Tillbehör och inredning av buren

för guldhamster och dvärghamster

Följande ska finnas i buren:
1* Ett lämpligt burunderlag och ev. något extra bomaterial.
2* Vattenflaska och matskål.
3* Ett motionshjul är viktigt, och det ska ha rätt storlek för den hamster-art du har.

Förutom allt detta, kan du även lägga in:
4* lite extra leksaker, och ev. sätta in ett hus.

Tänk på att inte fylla buren med för många saker. Där bör finnas några öppna ytor kvar i buren där hamstern kan springa.

På bilden ovan ser du några av mina dvärghamstrar i sin bur. Buren passar även bra för guldhamstrar.

Du kan läsa mer, och få tips, om de olika sakerna nedan.

1. Burunderlag och bäddmaterial:

Det bästa underlaget är ett tjockt lager kutterspån (ej sågspån! Sågspån är för finkornigt). Kutterspån kan hamstern också använda som bomaterial. Man kan även använda sk. miljöströ, men då måste man lägga in extra mycket bäddmaterial åt hamstern.

Det har provats många olika typer av bäddmaterial, och det finns mer eller mindre risker med de flesta typer. Uppfödare i England och Sverige rekommenderar att man använder rivna bitar av hushållspapper som bäddmaterial. Dock kan det finnas risker även med det, t.ex om pappret bli blött i hamsterns kindpåse kan hamstern ha svårt att få ut pappret. Risken är inte så stor, men om man är medveten om att det kan hända har man lite extra koll på sin hamster så man kan hjälpa den om det skulle hända något.
Använd inte hö eller halm. Om hamstern försöker hamstra höstråna kan den lätt förstöra sina kindpåsar.
Köp absolut inte den sk. hamstervadden eller "hamsterbädd" som säljs i affärerna. Den är farlig! Om hamstern hamstrar den i kindpåsarna kan den kvävas. Det finns också rapporter om hamstrar som fått denna hamstervadd snodd runt benen så blodtillförseln har stoppats och hamstern har mist sitt ben.
Bomull eller tygbitar ska man helst inte heller använda. Om hamstern äter av det kan det ge stopp i tarmarna, hamstern kan också kvävas.

Det är inte lätt att veta vad som är rätt och i fel i djungeln bland alla typer av bäddmaterial. Men om man ger hamstern ett ordentligt lager med kutterspån, använder hamstern det som bomaterial och då behöver man oftast inte något annant material. Vill man sedan lägga in något extra, är det trots allt hushållspapper som rekommenderas. Och som hamsterägare bör man naturligtvis alltid hålla koll på sin lilla älskling så han/hon mår bra och trivs i sin bur.

Varning

Hamstervadd el "hamsterbädd" som säljs i affärerna har orsakat många olyckor, och är olämpligt som bäddmaterial. Hamstern kan kvävas av den, hamsterbebisar kan dö om de får den runt halsen och det har även hänt att en hamster mist sitt ben.

2. Vattenflaska och matskål:

En vattenflaska är bra att ha till vattnet. Har du en skål blir vattnet snabbt smutsigt. Vattnet i flaskan ska bytas varje dag. Rengör flaskan + "metallpipen" en gång i veckan.
Viktigt!
Den minsta dvärghamsterarten, Roborovski, bör ha en vattenflaska för möss, de orkar nämligen inte lyfta metallkulan som finns i de större vattenflaskorna.

Matskålen ska helst vara av porslin eller keramik. Hamstern vill nämligen gärna gnaga på plast.

3. Hamsterhjul - bör finnas!

Hamstern behöver hjulet för att få motion. Ett bra hjul är ett av den typen du ser på bilden längst till vänster, dvs ett metallhjul med plastbaksida. Hjulet i mitten är inte lämpligt, eftersom hjulets "ekrar" lätt kan klämma hamstern och ge svåra skador. Det röda hjulet längst till höger är helt av plast, och är alldeles för litet för guldhamstrar.

Ett motionshjul ska finnas i buren, och det ska ha rätt storlek för din hamster:

Guldhamster: ett hjul med diameter på minst 18 cm!
Dvärghamster: Storleken under guldhamsterns hjul

VIKTIGT! Om hjulet är för litet riskerar hamstern att få ryggskador eftersom den då tvingas att springa i en "krokig" ställning!

Även om hamstern har ett motionshjul, bör han få komma ut och springa på golvet lite varje dag. Det kan du låta honom göra när han har blivit riktigt tam (annars är det svårt att fånga hamstern igen). Se till att där inte finns några hål eller små skrymslen som hamstern kan tränga sig in i. Ha honom under noggrann uppsikt hela tiden!

Tips för Gnisslande hjul: Gnisslar hjulet? Prova att smörja med en droppe matolja.
Tips för hjul som välter, eller hjul som för oväsen: Ett hjul som står på burbotten välter lätt eller står och skallrar. Har du en enplansbur kan du hänga upp hjulet genom att surra fast hjulets "ben" i taket. En praktisk lösning, och hjulet brukar inte heller föra så mycket oväsen då.

4. Hamsterhus - inte nödvändigt

Ett hus behövs egentligen inte. Hamstern bygger oftast en mycket fin bohörna av kutterspånet. Vill du ändå köpa ett hus ska du skaffa ett av trä. Ett plasthus blir alldeles för varmt (ev. får du då ta av taket). De täta plasthusen gör att det bildas kondens i huset. Man ser det genom att hamsterns päls blir tovig. Hamstern råkar då lättare ut för sjukdom och hamsterns matförråd blir snabbt dåligt. Skaffa istället ett trähus, eller gör ett hus av en liten katong! Till dvärghamstrar kan du använda tex en halv sockerkartong eller något liknande.
Som bomaterial kan du lägga in kutterspån och hushållspapper. (OBS! Ge aldrig bomull eller hamstervadd. Det är farligt om hamstern hamstrar det. Hamstern kan även snärja in sig i det, och hamsterbebisar kan dö!)

Leksaker

Tex tomma hushållsrullar, tomma småkartonger, grenar och lite rivet hushållspapper. Ett motionshjul brukar också vara uppskattat! Den kinesiska dvärghamstern gillar att klättra, så sätt gärna in stegar eller "klätterställningar" i form av grenar. Mer tips får du i Lekhörnan!

Skål med sand - uppskattat!

Dvärghamstrar brukar gilla att ha en skål med sand att rulla sig i. Det hjälper även till att hålla deras päls i fint skick. Använd finkornig sand, helst chinchillasand som finns att köpa i djuraffären. Kanske även din guldhamster är förtjust i det?


Hamsterhörnan | Djurhörnan