Leksaker att ha i buren eller på golvet
för kaniner

Leksaker är viktiga. De ger kaninen sysselsättning då du inte är hemma. Har kaninen inget att sysselsätta sig med blir den lätt uttråkad. Saker som kaninen kan klättra på, krypa under och gräva i ger kaninen motion, och förhindrar att kaninen istället ger sig på att t ex bita på dina möbler. Prova dig fram till vilka leksaker som passar bäst för din kanin. Det är olika beroende på kaninens ålder, kön och temperament. Men var noga med att välja ut leksaker som kaninen inte kan skada sig på. Om kaninen biter på dem får de inte vara giftiga, och inte innehålla småbitar som kaninen kan svälja. Kaninen behöver dessutom få några timmars motion i rummet varje dag.

*********************************
Maila gärna in fler tips!

*********************************

Om du vill skriva ut tipsen för privat bruk, Gör så här:
Skriva ut hela sidan:
klicka med vänster musknapp i texten och välj sedan Arkiv-menyn och "Skriv ut". Då skrivs hela sidan ut.
Skriva ut endast vissa av tipsen:
markera den text du vill skriva ut med musen. Välj sedan "skriv ut" under arkiv-menyn, och kryssa för "markering" innan du klickar på OK!

Hopp-morot
Här är ett litet tips för aktiva kaniner:
För detta behövs: bur, snöre, helst morot och såklart en kanin.
Gör ett hål mitt i moroten och träd igenom snöret, sen hänger du upp snöret i buren (i taket då) och så är det bara kaninen som fattas!
Detta funkar så här: kaninen försöker alltså hoppa upp till moroten som snurrar när den hoppar.

Boll med överraskning
Jag har ett tips om din kanin vill ha något att göra!
Ta en liten golfboll (En sådan som ser ut som en liten bandyboll!)
Stoppa in lite godis och täck hålen med tex tejp, men kom ihåg att kaninen inta ska kunna få tag i tejpen och kvävas.
Det är jätteroligt tycker iallafall min kanin
//Sara o Grolle

Bollar med pinglor, m.m
Min kanin älskar kattbollar med skramlor i, toalettrullar och grenar. Inskickat av Emma

Mysig säng
Min kanin gillar att gosa! Jag gjorde en säng åt honnom!
Du behöver: En kattlåda (sådan som katter brukar bajsa och kissa i), en kudde och en handduk!
Så här gör du: Lägg kudden, vira om handuken! P.S. När kaninen lägger sig i lådan, låt den vara i fred! Min kanin älskar sin säng!
Inskickat av Olivia och Svante

Kartong med hål i
Jag har en kartong åt min dvärgvädurshona där pappa har skurit ut 3 hål på vardera sida, förutom en där hon kan krypa in och ut! Kom ihåg att skära ett lagom stort hål så att kaninen kommer igenom! Från Moa och Mollie!

Typ av "aktivitetsboll"
Hej på er! Mina kaniner brukar få en bandy boll med maskrosblad in pulade. Det ger dem sysselsättning! Inskickat av Jennifer

Mat i snöre
Bind fast en morot, maskrosblad, gräs, sallad eller annan mat i ett snöre och knyt fast det i burens tak i lagom höjd så just Din kanin tycker det är lagom. Om du försiktigt tittar så kanske du ser din kanin äta på två ben! Obs! Se till att knyta fast snöret ordentligt, så det inte lossnar och kaninen får ner det i halsen!

Leta efter godis i sjal
Min kanin Casper har en liten lätt plastburk som han har att kasta med i buren. Jag brukar ta en sjal, som jag lägger i godis eller hans favorit foder i. När jag har gjort det så viker jag ihop sjalen till ett paket och lägger i plastlådan. Sedan drar och gnager han på sjalen tills han får fram det goda.
OBS!!! Ta inte banan eller något som kan bli mosat. Ta inte heller för mycket av det goda. LYCKA TILL!!
kram//Linnea och Casper

Boll
Min kanin Ninus älskar att bolla, han bollar med en liten boll som han fått i buren. Den är lätt och är ungefär hälften så stor som honom. Han bollar med den nästan varje morgon! Inskickat av Beatrice

Bygg ett trähus
Hej jag heter Nina och är 12 år!! På slöjden har jag snickrat ett litet hus till min gulliga kanin Micke! Han älskar verkligen det! Så ett tips är att göra ett kaninhus på slöjden om ni/du har TRÄ slöjd!
Man kan också göra en liten skylt och spika fast på huset med kaninens namn. LYCKA TILL!!
Kram // Nina.

Rep i burtaket
Jag brukar hänga ett rep i taket och så brukar min kanin bita på det. Inskickat av Emelie

RickyLinas maskot
Min kanin RickyLina älskar sin mascot! Det är en nalle med rosett som bor i hennes sovrum...den brukar hon gosa med jämt! Om hon är med på en utställning så har hon med nallen så kallad "Pelle". Dom gosar och det tycker domaren om "tror jag"! Ta en gammal nalle ca 20cm eller köp så din kanin har nån att gosa med! kjam Nattis och RickyLina

Skuttes specialare
Jag har 2 kaniner, Skutte och Skutta, och dom tycker om att leka med sina gosedjur och trähus. Gör så här: ta 4 träbitar och limma i hop dom. Sen tar man ett snöre och knyter fast gosedjuret i snöret. Knyt sedan fast det i huset och walla vad har vi här, ett kanin hus. vänliga hälsningar skutte och ägaren
p.s ni kan använda kartong också d.s.......

