Vitamin C

Livsviktigt för marsvin


Marsvin skiljer sig ifrån övriga husdjur genom att de inte själva kan producera vitamin C. (Marsvin, apor och människor kan inte bilda detta vitamin). C-vitamin tillhör gruppen vattenlösliga vitamin, och kan inte lagras i kroppen. Därför måste C-vitamin dagligen tillsättas via kosten. Enklast sker det genom att ge marsvinet C-vitaminrika grönsaker.

Man bör tänka på att C-vitamin bryts ner av ljus, upplösning i vatten och uppvärmning. Det kan därför vara svårt att reglera så marsvinet får i sig rätt mängd C-vitamin om man ger det upplöst i vatten. I ett nypressat glas apelsinjucie som du ställer i kylskåpet på morgonen, finns bara 1/5 av C-vitaminet kvar på kvällen. Även rotfrukter som förvaras en längre tid mister sin C-vitaminhalt. Bästa förvaringen för att behålla C-vitaminhalten hos rotfrukter, är att förvara dem kallt, gärna i en källare.

Marsvinets dagsbehov av C-vitamin:

Vuxna behöver 1 mg/100 g kroppsvikt per dag (Ett marsvin som väger 1 kg ska alltså ha 10 mg per dag)
Ungar och dräktiga honor behöver dubbel dos, dvs 2 mg/100 g kroppsvikt per dag

 

 

C-vitaminrik mat

Under sommaren kan du ge marsvinet c-vitaminrikt grönfoder.
T.ex.
färskt gräs, klöver, maskrosblad.

Vintertid ger du c-vitaminrika grönsaker och frukter. C-vitaminbrist är vanligast på vintern, var därför noga med att dagligen ge marsvinet tillskott av C-vitamin.
Några exempel är:
vitkål, grönkål, kålrot, persilja, apelsin/mandarin, kiwi


(Låg C-vitaminhalt finns i äpplen, morötter, gurka och sallad. Dessa kan därför ej räknas som c-vitaminkällor).

 

Bristsymtom

Brist på C-vitamin kan ge upphov till:

Tillbaka till Marsvinshuset