Fakta om guldhamstern

FAKTA OM GULDHAMSTERN

Guldhamstern är den största hamstern. Trots namnet, så finns guldhamstern i många olika färger; svart, choklad, cremé, vit , m.m. Den finns även i olika hårlag. Den kan vara korthårig, långhårig (hanar har ofta längre päls än honor) och den kan ha ett anlag som kallas satin. Satin innebär att hårstråna är tunnare och formade så att ljuset lättare tas upp och hamstern får en blank och glänsande päls.

Guldhamsterns ursprungliga färg kallas på engelska för Golden. På svenska heter den "normalfärgad". En normalfärgad hamster är brun/röd med "halvmånar" på halsen, och en svart kil i pannan (se bild). Magen är gråvit, och öronen och ögonen är mörka.

Guldhamstern måste bo ensam!!! Om två guldhamstrar träffas blir det slagsmål tills en av dem dör! Grundregeln är: En hamster, en bur.

Vikt: 100-200 g

Max ålder: 2-3 år

Antal ungar per kull: 10-12 ungar föds efter ca 16 dygn. (Ungarna måste skiljas åt efter 4-5 veckor.)

 
 

Nattdjur?
Hamstern är ursprungligen nattdjur, men så småningom kommer den att vänja sig vid dina tider. När du är uppe och rör dig omkring hamsterns bur kommer han att vakna och stiga upp. Efter ett tag vänds hans dygnsrytm och han är vaken på dagen.

 

Att få hamstern tam:
Lyft upp hamstern korta stunder under dagen, så den vänjer sig vid dig och dina händer. När du ska lyfta hamstern ska du närma dig från sidan, aldrig uppifrån (då blir den skrämd). Ta lugna och försiktiga rörelser i början. En liten hamsterunge är vild i början, så var försiktig så den inte hoppar ur din hand. Du kan locka fram hamstern genom att hålla en godbit i handen.

 

Föreningar för hamstrar finns det, där man kan ställa ut sin hamster och få en medlemstidning. Det finns också uppfödare runt om i sverige som säljer rasrena hamstrar med stamtavlor.


Välkommen ... Fakta ... Mat ... Aktiveringstips ... Mina hamstrar ... En förening för smådjur ... Djurlänkar ... Tillbaka till DJURHÖRNAN