Om valpen och tips på träning

Valpen

Valpen får lämnas tidigast vid 8 veckor, men personligheten börjar synas redan vid 7 veckor. Den viktigaste präglingen och mentala utvecklingen sker innan valpen blivit 16 veckor. Uppfödare anslutna till Svenska kennelklubben lämnar med veterinärintyg och registreringsbevis. Du kan också kontakta Svenska kennelklubben för att få tips om uppfödare av den ras du är intresserad av.

Hundens maxålder är 12-14 år.

Sidans innehåll: Välja ras, Två hundar, Hund och barn, Valpen, Hundens utveckling samt Träna din valp

Välja ras:
När man ska skaffa en valp är det viktigt att man först har bestämt sig för vilken ras man ska ha. Läs om olika raser, åk på hundutställningar och bekanta dig med raserna du är intresserad av, besök någon uppfödare och låt dem berätta hur rasen är. Olika raser har olika egenskaper och olika stort behov av motion och aktivering. Oftast har större hundar större behov av motion. Det är viktigt att du skaffar en ras som passar dig och din familj. Man måste också komma ihåg att hundens slutgiltiga uppförande beror på dess uppfostran, alla raser kan bli problemhundar om uppfostringen varit felaktig. Att det blir extra städjobb får man också räkna med. Alla raser hårar ner, vilket märks mer om man har en större hund.

Två hundar:
Vill man ha två hundar är det bäst om det är ett par år mellan dem. Den lilla valpen präglas och lär sig av den äldre hunden. Att skaffa två jämngamla valpar är jobbigare i uppfostringssynpunkt.

Hund och barn:
Olika raser fungerar olika bra ihop med små barn. En golden retriever gillar barn. Men om barnet tar för hårt i hunden eller det går för vilt till, får man skilja dem åt. Barnet måste lära sig umgås med djur på rätt sätt, djuren är inga leksaker som man kan slita och dra i hur som helst. Ett lite större barn kan tycka om att få känna ansvar att ta hand om hunden, att ge den mat och rasta den. Då måste kontakten med hunden komma i första hand, före kamrater och andra fritidsaktiviteter.

Valpen:
Hunden har stort kontaktbehov, speciellt under valptiden. En valp får lämnas ensam max 4 timmar under dagen, annars kan valpen pga att den känner sig uttråkad, lätt börja riva sönder mattor, gnaga på möbler osv. Om man jobbar 8 timmar kan det vara bra att skaffa en hudvakt som tar hand om hunden då du är borta.

Den lilla valpen kräver mycket lek och sömn, och du kan börja träna valpen så smått redan då den är liten. Det är viktigt att redan från början ha fastställda regler, och att alla i familjen följer dessa regler för att valpen ska kunna lära sig dem, det kan t ex vara att inte bita i fingrar, att man måste torka tassarna innan man går in, att man inte får ligga i sängen, osv. Man måste ha samma regler för valpen som man vill att den ska följa även då den blivit vuxen.
Du ska aldrig bestraffa valpen om den gjort något fel. Ett tydligt "NEJ" med mörk röst, räcker oftast för att visa att valpen gjort fel.

Valpens förmåga att lära är störst under de 3 första månaderna.


Hundens utveckling:

Valpstadiet - de första 12 veckorna
Valparna föds blinda och döva. Ögonen öppnas efter 3 veckor, och då börjar valparna blir mer aktiva. Nu utvecklas deras hjärna snabbt, och deras motorik utvecklas genom lek.

Unghundsstadiet - 3-24 mån
Under denna tis växer hunden snabbt till sin vuxna storlek, den går igenom sin pubertet och utvecklas till en vuxen hund.
Vid 4-6 månaders ålder tappar de valptänderna.
Vid 7-12 mån sker en fysisk könsmogna, puberteten påbörjas. Vid denna perioden kan de börja mäta sin styrka mot matte/husse och andra hundar. De kan utmana uppsatta regler, ifrågasätta matte/husses auktoritet, och här gäller det för matte/husse att fortfarande vara konsekvent och inte ge efter för den trotsiga pubertetshunden.
Vid 15-24 mån sker en psykisk könsmognad, en personlighetsförändring med en ökad medvetenhet av den egna statusen gentemot andra hundar.

Vuxenstadiet - 24 mån och framåt
Nu är hunden fysiskt och psykiskt mogen.