"Klätterslott"
Gör ett klätterslott med olika typer av tunnlar (t ex plaströr eller kartonger med hål i) att krypa i och klättra på. Sätt dit några lite högre saker som kaninen kan hoppa upp på (de gillar att sitta högt). Har du en stor kartong kan du göra flera ingångar som kaninen kan krypa igenom. Nederst kan du göra ett litet "rum" som kaninen kan ligga och mysa i. Du kan också lägga dit papperspåsar (ej plast!). Det gillar kaninen att riva i.

Gångar
Kaniner gillar att gå i gångar så du kan klistra ihop ett par kartonger eller något annat och sedan låta kaninen gå igenom. Det tycker min kanin är jättekul!!!! Inskickat av Regina

Vippbräda
Jag har fyra kaniner och ett marsvin som älskar vippbrädor. Man gör så här: man måttar, den kan vara ca 15 cm bred och 25 cm lång beroende på vad man har för slags kanin. Sen tar man en rundstav och klyver den på mitten, och sen limmar man eller spikar man fast den på mitten av plankan. OBS se till så att inga spikar sticker ut!!
Av Timotei, Ojsan, Hoppsan hoppesa´n, Candela amore och lilla marsvinet Amanda

Gungbräda
Ta en bräda slipa den limma fast en toa rulle på undersidan så har du en gungbräda.
Insänt av Jonna

"Trappa"
Man kan bygga en trappa med många trappsteg på, där dom kan skutta upp och ned.
Insänt av Kristin brandenberg

Pappkartong att busa med
Dizzy och Julle har ett tips till leksak som dom älskar att sysselsätta sig med.
Matte eller Husse tar en papp-kartong så pass stor att kaninen får plats i den. Sedan stänger man igen kartongen på alla håll. Man tar en kniv och skär upp en lagom stor öppning, för kaninerna att kunna krypa igenom, på ena sidan.
Ställ nu ned kartongen på golvet hos kaninerna. Klart!
Nu sköter kaninerna resten. Dom går in i lådan och gräver/krafsar och biter sönder den och gör själva också ett extra utgång/ingångs hål, för eventuella rävar antagligen.
Dizzy och Julle älskar detta och Matte och Husse har att se fram emot städning av en massa små pappersbitar på golvet. Men det är det värt för att se dom ha roligt.
Inskickat av Marie


Tablettask
Min kanin tycker det är roligt när jag tar en tablettask och lägger i några kaningodisar i den och sen ger jag den till kaninen.
Inskickat av Josefine Bergkvist

Kattleksaker till kanin
Min kanin tycker om att leka med kattleksaker! Inskickat av Mia

Bollar
* Golfbollar eller en boll för katter (utan pingla i mitten). Vissa kaniner tycker det är kul att leka med bollar av olika sorter. Prova dig fram!
* Tennisboll: Min kanin, Znurre, ÄLSKAR att leka med våran tennisboll. Han leker också med en annan mjukare boll som han bär med sig i munnen och hoppar ut och in i buren med.
* Pappersboll: Min kanin tycker om att leka och riva i en liten pappersboll. (Använd ej "nytryckt" tidningspapper)
* Basketboll: Om du vill att din kanin ska ha nåt att göra. Stoppa in en basketboll eller någon annan slags boll i buren. Kaninen älskar att hoppa omkring med bollen. Min kanin hämtade till och med bollen om man sa "Vad har du bollen". Basketbollar är bäst ifall kaninen skulle bita i den så går den inte sönder så lätt. Fotbollar funkar också bra. Funkar bäst med hanar. Mina kaniner älskar att leka med en tennisboll. Det ser ut om om de spelar fotboll. Prova det!


Handduk
Min kanin gillar att böka i handdukar. Han har fått en handduk som är hans egen, och med den kan han bädda eller gräva i.

Något att gräva i
Min kanin heter Pricken och gillar jättemycket att gräva så jag har tagit en stor hög med hö som hon har gjort en håla i. Jag har också lagt ett gamalt täcke och så biter hon på det och gräver. Hälsningar en djurvän

Grävlåda
1.
Med gräs: Till min kanin Lille Skutt som gillar och gräva har jag gjort en grävlåda, gör så här:
Ta en kattlåda, sådan som dom brukar kissa och bajsa i. Fyll den med jord och så sår du gräs i den. När gräset är långt och fint kan du ställa den i buren. P.S man behöver inte ha gräs i men min kanin brukar tycka om att gräva efter gräs rötter D.S!
Inskickat av Sara
2. Utan gräs: Min kanin älskar jord, att gräva och att böka runt. Sätt in en grund låda eller plast bunke och fyll med jord och sand. Min kanin sover till och med i den!!!! Inskickat av Josefine Bergkvist

Sandlåda
Om ni har en transportbur eller bara en vanlig låda som är som en "koja", Lägg tidningspapper i botten sen fyller du i lite sand... Min kanin Zierra älskar sin "sandlåda". Hon skuttar mellan väggar och tak, gräver och rullar sig....... Hanna & Zierra

Toalettrullar
Toalettrullar eller hushållsrullar tycker kaninen det är kul att kasta med eller riva i.

