Lite om avel

© Kaninhörnan

Har du tänkt para din kanin bör du läsa detta först...

Visst kan man bli sugen att ta en kull ungar efter sin kanin. De små ungarna är så bedårande söta, och det är kul att se dem växa upp! Men innan man parar kaninen bör man se till att man kan ordna hem åt alla ungarna. En kanin kan få 3-10 ungar (varierar mellan olika raser). Det finns massor med kaniner som bortskänkes, eller som blir "bortglömda" och får sitta instängda i trånga burar hela dagarna.
Kom ihåg att det är du som ansvarar för att ungarna får en bra uppväxt och kommer till bra hem!
Det händer ofta att jag får mail från personer som inte vet var de ska göra av sina kaninungar. Det är nämligen inte alla djuraffärer som tar emot kaninungar. Det bästa är om du kan hitta privatpersoner som vill ta hand om dem men det kan också vara svårt, så planera det noga och tänk dig för innan du parar din kanin om du inte hittat några köpare!

Honan ska vara 6-11 mån, inte över 1 år vid första kullen

Kaniner av de minsta raserna blir könsmogna redan vid 3-4 månaders ålder, men då är det för tidigt att para dem. De små raserna kan man para tidigast vid 5-6 mån (stora raser bör man inte para förrän de är ca 8 mån). Honan får inte vara över 1 år då man parar henne första gången (efter 1 års ålder har honan bildat fett och det kan bli problem både under dräktigheten och då ungarna ska födas).

Hanen bör vara minst 7 mån. Tänk på att honan och hanen inte bör vara nära släkt, då bli det inavel. Hanen får inte heller vara alltför storvuxen jämfört med honan, då kan det bli problem vid födseln. Helst ska hanen vara lika stor som honan, eller mindre.
Tänk också på att temperament nedärvs, så välj en hona och en hane med det temperament som du vill att ungarna ska få. Avla inte på djur med defekter, t.ex bettfel, blindhet eller något liknande.

Om man tar regelbundna kullar bör man sluta avla då honan är 2-3 år (max 5 år) eller då hon har fått 6-7 kullar. Hanen tas normalt ur avel då han är 3 år.


Para honan på våren eller sommaren, efter fällningsperioden

Ungarna blir stora och kraftiga om de får äta färskt gräs. Därför är det en fördel att para honan på våren eller sommaren. När honan paras ska hon vara frisk och i bra kondition, hon får inte vara inne i en fällningsperiod. (När de fäller har de oftast inte lika bra kondition som annars).

Hur ser man då att honan är parningsvillig? Om hon skvätter kiss, eller höjer bakdelen när man rör över ryggen, då är hon parningsvillig! Kaniner har ingen brunstcykel så som andra däggdjur. Ägglossningen sker ca 6-10 timmar efter parningen. Men man kan ändå märka ett visst intervall då honan är mer villig att paras än annars, det varierar mellan 14-21 dagar beroende på årstid och det är olika från kanin till kanin.

Innan du parar dem bör du klippa klorna på båda kaninerna. Om du har angorakaniner ska du klippa honans päls någon vecka före parningen.

Släpp in honan till hanen vid parningen

Släpp in honan i hanens bur (aldrig tvärtom, då försvarar honan sitt revir!) Du kan också låta dem springa fritt på golvet. Parningen sker inom en halvtimme om honan är intresserade. Själva parningen tar ca 10-15 sekunder. Låt dem para sig 3-4 gånger för att du ska vara säker på att honan blivit parad. Om honan springer undan gång på gång och parningen inte sker, är honan inte intresserad av att bli parad och då får man försöka någon annan dag istället.

Dräktigheten varar 29-35 dagar, sätt in en bolåda i god tid

Dräktigheten varar 29-35 dagar beroende på ras och antalet ungar i kullen. Mindre raser har kortare dräktighetstid än större raser. Är där många ungar i kullen blir det också kortare dräktighetstid.