Att träna din valp

Du bör börja träna valpen så smått redan från början. En valp är lättare att handskas med än en vuxen hund. Det är också en fördel om valpen lärt sig vilka regler som gäller innan den kommer in i "puberteten" och börjar trotsa matte/husse (detta börjar vid ungefär 7 mån ålder). Man får mycket mer glädje av sin hund om man tränar och uppfostrar den ordentligt. En olydig hund kanske mest är till besvär både för dig och för andra. T ex om hunden inte lärt sig att gå i kopplet utan att dra, kan det vara livsfarligt att gå ut med hunden på vintern då man lätt halkar.

TIPS vid träning:
*Beröm med glad och ljus röst. Med arg och mörk röst visar du ditt ogillande.
*Reagera genast. Det är viktigt att du reagerar genast, och berömmer eller tillrättavisar valpen direkt då han gjort något bra/dåligt. 5 sekunder efter är det försent. Hunden kopplar inte ditt beröm/tillrättavisning till det han gjort tidigare utan till det han gör nu eller tänker göra just nu.
*Var konsekvent. Samma regler ska gälla alla dagar, annars blir hunden förvirrad.
*Ha tålamod. Valpen känner om du är irriterad, vilket kan göra valpen nervös. Träning ska vara något roligt som valpen ser framemot.
*Träna bara korta stunder åt gången (5-10 min).

Du kan även titta in på sidan för minnesregler vid dressyr

*****************

Först bör du lära valpen vad "Nej" och "Bra" betyder, men det brukar valpen lära sig relativt snabbt. Rumsrenhet är också något av det första du börjar träna valpen med. Nedan finns tips på några andra viktiga saker att träna.

Miljöträning:
Vänj valpen vid olika miljöer. Gå en kort promenad i skogen, längs en trafikerad gata och på trottoarer. Låt valpen åka bil. Gå i trappor och åk hiss. Låt valpen uppleva och vänja sig vid så många olika miljöer som möjligt.

Lystra till namnet:
Du lär hunden att lystra till sitt namn genom att använda namnet så ofta du kan, tex när ni leker, när du ska klappa den eller när den får mat. Uppmuntra valpen till ögonkontakt, och beröm den när den tittar på dig.

Hälsa utan att hoppa:
Det är också viktigt att hunden får lära sig att hälsa på människor utan att hoppa upp mot dem. Kanske tycker man den lilla valpen är gullig och låter honom hoppa, men tänk dig in i hur det blir när hunden är fullvuxen. Smutsiga tassar är inte alltid välkomna på finkläderna. Och är hunden dessutom stor, kan ett sådant "glädjehopp" få en oberedd person att ramla omkull med hunden över sig.
Du måste lära hunden vilka regler som gäller, redan när den är valp. När hunden hoppar kan du vända ryggen till eller säga "FY" och försiktigt sätta ner honom på marken. Klappa och hälsa ordentligt på honom endast då alla tassarna är på marken, och aldrig då han hoppar. Det ska inte löna sig för hunden att hoppa då den vill ha kontakt. Då lär han sig att det är endast då han står eller sitter på marken som ni vill hälsa på honom. Det är viktigt att alla personer i omgivningen lär sig och använder sig av denna regel då de hälsar på hunden.

Gå i koppel:
Redan från början bör du vänja hunden att gå i koppel. Att bita i kopplet är absolut förbjudet, likaså att dra iväg mot alla intressanta föremål längs med vägen. Tillåter du ett sådant beteende när hunden är valp, blir det svårt att ändra det när hunden är vuxen. Och det kan vara direkt livsfarligt att vara ute och gå med en stor hund som oberäknat drar iväg i kopplet mot någon hund/cyklist, eller kanske ut i vägbanan.
Låt valpen först vänja sig vid halsbandet några dagar. Ta sedan på kopplet korta stunder och försök undvika dragkamper med kopplet. Du kan avleda valpens uppmärksamhet med någon leksak, och beröm valpen ordentligt då han inte biter i kopplet. Försök hålla kopplet slakt. Om valpen drar iväg räcker det med ett par lätta ryck i kopplet.

************************

Brukshundsklubben anordnar bra kurser. Där finns valpkurser, där man tränar det mest grundläggande för de små valparna. Där får valpen även lära sig att umgås med andra hundar och människor.
För äldre hundar finns det lydnadskurser. Bästa tiden att börja träna ordentligt anses vara då valpen är
5-6 månader. Då kan man gå en lydnadskurs, som är en bra start och ger många ideér och tips på träning.

BOKTIPS:
Allmänlydnad av Inki Sjösten, Anne-Marie Folkesson
Hundskolans valpbok av Erik Wilsson, utgiven av Hundskolan i Sollefteå


Startsidan