Marsvin, information

MARSVIN 

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Vad är ett marsvin?
Marsvinen bruknar räknas som gnagare, även om nyare forskning har visat att de genetiskt sett inte hör till gnagarsläktet. Marsvinen saknar svans, men de har svanskotor kvar (precis som människan) vilket tyder på att de en gång i tiden har haft en svans som har tillbakabildats.

Marsvinet som sällskapsdjur
Marsvin är trevliga som husdjur. De blir snabbt tillgivna och har du flera marsvin märker du att alla har sin egen personlighet.
Storleksmässigt är marsvin större än hamstrar och något mindre än kaniner, så de är något lättare att handskas med. På det sättet kanske marsvin är lämpligare för barn. Men man får inte glömma att alla djur är individer, och som ägare ansvarar man för att ens husdjur får en bra omvårdnad under sin livstid. Därför kan det vara bra om någon vuxen har det yttersta ansvaret för djuret.
Marsvin bits sällan. Om det skulle bita dig, är det av rädsla för att du kanske tagit för hårt i marsvinet så det har gjort ont. Normalt sett är marsvin fredliga djur. De tycker om att sitta i ditt knä och bli klappade, men de uppskattar också att få springa runt på golvet.

Max åldern: ca 5-7 år, men det finns marsvin som blivit upp till 10 år gamla.
Vikt: ca 800 g - 1400 g. Hanar väger oftast mer än honor.
Storlek: Ett fullvuxet marsvin är 22-35 cm långt.

Köpet
Ett marsvin bör inte säljas förrän det är 6 veckor gammalt. Du kan köpa marsvin i djuraffärer eller hos någon uppfödare. Det finns ett 30-tal olika raser och färger. I djuraffären finns oftast bara de vanliga raserna, och korsade marsvin. Köper du av en uppfödare kan du få tag på de flesta raser och färger, och du får en stamtavla där du kan se ditt marsvins mor- och farföräldrar. Priset för ett marsvin är ungefär samma hos både uppfödare och djuraffärer (ibland är dock korsade marsvin billigare hos uppfödare).
Vid köpet är det viktigt att du ser efter så marsvinet ser friskt ut. Pälsen ska inte ha några kala fläckar, och ögonen och nosen får inte rinna. Det är också viktigt att honorna bor separerade ifrån hanarna, annars kan du lätt få en dräktig hona med dig hem! Marsvin kan nämligen bli könsmogna redan så tidigt som vi 4 veckors ålder.

Flera marsvin ihop
Marsvin är flockdjur och vill helst bo flera ihop. Det bästa är om du skaffar två honor eller två hanar som får växa upp tillsammans. Då de får bo tillsammans redan då de är ungar brukar de fungera bra ihop även då de är vuxna. Om du redan har ett äldre marsvin är det inte säkert att det accepterar att en yngre marsvinskompis flyttar in i buren. Att sätta ihop två honor kan då vara lika svårt som att sätta ihop två hanar. Det bästa är om du först låter dem träffas på en större yta, tex ute på golvet. Fungerar de bra ihop på golvet kan du prova att sätta in dem i buren. Tänk också på att två marsvin kräver en större bur än ett ensamt djur! Har de för liten plats kan det vara orsak till att bråk uppstår.

Kan marsvin prata?
Marsvin pratar med varandra och med oss, med en mängd olika läten. De vanligaste lätena är ett svagt kuttrande då marsvinet trivs, och ett gällt "visslande" då marsvinet tigger efter något gott tex om du prasslar med en plastpåse med gräs i, eller om du öppnar kylskåpet och marsvinet vill ha gurka.


Tillbaka till Marsvinshuset | Djurhörnan