BUREN - typ och storlek

för guldhamster och dvärghamster

Buren

Burens storlek:

För både guldhamster och dvärghamster gäller det att buren ska vara så stor som möjligt! Dvärghamstern är visserligen liten till storleken, men den är aktiv och behöver stor yta att röra sig på och vill gärna ha lite olika leksaker i buren. Om du har en en-plans bur ska den vara minst 70 x 40 cm. Då får där plats ett motionshjul, ett hus, matskål och någon leksak samtidigt som där fortfarande finns golvyta kvar för hamstern att springa på.

Hamstrarna är vakna mycket på natten och tillbringar största delen av sitt liv i buren, se därför till att satsa på en ordentlig bur redan från början!


Buren på bilden ovan är bra storlek till en guldhamster. Ett hjul med 18 cm diameter får plats, samt trähus och matskål, och där är ändå plats för någon leksak och golvyta att springa på. Buren är 70x40 cm, med galler där hela gallersidan kan öppnas

Burtyp:

Du kan skaffa antingen en gallerbur med tätt galler, eller sk Duna-bur i plast. Båda modellerna fungerar bra. Det du bör tänka på är att du ska få plats till ett hjul med 18 cm i diameter om du har en guldhamster! För dvärghamstrar ska man ha en storlek mindre på hjulet. Ofta säljs hamsterburarna med ett fastmoterat litet plasthjul, men detta hjul är för möss och inte för guldhamstrar, så det måste du byta ut! Guldhamstern kan skada sin rygg om den tvingas springa i ett hjul som är för litet.

Du kan också ha ett stort akvarium/terrarium men de är lite jobbigare att städa. Om du använder ett akvarium bör du ha ett lock av nät (inte glasskivor).

Om du tänkt skaffa en kull hamsterungar är det bäst med en Duna-bur eller akvarium/terrarium. Ungarna kan lyckas klämma sig igenom gallret om du har en gallerbur, även om det ser tätt ut.

Viktigt att tänka på:

Städning av buren:
Toa-hörnan städas varje dag, och gammal matrester plockas bort:
Hamstrar är renliga djur. De använder en speciell hörna i buren till toalett. Denna hörna bör du byta varje dag, men övriga buren behöver du inte städa så ofta. Varje dag bör du också slänga gamla rester av grönsaker/frukt som hamstern inte ätit upp. Plocka även bort gammal mat ifrån hamsterns bo och matförråd.
Ca en gång i veckan städas resten av buren:
Hela buren städar du ca en gång i veckan eller varannan vecka. Då byter du till nytt kutterspån. Rengör även vattenflaskan med en flaskborste, samt rengör vattenflaskans metallpip med en "tops".


Hamsterhörnan | Djurhörnan