Mat för marsvin

MAT för marsvin

© Marsvinshuset, Djurhörnan

Länken mat för sjuka marsvin ger dig fler mattips ...

BASFODER:

Basfodret ska alltid finnas i buren. För att variera kosten kan du sedan ge olika typer av färska grönsaker eller grönfoder som tillskott.

* Pellets

(Ej blandfoder!)

Kanin och marsvinspellets köper du i lösvikt i djuraffären (köp lösvikt så vet du att du alltid får fräscht foder!). Pelletsen ser ut som små, avlånga gråa bitar. De innehåller mineraler, vitaminer och näringsämnen som marsvinen behöver. Ett vuxet marsvin äter ca 0,25 dl per dag.
Det finns även blandfoder med olika frösorter, men det rekommenderas inte till grundfoder. Marsvinet väljer ofta ut de godaste fröerna och får då en alltför ensidig kost. Om du ändå vill köpa detta ibland, kan du ge det som "godis".

 

* Hö

 
Hö behöver marsvinet för sin matsmältning. Fint hö, gärna ängshö som är den näringsrikaste hö-sorten, ska marsvinet ha fri tillgång till. Obs! Inte halm. Halm är de rester som blivit kvar då man tröskat ur fröna, och det innehåller inte alls samma näringsämnen som hö. Halm kan marsvinet ha att sova i, men hö ska ändå alltid finnas! Du kan med fördel lägga en del av höet i en hökorg i buren. Då är det alltid rent och fint. Det höet som ligger på burgolvet blir snabbt smutsigt och måste bytas.
Köper du hö i plastpåse eller gammalt hö, bör du noga se efter så det inte börjat mögla. Mögligt hö kan marsvinet bli sjukt och dö av.

GE HÖ ÄVEN PÅ SOMMAREN!
Marsvin och kaniner behöver hö dagligen, även på sommaren. Många tror att hö inte behövs på sommaren då djuren äter gräs. Men det är helt fel! Hö behöver marsvin och kaniner dagligen, annars kan de få diarre eller sk trumsjuka som kan leda till döden.

 

* C-vitamin

 
Marsvinet skiljer sig från övriga husdjur genom att de inte själva kan bilda C-vitamin, och måste därför dagligen få det tillfört genom kosten. C-vitamin tillhör gruppen vattenlösliga vitamin, och kan inte lagras i kroppen. Enklast sker det genom att ge c-vitaminrika grönsaker. T ex gräs, klöver, vitkål, mandarin, grönkål, kiwi, persilja.
Dagsbehovet av C-vitamin för vuxna marsvin är 1mg/100g kroppsvikt. (Ett marsvin som väger 1 kg ska alltså ha 10 mg). Ungar och dräktiga honor behöver dubbel dos, dvs 2 mg/100 g kroppsvikt.

 

* Vatten

 
Vatten ska marsvinet naturligtvis alltid ha tillgång till! Vattnet har du enklast i en vattenflaska. Har man det i en skål blir det snabbt smutsigt av spån och hö som ramlar i skålen då marsvinet springer runt.
Vattnet byter du varje dag, för även marsvin tycker att nytt vatten är godare än vatten som stått en vecka.

FODER ATT VARIERA MED:

Grönsaker / frukt:

Ätliga växter:

Sallad

Gräs

Vitkål

Klöver

Morötter + deras blast

Maskrosblad

Äpplen

Tussilago

Päron

Groblad

Banan

Persilja

Melon

Gråfibbla

Mandarin

Rödmalva

Rödbeta (rå)

Harkål

Kiwi

Lomme

Kålrot

Kirskål

Annat du kan ge:

En gren: från t ex äpple-träd, björk, sälg, bok, hassel eller lönn är bra för marsvinets gnagbehov, och de tycker dessutom det är kul att skala av barken.

Knäckebröd är också bra att gnaga på.

Kligröt: Välj ut en klisort (finns i livsmedelsaffärer) och blanda med vatten till en tjock gröt. Detta kan du även ge till sjuka och hängiga djur.

Groddar:
(Alfalfa, kikärtor, mungbönor) De innehåller mycket vitamin och är nyttiga både för marsvin och människor. Du kan grodda själv. Frö finns i hälsokostaffärer och det står på påsen hur du ska göra. Du behöver en glasburk, lite gasbinda som lock, samt ett gummiband. Ställ dem ljust den sista groddningsdagen så blir groddarna gröna!

Tillbaka till Marsvinshuset | Djurhörnan