De tio vanligaste frågorna om toning.

Kan jag prova och se, utan att det missfärgar för lång tid?
Självklart kan du det! Prova med colormousse, ett skum som ger både fasthet som din vanliga mousse men även litet färg i håret. Det går att komma långt i färgval och glans om du väljer mörkare nyanser än du har på ditt eget hår. Toningen går bort i första tvätten. Ps Om du har poröst eller mycket ljustblont hår kan även skumfärg bli för mycket om du har för stor nyansskillnad i toningen mellan din egen hårfärg och skummet du provar.

Min hårfärg blir så matt under sommaren?
Prova färgförstärkande shampo när du tvättar håret. Det finns så många färger som lätt piggar upp både din naturliga färg eller din hårton när solen blekt bort den fina färglystern. Guldbrun, mahogny, kastanje är bra val för hår som är mörkblont till ljusbrunt. Du kan även hålla tillbaka vissa gultoner som ser tråkiga ut beroende på eget brunnsvatten, klorbad eller solblekning vid stranden, prova med silvershampo.

Jag har lite grått i mitt hår kan jag ta bort det med toning?
Toning är inte täckande så det går inte men du kommer en bra bit på väg för det ser jätte snyggt ut med en toning som blandar sig mellan din grundfärg och det melerade håret du har. Ton i ton med Din färg så blir det mycket levande utseende och resultat blir skinande. Tänk bara på att inte ta för extrem färg utan håll dig i närheten av din egen hårfärg ej för mycket rött, det ser gärna billigt ut när det lyser igenom för att det saknas grundfärg i det vita/gråa håret.

Vad är skumtoning och hur använder jag den?
Skumtoning är gjord på annan bas "färgbärare" skummet är lättare att fördela i håret och din toning blir lättare att få jämnt isatt över hela håret med ett bättre resultat, färgen kommer åt överallt. I skummet går det även att blanda i vårdande ämnen så att ditt hår blir glansigare.

Finns det starkare toningar som sitter bättre?
Ja, permanenta och semipermanenta toningar fäster mycket bättre, och om du är säker på färgvalet så får du din favoritfärg att sitta mycket längre. De är gjorda så att de minst sitter över sex shamponeringar plus att om du förnyar toningen förstärks färgeffekten ännu mer, den adderar sig. Många toningar skall blandas med en extra tub eller vätska i förpackningen, utvecklare eller framkallare. Den sätter igång toningsprocessen och gör att toningen sitter längre kvar i håret. Några märken har utvecklat sin toning på andra sätt, där sitter utvecklaren i toningen direkt och arbetar då oftast ihop med luftens syre.

Blir det mer färg om den sitter i längre?
Ja det blir mer färg ända till verkningstiden är slut ! Jag tycker att du skall låta din toning sitta i så länge som produktanvisningen säger. Då ser du det riktiga resultatet. Det kan vara färgpigment som inte har färdigutvecklats i blandningen innan du avbryter och därför blir toningen tex grön eller matt utan glans.

Kan jag blanda olika toningar med varandra?
Du kan blanda olika färger med varandra under förutsättning att det är samma märke. Är det samma tillverkare men olika sorter skall du heller inte blanda ihop toningarna. Blandar du skall du tänka på att få med utav utvecklaren som finns i förpackningen. Skall du ändå ha två olika toningar i ditt hår, gör dem efter varandra en och en och tvätta ur emellan och avsluta var färg för sig. Exempelvis luggen först nacken sen.

Toningen fäller ur på blusar och kragar och tvättvattnet blir alldeles rött !
Byt toning till en som är litet starkare du har troligen ett mycket bra hår som inte är poröst nog att ta emot toningen. Eller ditt hår är alldeles för poröst och toningen rinner rakt igenom. Var i båda fallen uppmärksamma på er hårkvalitét och be din försäljare välja ett som är bättre anpassat. Även olika balsam, inpackningar kan störa hållbarheten genom att förändra porösiteten för mycket åt båda hållen.

Henna, är det bra att färga/tona håret med?
Ja det går bra, det blir fina färger. Problemet med henna är att som naturpreparat vet man inte vad det innehåller, det finns ingen VDN märkning och därför vet man inte vad som händer med håret, det går inte att beräkna resultatet som med en tillverkad produkt. Samma sak när du skall behandla håret vidare med tex ny färg eller permanent, du vet inte hur produkterna reagerar på hennan och kan därför ej få riktig kontroll på resultatet, färg eller permanent. Likaså är det allergier som kan ställa till det för Dig, men henna ger många gånger ett snyggt och blankt färgresultat. De färger som blir av henna finns i de flesta större färgtillverkares färgkartor med större säkerhet vid behandlingen.

Sammanfattning av toning.
Lek gärna med toning och var ej rädd för att prova. Det är alltid spännande att låta sitt hår följa med i modefärgerna och matcha dina kläders nyanser, välj märkesprodukter noga med tanke på att toningarna kan sitta så länge eller kortlivat som du önskar, eventuellt bara för en kväll. Om du har en kall hudfärg är mahognytoner bra, om du har en varmare hudfärg kan du använda varma rika bruna toner, Kastanj är bra för de flesta hudfärger med ett rikligt mönster av olika djuphet och färgstick.