Med kanin på utställning

© Kaninhörnan

Det finns tre olika föreningar som har utställningar med bedömning för kaniner. Det är Kaninavelsföreningen (i hela sverige), Sydsveriges Smådjursvänner (i skåne) och Smådjursklubben (i norrland). Sen finns det ytterliggare en del klubbar som endast arrangerar kaninhoppning.

Datum och platser för utställningar hittar du i Evenemangskalendern på Djurhörnans första sida. Jag skriver in utställningarna så fort jag fått information om dem.


Prisbord på en av Kaninavelsföreningens utställningar.

Krav för att ställa ut
Om du ska ställa ut din kanin så har olika föreningar olika krav.
Kaninen ska vara minst 3 mån i vissa föreningar och minst 4 mån i andra.

Sydsveriges Smådjursvänner har en sk. keldjursklass, och där behöver kaninen ingen stamtavla, och inte heller någon öronmärkning. Smådjursklubben har inte heller några krav på stamtavla på deras utställningar.
Hos Kaninavelsföreningen är det rasbedömning, och det är olika regler som gäller beroende på vilken klass man ska ställa ut i.

Oftast måste man vara medlem i den förening som anordnar utställningen, men ibland får även icke-medlemmar deltaga.

Utställningsklasser
* "Keldjursbedömning"
- innebär att domaren sätter poäng på kaninens temperament, dess skötsel och kondition (hur kaninen mår). Finns hos
* Rasbedömning - här får kaninen poäng efter hur bra den uppfyller sin rasstandard/färgteckning. Kaninen måste ha rätt vikt efter dess ras, samt även vara registrerad om du ska ställa ut den i "vuxen klass" (när kaninen har fyllt 6 mån).

De olika klasserna hos Kaninavelsföreningen:

Klass A - Vuxna djur: Djuren ska på bedömningsdagen vara minst 6 månader gamla.
Klass B - Ungdjur: Djuren ska på bedömningsdagen vara minst fyra månader gamla. Jätteraser, dit bland andra Belgisk Jätte och Fransk Vädur räknas, kan tävla som ungdjur fram till den dag de fyller 8 månader. Övriga raser kan tävla som ungdjur fram till den dag de fyller 7 månader.
Klass D - Hona med ungar: Hona med ungar som är 5-8 veckor (35-56 dagar). Alla ungar ska ha samma färg och teckning som mamman. Undantag finns för järngrå honor. Endast tecknade honor får ha både enfärgade och tecknade ungar.
Klass E - Familjegrupp: Ett stamdjur med minst fem avkomlingar. Alla ska ha samma färg, teckning och hårstruktur. Undantag finns för järngrå djur.
Klass G - Elitgrupp: En grupp av fyra djur, som får sammansättas oavsett ras, färg, teckning, hårstruktur, kön och ålder. Djuren ska vara minst 4 månader.
Klass K - Produkter: Handarbeten framställda av angoragarn, kaninskinn eller andra produkter från kanin.
Klass M - Ungdjursgrupp: 3-5 kullsyskon som är minst 6 veckor och högst tolv veckor. Djuren ska ha samma färg, teckning och hårstruktur.

Gårdskanin: Djuren behöver inte vara renrasiga och ha stamtavla.
Registreringsbedömning Klass A - Vuxna djur: Djuren ska på bedömningsdagen vara minst 6 månader gamla. De deltar ej i tävlingen, men bedömningskortet kan användas för avelsregistrering.

Förberedelser
Du kan själv göra en del förberedelser inför utställningen. Det viktigaste är att kaninen är tam och kan sitta på ett bord (med handduk eller halkfritt underlag) utan att springa iväg. Du kan själv öva detta med din kanin hemma. Om kaninen är "vild" vid bedömningen så ger det avdrag.
Det är också viktigt att pälsen är ren, och att ögonen och öronen är rena. Det får inte finnas smuts under tassarna.
Pälsen får inte fälla. Klorna ska vara lagom långa, de får inte vara klippta i pulpan. Tänderna ska vara normala.
Kaninen ska vara i normalt hull, dvs varken för mager eller för fet.

Ska du ställa ut i rasklasserna är där även en del andra saker du bör kontrollera innan du anmäler dig. I Rasklass är det hårdare krav och bara rasrena djur får deltaga. Det bästa är om du först läser igenom rasstandarden för just din kaninras (de finns på Kaninavelsföreningens hemsida). Kontrollera så din kanin har rätt vikt för den rasen, rätt ögonfärg, att klorna har rätt färg.

En vanlig utställningsdag
Olika utställningar kan gå till på olika sätt hos olika föreningar. Här ska jag berätta om hur en utställningsdag ser ut hos Sydsveriges Smådjursvänner:

I utställningsanonnsen står det angivet en tid för incheckning. Vid incheckningen anmäler du att du har kommit, och din kanin blir avprickad i katalogen. Din kanin får ett nummer, och det är samma nummer som kaninen har i katalogen. Numret sätter du på din bur, och sen får du ta plats vid något bord.
När incheckningen av alla djuren är färdig, startar bedömningen. Bedömningen pågår sedan hela dagen, och för att väntan inte ska kännas så lång arrangeras det en del andra aktiviteter under tiden. T.ex. finns det tipsrunda, lotteri, försäljning, och olika tävlingar som t.ex. kaninhoppning.
När domaren ropar upp din kanins nummer, ska du bära fram din kanin till domarbordet. Det är bra om du tagit ut kaninen ur buren en stund innan, så du hunnit plocka bort ev. spån och förberett kaninen lite. Kaninen ska ju vara i fint skick då den kommer upp på domarbordet! Pälsen ska vara ren och fin, och inte blöt. Ev. får du plocka bort lösa hår.
På domarbordet ska kaninen sitta på en handduk eller något annat som du har med dig. Sen börjar domaren titta och känna på din kanin. Där är flera olika punkter som bedöms, t.ex. päls, tassar/klor, ögon, temperament. (Vilka punkter som bedöms beror på i vilken klass du ställer ut). På bedömningsblanketten skriver domaren ner vilka poäng din kanin får på de olika punkterna, och ofta skrivs det även ner lite kommentarer. Max total poäng är 100, men det är sällan en kanin får full poäng på allt.
När alla kaninerna är färdigbedömda är det dags för BIS-finalen. Där ska utställningens allra bästa kanin utses. Sen är det dags för prisutdelning. Det delas ut pris-rosetter till de som vunnit 1:a, 2:a och 3:e pris i de olika klasserna, och det delas också ut en del hederspris som kan vara andra saker t.ex. djurmat eller något annat kul.


Till Kaninhörnan