter ungarna, och hittar dem hos sin mamma där de sitter och diar. Men nu diar de inte lika ofta som när de var mindre.
Nu väger de 190 gram allihop, det är ca 100 gram mer än deras födselvikt.

29 september - 4 veckors busfrön

Nu är ungarna ca 4 veckor gamla. Fortfarande lika aktiva. De vill komma ut och springa på golvet en stund varje dag, och släpper jag inte ut dem så hittar de på sätt att ta sig ut själva. Men idag måste de stanna i buren, jag ska på kurs hela kvällen och när jag inte är hemma får de inte springa omkring hur som helst. De är så ivriga. De skriker, hoppar och skuttar i rena protesten för att de inte får komma ut! (De brås på sin pappa!)
Senare på kvällen:
Gissa vad..... Ungarna hade rymt ändå medan jag varit borta. Vilka små busfrön! Men när jag ser hur glada de är där de "skuttar" omkring på golvet (ja, det ser faktiskt ut som de tar små glädjeskutt), så ler jag och låter dem få vara ute. De gör ingen skada. De har aldrig ens nosat på någon sladd, tapet eller liknande.
Deras vikt är nu 230 gram (jo, jag lyckades få dem att sitta stilla så länge att jag hann se vikten!)

1 oktober - Timotey flyttar till pappa

Idag fick lilla pojken flytta in till pappan. Det har hänt att honor blivit könsmogna redan vid 4 veckors åldor, och så tidigt är det inte lämpligt att de blir dräktiga. Därför är det bäst att skilja dem åt. Men att sälja dem är ännu för tidigt, så därför får hanen bo hos sin pappa nu ett tag. Pappan verkade bli glad åt att få sällskap, och de kommer mycket bra överrens. Den lilla ungen ligger och sover tätt intill pappan, precis som han gjort intill sin mamma.

2 oktober - Första gurkan

Idag fick de gurka för första gången! Ja, jag har faktiskt inte bjudit det på dem förut, men andra grönsaker och frukt har de fått....
Ungarna snusade lite på sina bitar och sprang sedan iväg och lekte. Gurkan luktade inte gott, tyckte det. Men mamman började genast äta sin bit. Jasmine blev nyfiken och tog ett smakbett av mammans gurka. Det smakade tydligen gott, för sedan drog hon åt sig hela gurkbiten och sprang iväg med den. Nejlika sprang efter. Nu hade hon också blivit intresserad! Nejlika knyckte gurkan från Jasmine, och sedan tog mamman gurkan från Nejlika, och så tog Jasmine tillbaka den... Det såg ganska roligt ut! De andra två gurkbitarna låg orörda bredvid, de verkade inte alls lika intressanta.

3 oktober - Möte med hunden

Idag har de fått bekanta sig med Freddie, vår hund (en golden retriever). Hans våta slickar är de inte speciellt förjusta i. Men de är inte rädda för honom. De springer runt på golvet även när han är i närheten. Freddie står lugnt och tittar på. De har så många olika ljud för sig, och Freddie spetsar öronen varje gång. Så mycket kuttar inte de vuxna marsvinen.

Idag har de också blivit videofilmade! De är så aktiva, så det är svårt att fotografera dem med vanlig kamera , de sitter inte stilla så länge... En videokamera borde därför vara perfekt! Jag filmade dem medan de sprang runt i köket. Men Freddie, hunden, blev avundsjuk och ville också vara med på film. Han hämtade sitt ben och sedan sin nalle, allt för att få min uppmärksamhet. När det inte fungerade gick han in i köket och la sig på golvet mitt emellan kameran och marsvinen, så det var bara han som syntes i bilden! Det fungerade i alla fall. Sen filmade jag honom tillsammans med marsvinen, och då var han nöjd.

5 oktober - dags att vägas igen...

Idag är ungarna precis 5 veckor gamla. Nu känns det verkligen att de blivit stora när man håller i dem. Jag plockade fram min brevvåg, och det var precis de fick plats i den. Nejlika vägde 290 g! Jasmine vägde "bara" 270 gram, men hon är också betydligt aktivare....

8 oktober - de äter, äter, äter...

Vilken aptit de har! När de är ute springer de genast bort till kaninens matskålar och glufsar i sig all hans mat. Den mat som räcker ett par dagar åt honom, äter marsvinen upp på några minuter!
När jag sedan sitter och äter middag, då är alla där och tigger. Mamosh, min kanin, hoppar upp i mitt knä och klänger på mina armar för att försöka få tag i ett salladsblad från tallriken. Marsvinen håller sig på golvet (som tur är). Där skriker de som sirener, "oui, oui, oui", vilket betyder något i stil med "jag vill också ha!!!!!". För att få något så när lugn och ro när jag äter, får jag sätta ner en tallrik med sallad på golvet. Då lugnar de sig tills de ätit upp....

9 oktober - sprinterrekord för Nejlika!

Idag tog Nejlika rekordet att snabbast springa från ena änden av rummet till andra. Hon tog satts och sprang som en raket tvärs över matten, och gled sedan över parkettgolvet genom andra halvan av rummet ända bort mot dörren. Det tog 3 sekunder!!! Och med det tog hon rekordet. Vi får väl se om Jasmine lyckas slå det. Hon övar flitigt!

28 oktober - nu är de 8 veckor och har blivit lite lugnare...

Nu var det ett tag sedan det skrevs i dagboken... Ungarna är nu 8 veckor gamla. Pojken har kommit till ett nytt hem, men de två små flickorna bor fortfarande kvar här. De har vuxit ordentligt. Nejlika som var minst från början, har nu vuxit om Jasmine med 20 gram. Nejlika väger nu 370 gram och Jasmine väger 350 gram.
De tycker fortfarande om att springa på golvet, och de vill komma ut en stund varje kväll. Men vid nio-tiden på kvällen blir det helt tyst. Då har de lagt sig och somnat någonstans, så då får man gå runt och leta upp dem och lägga in dem i buren igen.
De gillar också att sitta i knäet och bli klappade också. Förut hade de inte tid att slå sig till ro, de ville bara iväg. Men nu tycker de om att sitta still längre stunder, och de kan även lägga sig på sidan med benen utsträckta. Hela tiden småkuttrar de. Det är Nejlika som är den pratsammaste av de två. Rumsrena är de minsann också!

11 december

Oj, vad tiden springer iväg. Det är redan december, och julklappar ska förberedes. De små har vuxit och blivit så stora. Minstingen Nejlika fortsätter att växa. Hon väger nu hela 580 g och är riktigt grovt byggd! Jasmine som var störst när hon föddes väger nu 500 g. De är nu 2,5 mån gamla. Och de har faktiskt blivit ännu lite lugnare... Hö är deras älsklingsmat verkar det som, de vräker i sig hö och äter nästan dubbelt så mycket som de andra marsvinen

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Tillbaka till Marsvinshuset