Har du hittat en övergiven unge?

© Kaninhörnan

Ungarna lämnas ensamma under dagen

Vildkaninen har sina ungar nere i bohålorna, så har du hittat en liten unge är det troligen en harunge. Hararna lämnar sina ungar ensamma i små gropar under dagen. Det är då lätt att tro att ungen är övergiven, men det är inte alls säkert att den är det. Harmamman placerar ut sina ungar när de är 3 dagar gamla, men de vet ändå exakt var ungarna är. Ungarna diar endast en gång per dygn, och när det blir dags kommer mamman dit. Harar och kaniner är mest aktiva i gryning och skymning.

Har du hittat en unge är det bäst att sätta tillbaka den där du hittade den

Haren tar hand om ungen fastän den luktar "människa". Att föda upp en unge själv kräver mycket ansvar och det kan bli problem att sedan släppa tillbaka ungen ut i naturen igen. Ungen har blivit präglad på människor och kan få svårt att klara sig mot fiender och att själv söka mat. Man ska också veta att harar och kaniner äter många olika sorters örter, blad, frön, osv, och lever alltså inte enbart på gräs.

Om du har hittat en tam-kanin....

Om det däremot är en tam-kanin du har hittat bör du meddela polisen. Kanske har de fått in någon anmälan om en bortsprungen kanin. Hur ser du då att det är en tam-kanin? Jo, titta på färgen. Färgen hos våra tam-kaniner skiljer sig oftast från den brunspräckliga färgen man kan se hos vilda harar/kaniner. Kanske kan du även se några rastypiska drag, som t.ex hängande öron hos dvärgväduren.

Öronmärkning

Om du hittar en kanin som är märkt i båda öronen, kan man spåra ägaren. Kontakta riksstambokföraren i Kaninavelsföreningen, så kan de hjälpa dig. (Om kaninen bara är märkt i vänster öra kan man tyvärr inte spåra ägaren)


Kaninhörnan