Aktiveringstips till hunden

AKTIVERINGS TIPS

för din hund


Här finns just nu 19 aktiveringstips.

Skicka gärna in fler tips till mig! E-MAIL

Fler konster att lära din hund...

Hej! Här är några konster ni kan lära era små voffsingar! Hoppas ni får kul! KRAM JOSEFIN!
- Rulla runt
- Lär hunden "prata". Du säger tex "vad säger katten?" Och så låter du själv som en katt! Då härmar hunden efter dig! Det tar rätt lång tid att lära, men om du berömmer hunden mycket går det bättre för då tycker den det är roligare också!
- Sitta vackert. Sträck upp handen med en godis och säg "sitt fint" eller "sitt vackert!" OBS! Ha något mjukt bakom hunden i fall den tappar balansen och ramlar bakåt!
- Ligga död
- Skall
- Hoppa hinder

Lär din hund vinka

Jag har lärt min 4 månaders sheltievalp att vinka! Det är ganska lätt att lära in. Gör så här:
1. Be hunden sätta sig framför dig. Ta en godis och för den diagonalt snett uppåt. Hunden kommer att följa godisen med blicken och kanske sträcka sig för att nå den. Om den lyfter ena tassen berömmer du och ger hunden godisbiten. OBS! Om hunden hoppar efter godisen, ge den inte godisen utan vänta tills hunden har satt sig och börja om igen.
När hunden lyfter ena tassen varje gång så kan du fortsätta med nästa steg:
2. Gör om övning 1, men säg ordet "vinka" samtidigt som du gör övningen. Efter ett tag kan du pröva med att bara hålla godisbiten framför hunden och säga "vinka". Om hunden har förstått och lyfter tassen, beröm och ge den godisbiten.
När hunden lyfter ena tassen på kommandot "vinka", så fortsätt med steg 3:
3. Nu ska hunden lyfta tassen flera gånger, vinka, innan den får godisbiten. Säg "vinka" och beröm med rösten då hunden lyfter tassen. Vänta en stund och ge sedan godisbiten. OBS! I början får du inte vänta för länge innan hunden får godisbiten, då kan den tröttna! Vänta längre och längre innan hunden får godisen.
När hunden kan vinka på kommandot "vinka", kan du om du vill fortsätta med nästa steg:
4. Nu kan du lära hunden att vinka tillbaka om någon vinkar till den!! Gör som förut, säg ordet "vinka" men vinka samtidigt till hunden. Så småningom sänker du rösten och vinkar mera. I bästa fall ska du sen bara behöva vinka till hunden för att den ska vinka tillbaka! Efter ett tag kan du prova att vinka till hunden och se om den vinkar tillbaka. Beröm mycket isåfall, och ge den en godis! Låt sedan andra vinka till hunden så den inte bara lyder dig. En rolig övning att lära sin hund!
Från vinkande Linnea och Yatzy!

För er som har strövare i Kramfors....

Jag har en hamiltonstövare som min pappa brukar jaga med! Om man vill ha omväxling så kan man börja träna agillity, det har jag börjat göra. Det är jättekul, jag brukar träna med min kompis, hon har en terv!
Det är inte nån som tränar agillity me stövare tror jag, där jag brukar träna är de bara jag som har en stövare. Fins, min hund alltså, hon tycker de är roligt att träna. Vi tränar i Kramfors. Jag ville bara tipsa er som har stövare att de skulle tycka om det, det är ju nyttigt också.
Men min hund kan andra saker också: spela död, rulla runt, sök, ha en godisbit på nosen mm. Hon är ca 6 år men man kunnde lära henne det jättefort, hon tycker om det jättemycket! HOPPAS NI BÖRJAR NI MED, SOM HAR STÖVARE MM.
MVH MICHAELA//DJUR ÄLSKARE:)

Lär din hund dansa

Lär hunden att dansa, det kan mina hundar och de älskar det!!
Lär den först några enkla steg som backa och gå framåt, det gör man enklast med en godis och lockar hunden framåt och sen bakåt (gå mot hunden så den backar för att få godisen).
Sen när den kan det kan man lära den att gå sidleds eller nåt, sen kan man börja träna med musik (det kan man från början med men det kan bli lite störande för hunden när den tänker.. )
Hitta på egna steg med!
Lycka till önska Karin, Kungspudeln Daisy och Boxern Smulan!

Godis i rulle

Stoppa godis eller nåt annat som hunden älskar i en gammal hushållsrulle och "knöla igen" på båda sidor. O.B.S. du som matte/husse får en hel del och ta rätt på när din hund är klar! ha det så kul! Kramar Frida (hunden) & lillmatte Maria

Gräv efter godis

Om hunden gillar att gräva är detta en jätteskoj lek.
Gå till en lekpark, eller om man inte får vara i en lekpark så kan man ta ett annat ställe där det finns mycket sand. Så gräver man ner hundgodis i sanden och sedan får hunden gräva ända tills den hittar godiset! Detta tycker min Labbe Hane på ett år e jätteroligt!!!
Inskickat av Kajsa

Basket med din hund

Lär din hund att spela basketboll!
Ta en ganska mjuk basketboll och en liten papperskorg, och visa hunden hur man sätter i bollen i korgen. Låt sen din hund försöka!!
Inskickat av "hussen"

SÖKA

Innomhus:
1. Söka godis
Säg åt hunden att sitta och "stanna kvar" (kan han ej stanna kvar kan du be en annan person se till att han stannar). Gå sedan iväg så hunden inte ser var du gömmer godisbiten. Gå tillbaka till hunden och ge kommandot "sök". När hunden hittat godisbiten berömmer du honom.