Honans beteende förändras under dräktigheten
Då honan är dräktig förändras hennes beteende. Vissa honor blir retligare till humöret och börjar försvara sitt revir mer än tidigare, det är normalt och kommer att försvinna igen några dagar efter förlossningen. Det är viktigt att den dräktiga honan får bo i en egen bur. Eftersom hon försvarar sitt bo blir hon oftast aggressiv mot burkompisarna. Se till att placera buren på ett lugnt ställe (utan stress och skrik/höga ljud). Nu får du inte oroa honan i onödan, låt henne få lugn och ro. Du kan lägga in extra mycket hö och halm som hon kan bygga bo av. Det är viktigt att honans klor är klippta så hon inte skadar ungarna.
Ungefär en 7-10 dagar före ungarnas födsel börjar honan bygga bo genom att gräva, böka och bära hö. Då är det viktigt att du har ställt in en bolåda, så hon kan bygga i den! Innan ungarna ska födas dra honan av sig ull ifrån magen för att klä in boet så det blir varmt för ungarna. (Om honan börjar plocka av sig päls redan några dagar efter parningen, är det ett tecken på att hon inte är dräktig).

Tecken på att honan är dräktig:
- Hon börjar gräva i buren några dagar efter parningen
- Man kan se att honan får en rundad buk
- Spenarna blir större och svullna
- Hon vilar allt oftare under sista veckan
- Efter 14-20 dagar kan man känna ungarna om man lägger handen under buken. (Om man är van kan man känna dem redan efter 8-10 dagar)

Bolådan ställs in 10 dagar före födseln
Om honan inte redan har en sovlåda så vill hon ha en bolåda där ungarna kan födas. Sätt in den 10 dagar före födseln. Tänk då på att buren ska vara så pass stor att du får plats till en bolåda och där ändå finns plats kvar för honan och ungarna att röra sig på. Det bästa är om bolådan har en lucka i taket, då kan du lätt kontrollera boet och plocka bort ev döda ungar. Bolådan bör även ha en tröskel så ungarna inte ramlar ut ur boet. I en inomhusbur räcker det att du bygger upp en fyrkant av bräder, så sidorna blir ca 30 cm långa och 10 cm höga.
När det är några dagar kvar till ungarnas födsel plockar honan av pälshår och ull ifrån magen för att klä in boet.

Honan behöver extra mycket mat under dräktigheten
Under dräktigheten behöver honan mer mat än vanligt för att ungarna ska få den näring de behöver, så du får öka mängden pellets/spannmål som du annars brukar ge. Ge honan näringsrikt foder och omväxlande kost. Ge gärna vitamin som tillskott. Ta bara upp honan om det är absolut nödvändigt. Stötta då med ena handen under baken så du undviker att trycka på magen.

Skendräktig?

Om där inte kommer några ungar kan honan ha varit skendräktig. Hon har då samma beteende som om hon hade varit dräktig, dvs hon bökar och bygger bo, och spenarna svullnar. Om honan börjar plocka av sig päls redan några dagar efter parningen, är det ett tecken på att hon inte är dräktig. Skendräktigheten varar några dagar, upp till ca 1 vecka.

När ungarna har fötts ska de lämnas ostörda i 2-3 veckor

Dvärgkaniner får 3-5 ungar, stora raser kan få 8-10 ungar.
Efter ungarnas födsel behöver honan ännu mer mat än förut och mycket vatten. Sätt in en extra stor vattenflaska!
Honan bör inte störas då ungarna har fötts. Om honan oroas genom att man tittar för mycket i boet, eller hanterar ungarna, kan hon bli stressad och överge ungarna eller bita ihjäl dem. De första 2-3 veckorna ligger ungarna i boet, då är det bäst att lämna dem ifred.
Det kan dock vara bra att titta till boet efter födseln, så där inte är några döda ungar. Locka först bort honan med någon godsak. Plocka försiktigt ut ev. döda ungar och låt de andra vara.
OBS!!!! Ta inte för mycket i de levande ungarna! Honan gillar inte människolukt i boet och i värsta fall kan hon döda de ungar som luktar människa. Först då ungarna själva staplar sig ut ur boet kan du röra dem utan risk!
Honan är endast i boet då ungarna dias, och det gör de bara 1-2 gånger per dygn (i genomsnitt ca 5 minuter per dag). Honan stannar inte i boet för att värma ungarna, därför är det viktigt att hela kullen ligger samlad så de kan hjälpas åt att hålla värmen. Honan bygger ett bo av päls och hö som ska hjälpa till att hålla ungarna varma. Ungarna diar tills de är ca 6 veckor.

