Kaninens kroppsspråk och läten

Copyright Charlotte Eklund (Djurhörnan)


För att bättre förstå din kanin, är det bra om du lär dig kaninens kroppspråk. Kaninen kan ju inte tala om vad den vill, utan det är du som måste lära dig att uppmärksamma och förstå kaninens beteende.

Jag får många frågor där kaninägare undrar vad det betyder när deras kaniner beter sig på olika sätt. Därför har jag nu skrivit ihop denna sidan, där ni hittar de vanligaste kroppspråken och läten som en kanin har. Jag hoppas detta kan hjälpa er att förstå er kanin lite bättre.

Tyst "malande" ljud eller knäppningar
Då du klappar kaninen och din kanin verkligen trivs och tycker det är mysigt, kan du höra mycket svaga knäppningar eller ett svagt malande ljud

Fräser
När kaninen försvarar sitt revir kan den ha ett fräsande ljud samtidigt som den hastigt hoppar fram för att bita inkräktaren.

Högt skrik
När kaninen har mycket ont kan den skrika hjärtskärande.

Hoppar runt dina fötter i cirklar, ev. med knorrande ljud
Så kan kaninen göra om den tycker om dig väldigt mycket. Den kan också göra så som en parningsritual inför andra kaniner. Då har kaninen oftast även ett knorrande ljud när den hoppar omkring.

Vältrar sig på rygg
När kaninen trivs kan den vältra sig på rygg och kanske även slicka på sina tassar liggandes på rygg. Då trivs din kanin mycket bra.

Sitter avslappnat ihopkrupen eller ligger med benen utsträckta
När kaninen vilar sitter den ihopkrupen eller ligger på sidan med benen utsträckta. Kaninen blundar med ögonen, eller har ögonen halvöppna, och verkar allmänt avslappnad. Vid minsta ljud vaknar kaninen till.

Gnider hakan mot din hand eller mot saker
Genom att gnida hakan mot saker aktiverar kaninen en doftkörtel som sätter en doft på de saker kaninen gnider sin haka mot. Vi människor kan inte känna denna doft, men det kan andra kaniner göra. Med hakan markerar kaninen allt det som "tillhör" honom/henne, dvs allt som ingår i dess revir.

Kaninen slickar din hand
När kaninen slickar din hand betyder det att den gillar dig. Den visar sin uppskattning.

  Kaninen gräver och bökar i tyg m.m
Kaninen gör så för att den vill bygga bo. Att gräva är en naturlig instinkt för kaniner. Kaniner brukar ha kul med att riva och böka i en gammal handduk. Vissa kaniner kan även använda tänderna i detta samanhanget.

Lämnar spillning här och där
När du låter din kanin springa fritt kanske du har märkt att den ibland lägger ut några av sina kulor lite här och var, trots att kaninen är rumsren. Kaninerna har nämligen en doftkörtel precis vid analöppningen, och denna lämnar en doftmarkering på kaninens spillning som talar om hur gammal kaninen är, hur den mår, vilket kön den är, osv. Det blir ett litet meddelande till andra kaniner.

Stampar med bakbenen
Kaninen kan stampa med bakbenen för att varna andra om fara. Den stampar då den är rädd eller känner sig hotad.

Kaninen ligger tryckt mot marken, bakåtfällda öron, uppspärrade ögon
Detta är kaninens skyddsställning. Kaninen kan lägga sig så om en fara plötsligt dyker upp, eller vid något oväntat högt ljud som skrämmer kaninen. Man kan ganska ofta se vilda kaniner ligga och trycka på detta sättet. Kaninen verkar samtidigt spänd och har uppspärrande ögon.

Sitter ihopkrupen med uppburrad päls
Om kaninen verkar apatisk och sitter ihopkrupen med uppburrad päls kan det vara ett tecken på sjukdom. Kaninen har då oftast ingen aptit. I detta läget bör man kontakta veterinär.

Lägger öronen platt bakåt och hoppar hastigt fram
Så kan kaninen göra då den försvarar sitt revir. T.ex om du tar in handen i buren kan kaninen plötsligt ta ett hastigt skutt fram, med huvudet utsträckt redo att bita, och öronen platt bakåt.

Kaninen skakar på öronen
Så kan kaninen göra då den tycker det är skönt att ha blivit av med något. T.ex då du har hållit fast kaninen en längre stund och sedan släpper ner den på golvet kan den skaka på sig eller sprätta lite extra med tassarna när den hoppar iväg. Den tycker det är skönt att ha blivit fri.

Nosen vibrerar häftigt och är våt
När kaninen är rädd eller nervös kan man se att nosen vibrerar hastigare än vanligt, och nosen blir våt. Ofta har kaninen samtidigt uppspärrade ögon. T.ex om kaninen blir rädd då du lyfter upp den kan den reagera på detta sättet.
Tillbaka till Kaninhörnan