Pälsvård och fällning hos kaniner

© Kaninhörnan

Pälsen hos kaniner består av flera olika hårtyper, och man kan dela in dem i bland annat ullhår och täckhår. Ullhår är mjukt, medan täckhåren är grövre. På kroppen är pälsen blandad. På huvudet finns det främst täckhår, och mellan kaninens öron och nacke finns det främst ullhår (om du känner efter så är pälsen extra mjuk där).

Kaninerna anpassar pälsen efter temperaturen. Ju kallare det är desto kraftigare och tätare blir pälsen, vilket gör att de kan bo utomhus även under vintern. Under sommaren byter de till tunnare päls. Detta innebär också att kaninen vanligtvis går igenom två fällningsperioder under året (se mer nedan).

Borsta och kamma kaninen
Det kan vara bra om du borstar kaninen regelbundet, speciellt om du har en kanin av de långhåriga raserna.

Under fällningsperioden är det speciellt viktigt att man hjälper kaninen att bli av med alla lösa hår, oavsett vilken kanin-ras man har. Det finns annars risk att kaninen slickar i sig hårstråna, vilket kan leda till att hårbollar bildas i magen. Vid ordentlig fällning kan man se att det lösa håret samlas i tussar i pälsen, som lätt lossnar då man försiktigt drar i dem. Du kan prova att kamma bort det lösa håret, eller helt enkelt att ha kaninen i knäet och "klappa" bort det lösa håret, eller försiktigt dra bort de lösa pälstussarna. Vilken metod som passar bäst får du prova dig fram till, det beror lite på hur pass mycket kaninen fäller.

Bada kaninen vid behov
Kaniner är renliga djur, de slickar och tvättar sin päls ren. Men behöver därför inte bada kaninen regelbundet. Men om kaninen har diarré och blir kladdig i pälsen så får du hjälpa till. Då kan det behövas ett bad. Tvätta försiktigt kaninens bakdel i ljummet vatten. Det går bra att ha kaninen i handfatet om du har en liten kanin. Du kan använda schampo för smådjur eller oparfymerat barnschampo. Vattnet ska vara lite varmare än ljummet, men det får inte brännas. Efter badet kan du föna och torka kaninen torr. Det är viktigt att kaninen inte fryser, så sätt inte ut kaninen i buren förrän pälsen är torr.

Fällning
Fällningen styrs dels av temperaturen (årstid och väder), och dels av pälsens tillväxt. En fällningsperiod varar 5-6 veckor, men de kan också vara betydligt längre. Fällningar under våren kan ibland pågå i flera månader.

Den första fällningen börjar då kaninen är ca 6-7 veckor. Nästa fällningsperiod börjar då kaninen är runt 5 mån. Båda dessa fällningarna varar i ca 3 mån.

När kaninen är vuxen så blir fällningarna mer regelbundna, speciellt hos utekaniner. De byter till tätare vinterpäls i sept-okt, och till en tunnare sommarpäls under feb-mars.

Hos innekaniner kan perioderna variera mer, och påverkas ofta av temperaturen inomhus. Då det har varit några varma sommardagar som gett varmare inomhustemperatur, startar fällningen så kaninen får tunn sommarpäls.

 Tillbaka till Kaninhörnan