Om honan dör...
Om honan dör eller överger sina ungar är det bäst att skaffa en fostermamma, men om inte det går får man försöka stödmata ungarna.

- Fostermamma: Helst ska ungarna placeras hos en annan kaninhona som redan har egna ungar. Störst chans att detta ska lyckas är om ungarna är yngre än 2 veckor, och att fostermammans ungar är max 2 dagar yngre eller äldre. Ungarna ska helst ha samma doft som fostermamman, så man kan gnida dem i hennes päls, eller så kan man sätta en liten droppe parfym på fostermammans nos så hon inte känner skillnad på dess doft

- Stödmata: Det är mycket svårt att få kaninungar att överleva då man stödmatar dem, bara ca 20-30% klarar sig. Man kan ge speciell kattungemjölk som finns att köpa hos veterinärer, djursjukhus och på vissa apotek (ej den som säljs i livsmedelsaffärer, den är för äldre djur). Kaninhonans mjölk är proteinrikare och fettrikare än ko-mjölk.
Mata försiktigt så maten inte hamnar i fel strupe!
Tvätta området runt ändtarmsöppningen med bomull fuktad med ljummet vatten för att stimulera tarmen. Massera tills det kommer avföring och urin.
Låt ungarna ligga i rumstemperatur i ett mörkt bo med rena handdukar eller mjukt papper.
Mata ungarna 2 gånger per dygn enligt följande (OBS! Mängderna ska delas upp på 2 gånger!):
Ungar som är nyfödda ges max 5 ml per dag den första veckan.
Vecka 2 ökas mängden sakta till 25-30 ml/dag.
Vecka 3 ges 30 ml, då kan man även börja lägga in lite hö och grönt, samt blanda i lite av "vitaminklumpar" från äldre kaniner i mjölken och ge under 4-5 dagar, för att ungarna ska få i sig viktiga bakterier till tarmen. ("Vitaminklumparna" ser ut som avföring fast är ljusare till färgen och mjukare i konsistensen).
Vecka 4 kan man börja ge lite pellets, men man fortsätter med mjölkersättningen ett tag till. Mängden minskas successivt då du ser att ungarna äter själva. När de är runt 7-8 veckor bör de äta helt själva.

Fråga hos veterinär eller i djuraffär för mer råd och tips!!

Ungarnas utveckling

När ungarna föds är de blinda, döva och saknar päls. Nyfödda ungar väger 30-80 gram. De diar 1-2 gånger om dagen, i ca 5 minuter varje gång.
De öppnar ögonen efter ungefär 8-10 dagar. Då börjar de få lite fjun och man kan ana pälsfärg och teckning.
När ungarna är 2-3 veckor börjar de krypa ut ur boet, och först nu kan man röra dem. Pälsen börjar växa ut och är fullt utväxt då de är 3 veckor. Nu börjar de smaka på fast föda, men de diar fortfarande.
När de är 4-5 veckor kan man se vilket kön de har.
När de är 6-8 veckor ställer tarmen och magen om sig till fast föda. Nu slutar de dia och avvänjningen påbörjas. Detta är en känslig period och man bör inte ändra eller byta mat under denna tid. Ungarna är extra känsliga för sjukdomar.
Ungarna kan lämnas då de är 8 veckor (ev vid 6 veckor under sommaren). De väger då 300-800 gram beroende på ras.
Ungarna blir könsmogna vid ca 12 veckor och innan dess måste man ha delat upp dem efter hanar och honor. (Större kaninraser blir könsmogna senare). Hanarna ska bo i vars en bur, annars börjar de slåss. Honorna kan gå tillsammans.

Kaninhörnan | Djurhörnan