Marsvins burar (underlag)

Burunderlag och städning

© Marsvinshuset


Kutterspån på bottnen

Det finns många åsikter om vad som är lämpligast att ha som burunderlag. Ett tjockt lager kutterspån (ej finkornigt sågspån) är bra. Det suger åt sig vätska bättre än halm. Men att lägga kutterspånet direkt på burbotten kan lätt bli halt. Du kan lägga några gamla tidningar underst, men tänk på att inte ta nya tidningar (färsk trycksvärta är inte nyttig), och ta bort alla häftklammer som kan finnas i mitten på tidningarna. Marsvinens tassar mår inte bra av att gå direkt på tidningspapper, så ett lager kutterspån ovanpå blir mjukt och bra.
Man kan även använda flis eller sk. miljöströ, men det brukar vara dyrare i inköp.

Har du många marsvin kan du köpa kutterspån i stora balar hos Lantmännens. Det blir betydligt billigare än att köpa i Djuraffären! Ibland kan man även få hämta gratis kutterspån hos något byggvaruhus.

När du sedan lägger in hö i hökorgen, kan du även lägga lite hö (eller ev halm) på burbotten som marsvinet kan sova i. Det hö du lägger på burbotten blir snabbt smutsigt, men har du samtidigt hö i hökorgen har marsvinet alltid tillgång till färskt hö. (Hö ska alltid finnas i buren, eftersom marsvinet behöver det för sin matsmältning. Det kan ej ersättas av halm.)

Städa buren...

Hur ofta man behöver städa beror på hur många marsvin som bor i buren. Varannan dag brukar vara lagom om man har två eller fler marsvin. Har man bara ett marsvin kan det ibland räcka att städa en gång i veckan.
Vattnet måste bytas varje dag. Gamla grönsaker som marsvinet inte ätit upp ska också tas bort.

Vattenflaskan bör du rengöra med en flaskborste så där inte bildas alger. Den lilla metallpipen rengör du med en bomulls-tops.

Tillbaka till Marsvinshuset | Djurhörnan