2. Söka en sak
Om du har t ex en nalle som har typ kläder göm nallen och låt hunden nosa på
ett klädes plagg och säg: SÖK+Vad det nu var hon/han skulle leta efter (t ex nalle då!)
Inskickat av Pernilla och storpudeln REMI

Utomhus:
En lite svårare variant kan du göra utomhus. Då ni går på promenad kan du obemärkt låtsas tappa tex en vante bredvid stigen. Stanna en bit därifrån och låt hunden lukta på din andra vante, och ge kommandot "sök". När hunden hittat din tappade vante berömmer du honom ordentligt. Du kan även försöka få honom att ta vanten och lämna till dig.

Spela Tennis

Vår hund älskar att spela tennis. Man skjuter en tennis boll tex mot en port. När bollen åker iväg så säger man ta eller hämta bollen. Inskickat av Evelina

Spela Fotboll

Lär hundarna att spela fotboll det tycker min hund är jätte skoj. Men ta då en boll som inte går sönder så lätt. Från Moa!!!!!!

 

KURRAGÖMME

En person i familjen gömmer sig utan att hunden märker det. Ge kommandot "sök" + personens namn (tex "sök matte").

 

KURRAGÖMME i skogen
Om man bor nära skogen om hunden bara springer före så kan man ropa på den
och gömma sig bakom ett träd och så får hunden leta upp en.
Inskickat av Sofie i Täby

PROBLEMLÖSNING

*Lägg godisbitar under en upp-och-ned vänd burk. Hunden måste välta burken för att få tag på godiset.

*Du kan också lägga en leksak eller en bit godis bakom ett hinder, så hunden får lista ut hur han ska gå för att få tag på det.

*I affärer finns det en sk aktiveringsboll att köpa. Man lägger godis i bollen, och genom att rulla bollen på "rätt sätt" ramlar godisbitarna ut ur små hål.

AGILITY

På brukshundsklubbarna brukar det finnas agilitybanor som hundarna får träna på. Här kan de hoppa genom ringar, gå genom tunnlar, gå "balans", gå i sick-sack mellan pinnar m.m.
Har du fantasi kan du göra agility hemma. Som ring kan du använda en rock-ring, eller håll armarna formade i en cirkel, och locka hunden att hoppa igenom.
Du kan låta hunden gå i sick-sack mellan dina ben. Locka med godis så går det lättare.
Du kan även låta hunden hoppa över låga hinder, tex genom att du sträcker ut ditt ben, eller håller en lång pinne utsträckt i lagom höjd. Börja med låg höjd, och öka sedan succesivt.

Agility i trädgården

Om ni har en hund och vill träna agility men inte har nått ställe där man kan träna så har jag ett råd!
Bygg en egen Agilitybana i trädgården... Ni behöver bara c:a 10 st. långa smala pinnar (t.ex. blommsterpinnar) som ni trycker ner i jorden, Ni kan oxå hänga upp ett däck ellr en rockring i ett träd som hunden kan hoppa igenom, Hinder kan man lätt bygga med hjälp av plankor och pinnar ellr så kan ni ta 2 st. stolar och en kvast. Men om ni inte har en så stor trädgård kan ni ha naturagility, stockar kan man ha som hinder, stenar funkar utmärkt till klättring... hitta på eget själv oxå... jag lovar er... det är jätte kul!!!
Inskickat av Moa

TRÄNA med din hund

Jag har en 2årig finsk stövare som jag tränar till utställningar med. Man kan göra ett träningsschema till din hund t.ex så här:
hoppa 2 hinder, gå 3 varv runt i ringen, springa 3 varv runt i ringen, gå genom tunneln 4 gånger, osv osv
det var mitt lilla tips! Inskickat av Sandra, en hund älskare!

Hoppa med din hund!

Inskickat av Ida

Då får den motion och har roligt på samma gång. Det går att hoppa med alla hundar( utom jättegamla och små valpar, och hundar som har fel på knä/höft/rygg)
Du kan bygga hinder själv, med e.x stolar och en sopkvast. Börja med låga hinder och höj sedan, hoppa inte allt för länge varje gång, då kanske hunden tröttnar. Om hunden tycker mycket om att hoppa kan man börja träna agillity med den och sedan kanske börja tävla.
 

LÄRA KONSTER

*Att ligga död innebär att hunden ska ligga stilla på sidan tills han får kommando. Börja med korta stunder, hunden har inte alltid tålamod att ligga stilla länge. Beröm honom ordentligt då han gör rätt. Öva bara ett par gånger varje dag, annars tröttnar hunden.

*Rulla runt. När hunden ligger ner säger du "rulla runt" och puttar honom i sidled och försöker locka honom att vända sig på rygg. Beröm honom och kela honom på magen då han lyckas.

Lär din hund städa

Min golden tik älskar leksaker och en dag vart jag trött på att städa efter henne, så jag lärde henne att städa själv. Jag började med en sak och utökade med flera saker. Nu städar hon på kommando in sina leksaker och lägger i sin korg så jag slipper plocka rätt på alla leksaker som hon spritt ut i huset 

HÄMTA

Ge kommandot tex "hämta bollen" och visa bollen för honom. När han tar den berömmer du honom, och ni kan leka en stund med bollen. Öva det varje dag tills hunden på kommando självmant letar upp bollen och kommer med den till dig.
Du kan prova att lägga fram några av hans leksaker på golvet tillsammans med bollen. Hunden ska då kunna veta vilken som är bollen, och hämta rätt sak då du ger kommando.


Skicka gärna in fler tips till mig! E-MAIL


Freddies Hundkoja | Till Lekhörnan