5 Tävlingar för hamstrar

På denna sidan har jag samlat några tävlingar som man kan göra med sina hamstrar. Några av tipsen är inskickade av sidans besökare. Det är kul att tävla om du har flera hamstrar själv, eller om du har någon kompis som har hamster så kan ni låta dem tävla mot varandra. Som priser kan man t.ex ha hamstergodis åt vinnaren, eller så kan man göra ett litet diplom.

Låt hamstrarna tävla en och en!

OBS! Tänk på att inte låta hamstrarna komma för nära varandra. Då kan det nämligen lätt bli slagsmål!

1. Labyrint-tävling

Bygg en labyrint med återvändsgångar, och ett start-ställe och ett mål. Ju fler gångar du gör desto svårare blir labyrinten, så första gången kanske du ska börja med en liten labyrint och sedan kan du göra den svårare och svårare. Du kan använda videoband, kartonger, m.m. för att göra gångar, eller så kan du bygga en labyrint av plankbitar. Kanterna ska vara ca 1,5 dm höga.

Du behöver ett tidtagar-ur! Låt sedan hamstrarna starta en och en, och ta tiden på hur snabbt de tar sig egenom labyrinten till målet. Vinnare är den som hittar målet på kortast tid.
Ev. kan ni bestämma er för att ni får hjälpa hamstrarna genom att locka med en godbit, men det får ni själv bestämma hur ni vill göra.

2. Godis-jakt

Här kan du också använda en labyrint, eller så kan du ha ett "lekhus" med lite olika leksaker här och där. Det viktigaste är att det ser likadant ut för alla hamstrarna. Du behöver något som din hamster älskar, det kan vara t.ex hasselnötskärnor, russin, eller något annat som du vet att hamstern gärna vill ha. Göm sedan 4-5 av "godisbitarna" här och där. Du ska gömma dem på samma ställe för alla hamstrarna. Ta tiden på hur lång tid det tar för hamstern att hitta godiset. Den hamstern som hittar alla bitarna på kortast tid vinner.

3. Sprintertävling för dvärghamstrar

Ta några hushållsrullar och tejpa fast bredvid varandra (så du får två parallella gångar). Om man har två hamstrar så kan man låta dem tävla samtidigt. Sätt ner hamstrarna i vars sin tunnel, och se vilken hamster som först kommer ut.

4. Hinderhoppning

Här kan du göra på två sätt:
1. Göra en bana med flera hinder och se vilken hamster som fortast tar sig över alla hindren
2. Gör bara ett hinder som du kan öka höjden på och se vilken hamster som kan hoppa högst.

Hinder kan du bygga av t.ex toarullar. Du kan också använda My Little Pony hinder eller Barbie hinder. Om du använder toarullar så använder du rullarna som sidopelare, och som bommar kan du använda t.ex pennor eller blompinnar. Bommarna ska helst inte sitta fast, utan ligga lösa så de ramlar ner om hamstern slår i tassarna. Du kan göra en skåra igenom halva toarullen, så pinnarna kan rulla ut. Om du gör en bana med flera hinder kan du även göra hinder att krypa genom och att klättra över, så det blir lite variation. Ungefär som en agilitybana för hundar.
För att hamstern ska förstå att den ska gå i banan (så den inte springer bredvid) kan du ev. locka med någon godsak.
Det är viktigt att hindren inte har några vassa delar som hamstern kan skada sig på.

5. Blommans Klättertävling

Gör två tjocka flätor av garn. Sätt fast dom i burens tak så att dom hänger ner. Tävlingen går ut på att låta hamstrarna klättra upp för garnflätorna, och den som snabbast kommit upp vinner!
Om hamstrarna inte förstår att de ska klättra upp, kan man locka med en liten godsak.


Hamsterhörnan | Djurhörnan