Toalettrullar att busa med
Jag har två kaniner som ÄLSKAR att leka med toalettrullar. Jag brukar ta några tomma toalettrullar. Sen sticker jag ner En toalettrulle ner i matskålen så den sitter löst. Sen staplar jag en eller två toalettrullar ovanför toalettrullen i matskålen. Då blir min kanin lite småsur och även han inte vill äta mat just då, så puffar han ner toalettrullarna med näsan. Sen tar han och kastar omkring med dom.
Från en som bara ÄLSKAR kaniner.

Grenar
*Att gnaga på: Grenar, t ex från äppleträd, kan kaninen gnaga på. Det är bra för tänderna. (Obs. Ge inte körsbärs- och plommongrenar, de är giftiga). Man kan också ge bitar av obehandlat trä.
*Jag har en kanin som heter Marwin. Han älskar att gnaga på saker så jag tycker man ska ge kaniner pinnar och gnaga på. David
*Att kasta med: Min kanin tycker också det är kul att lyfta och kasta grenar.

Gosedjur i snöre
Bind fast ett gosedjur i ett snöre som du sedan fäster i burens tak. Kaninen tycker det är kul att "boxa" på den.

Toalettpall, pringlesrulle, m.m
En "pringlesrulle" (sånadär chips i rör), en stor träkub eller tegelsten som står stadigt! En toalettpall, att hoppa ut och in eller ovanpå. Inskickat av Maria

Pappersrulle
Min kanin älskar att leka med sin pappersrulle.
Ta bara en vanlig tom hushållsrulle och så tar du ett papper och knölar in i rullen. Så nu är det bara att låta din kanin nosa, riva och leka med rullen med ett konstigt papper i!
Inskickat av Josefine Bergkvist

Lock från skokartong
Jag har en kanin som heter Potchi han älskar att lyfta på saker tex en kartongbit. (Man kan också ta ett lock från en skokartong). Hälsningar en som älskar kaniner

Tunnlar och rör
Min kanin älskar att krypa i tunnlar och rör. Så jag tog ett utslitet liggunderlag och rullade ihop det till ett rör. Han älskar att krypa igenom det. Från en kaninvän

Skålar att leka med
*Skål: Min kanin älskar att leka med skålar, han biter i kanten på den och kastar runt den. Jag upptäckte den när jag tog en skål med äpple bitar i till honom. Han började genast leka med skålen istället för att äta äpplet. Tips från kaninen Pysen
*Kåsa: Min kanin älskar också att lyfta saker t. ex. matskålen. Så jag tog en vandlig
kåsa (en plast mugg) som den fick lyfta istället. Min kanin älskar den.
Från Lisa

Plastmuggar att kasta med
Vår kanin Sabina älskar att lyfta på saker. Vi brukar lägga plastmuggar framför henne, och då brukar hon kasta upp dom i luften och flytta på dem. Pröva ni det här så får du din kanin sysselsatt hela dgen.
Från två kanin älskande tjejer.

Flaska att busa med - "putta eller välta saker"
Om din kanin tycker om att välta saker eller putta på saker så ta en plastflaska t.ex. en pepsi-flaska (tom med en kork på) och lägg den på golvet så brukar kaninen komma fram och putta ner den. Du kan också ta ett snöre och knyta uppe vid korken så har du en flaska din kanin kan putta på utan att välta.

Hälsnigar malin o Pongo

Lådhus
Kaninen kan hoppa upp och ner på den, är det en utekanin så ger det skugga och är ett bra skydd för oväder. Lådan kan du bygga själv genom att använda bräder, spik, hammare och sen kan du ju göra det lite färgglatt genom att skriva kaninens namn på eller måla "lådan" i en fin färg. ( du kan också sätta ett hållbart, ganska stort rör till ingången till "lådan" så blir det lite roligt också! ) Inskickat av Gizzmo & Amanda

Trähus
Hej alla kanin älskare!!! Jag har en kanin som heter Fia. Hon älskar att sitta på ett trä hus som jag har gjort. Hon gillar att bära på min borste som jag brukar borsta henne med. TIPS: gör ett trä hus till din kanin för det älskar min!!!!! Från en mycket lycklig kanin ägare

Hus
Min kanin stampe älskar sitt hus. Ta tre brädor snickra ihop det så det blir ett hus.
Inskickat av Jonna.

Plastpall
Jag har en gammal plastpall som min kanin leker med. Han brukar gömma sig och sitta och vila på den. Om du har en ute kanin så ger den skugga på sommaren. Min kanin älskar den!
Från Sara T!


Till Kaninhörnan | Till Lekhörnan