Skötsel av din innekanin

© Kaninhörnan

En innekanin kan lära sig att bli rumsren, och kunna springa omkring fritt i rummen under tillsyn (när man plockat bort alla el-sladdar och andra farliga saker). Men innan kaninen blivit så pass tam är det bra att ha kaninen i en bur. Se då till att skaffa en ordentlig bur! För dvärgkaniner rekommenderas en bur på minst 0,5x1 meter! Tänk på att den lilla kaninungen växer och blir stor. Mer tips inför burköpet hittar du på länken "Burar inne/ute". Där får du också tips på lämplig rastbur att ha på gräset under sommaren. Tips om burskötsel får du nederst på denna sidan.

Mat...
När det gäller mat så har bur-kaniner en tendens att lätt bli för tjocka. Undvik att ge feta fröer som finns i de fröblandningar som säljs i djuraffärer. Ge istället kaninpellets (det innehåller de näringsämnen kaninen behöver). Se också till att kaninen får ordentligt med motion. Mer tips på mat hittar du på "mat-sidan".

Tam...
Redan från början bör du försöka få din kanin tam. Enklaste sättet är att vara lugn mot kaninen, undvik häftiga rörelser och höga ljud. Lär kaninen att bli lyft, och vänj den vid att bli buren. Lär kaninen att den inte ska sprätta med bakbenen. Tänk på att en liten kaninunge är lättare att handskas med än en fullvuxen kanin. En fullvuxen kanin har en väldig kraft i bakbenen, och kan vara omöjlig att bära om den sprätter. När kaninen blivit tam kan du låta den springa på golvet.

Motion
Kaniner behöver flera timmars motion varje dag, och det kan kaninen få genom att den får springa fritt i något rum. Men först måste du plocka bort alla el-sladdar och andra farliga saker. Du kan läsa mer om detta på länken "Springa fritt". På länken "rumsren" får du tips på hur du får din kanin rumsren.
På sommaren kan du gå med kaninen i sele, eller ha en rastbur i trädgården.

Burens placering
Den bästa temperaturen för en kanin är 16-21 grader. Om temperaturen blir 26 grader eller mer, är risken för värmeslag mycket stor.
Buren ska vara placerad ljust, men inte i direkt solljus. Kaninens bur ska alltid stå i skuggan, eller ha en skuggig del dit kaninen kan gå.
Buren får inte heller stå i drag.
Buren bör inte stå i närheten av tv eller stereo eftersom kaniner är känsliga för höga ljud.
Tänk också på att kaninen inte tål målarfärg eller andra starka lukter!

Bottenmaterial i buren
Lämpligt bottenmaterial är tjockt lager kutterspån (ej sågspån, det är för finkornigt). Man kan också använda miljöströ eller flis från lövträd. Tidningspapper är inte lämpligt som bottenmaterial.

Bur-städning

Varje dag:
Hö ska alltid finnas i buren, så det fyller du på när det tar slut.
Vatten byter du varje dag.
Plocka bort gamla grönsaksrester som är kvar sedan gårdagen.
Varje dag ger man också någon ny grönsak/rotfrukt som tillskott till övriga maten, och naturligtvis fyller du på matskålen med kraftfoder (pellets eller spannmål).
Om kaninen har en speciell toaletthörna så rengör du den varje dag.

Varannan eller var tredje dag:
* Töm ut allt bottenmaterial, och ev. får du skölja av burunderdelen. Du kan använda en gammal diskborste, och om det blir beläggning kan du prova att låta stå med lite diskmedel eller ättikssprit. Skölj sen av det noga.
* Vattenflaskan rengörs med en flaskborste ca 1 gång per vecka (men använd
inte diskmedel i vattenflaskan!!!)
* Själva pipen i vattenflaskan kan du rengöra med en vanlig örontops.
* Matskålen diskas om den är smutsig.

Om du har många kaniner i samma bur kan du behöva städa oftare.

Tips! Om kaninen kissar i en toaletthörna kan du rengöra den varje dag, och kanske resten av buren en gång i veckan. Det är smidigare. (Har du en större lekhage kan du med fördel sätta in en kattlåda som kaninen använder som toalett).

*************************************************

 Tillbaka till Kaninhörnan