inlärning
Hur man får en häst att lära sig något nytt, eller att utföra något som den är rädd för.

 

Kom ihåg att en häst kan träna sig själv, utveckla beteenden som människan inte är direkt skyldig till. För att förstå sådana beteenden måste man förstå den förstärkande mekanismen bakom dessa reaktioner.
För att kunna råda bot på dessa bekymmer måste man kompensera hästen med ett alternativt beteendemönster istället, som hästen kan ha under samma omständigheter. Till hjälp kan man bl.a. ha Social inlärning, hästars förmåga att lära av varandra.

 

Inlärning sker med hjälp av

 

  1. Invänjning, detta är när ett stimulus presenteras så många gånger att den instinktiva reaktionen börjar utsläckas. ("används av den beridna polisen för att få hästen att förbli lugn och ovillig att ta till flykten i bråkiga situationer").
  2. Betingning, detta sker genom att associationer upprättas mellan stimulering och responsen.

 

Det finns två typer av betingning:

  • Klassisk betingning, lär sig hästen att associera en signal med ett naturligt stimulus som ger en given reaktion. (ropa hästens namn samtidigt som du skakar havrehinken och den förknippar ljudet av namnet med mat).
  • Operationell betingning, uppstår när hästens reaktion förstärks positivt eller negativt.

 

Positiv förstärkning= belöning i form av föda när hästen gör rätt obs samtidigt som den gör rätt, man har ca 1 sekund på sig. (man behöver ta hjälp av någon som ger belöningen om man inte kommer åt själv i rätt ögonblick, t.ex. när man sitter i sadeln).

Förstärkning av mat används i början av inlärning sk. primär förstärkning, men eftersom man inte kan hålla på och mata hästen i ett får man lära den uppskatta sekundär förstärkning, att t.ex. bli klappad.

För att detta skall få lika stort värde för hästen måste detta beteende läras in det också.

Så här ge en godis, klappa samtidigt mjukt tala lugnande och låt hästen njuta. (t.ex. besök hagen bjud på godis några gånger, den gång du kommer utan vill hästen ändå bli klappad av dig) dock ska man inte upphöra med matförstärkning helt utan erbjuda detta med jämna mellanrum, en häst kan faktiskt arbeta på ren förlustbasis i sin strävan efter positiv förstärkning, detta faktum kan man dra nytta av för att få en samarbetsvillig häst utan att göra den godistokig. När man sedan påbörjar/fortskrider sin bestämda träning kan hästen redan associera dina klappar med positivt budskap= jag är duktig, omtyckt och får mer hela tiden, alltså fortsätter jag.

 

Negativ förstärkning= på detta sätt tränas de flesta hästar, man utsätter hästen för något obehagligt för att deras benägenhet att utföra ett givet beteende ska öka. Det fungerar därför att hästen lär sig att det enda sättet att slippa ifrån obehaget är att göra det som förväntas av den. (t.ex. att vika undan för trycket av skänkeln).

 

Utsläckning, av ett beteende uppstår när hästen slutar upp med den inlärda responsen på grund av brist på förstärkning. (puffande efter mat hos ägaren upphör om hästen aldrig får något). Har förstärkningen varit positiv ökar beteendet innan det slutligen släcks ut.
Alltså i beteendeterapi befrämjas utsläckningen genom att man presenterar ett problemstimulus när hästen ägnar sig åt en aktivitet som är inkompatibelt med det ovälkomna beteendet en sk. motbetingning.
(Te.x om din häst är rädd för att gå in i transporten så servera den sin mat inne i transporten. För att få sin mat måste hästen utsläcka sin rädsla att gå in). Gör detta gradvis en bit i taget, först kanske bara att gå fram till transporten, därefter maten i en hink på lemmen osv. Ta tid på dig.

 

Minnet, hästar har ett enastående sådant det kan nog varje veterinär intyga. Den aversion som hästar kan uppvisa t.ex. vid det årliga vaccinationstillfället är ett inlärt beteende som tar lång tid att släcka. Det effektivaste sättet att få en häst att minnas är att tillfoga den smärta och att göra det med oregelbundna mellanrum. Undvik därför att utsätta din häst för personer som inte tänker sig för eller är av besserwissertypen, dom kan tillfoga dig och din häst bekymmer av allvarlig art för i värsta fall resten av ert liv.

 

Flykt, är hästens livförsäkring, att inte ha möjlighet till flykt upplevs som ett allvarligt hot för hästen och dess chans att överleva.

Detta bör man seriöst beakta vid all hantering i framför allt svåra situationer. Att försöka hindra en häst att fly gör att den grips av panik, den kan då skada sig själv och i värsta fall dig eller någon annan.

Att hästen skulle vinna över dig genom flykten som sker i rädsla är bara okunnigt svammel, däremot har man gått för fort fram om en häst drabbas av plötslig önskan att fly under träning. Att bryta invanda mönster för hästen plötsligt utan förvarning kan vara nog för att den ska drabbas av flyktbenägenhet, likaså plötsligt uppdykande händelser som den inte varit beredd på och som den inte känner igen. Respektera alltid hästens medfödda naturliga beteende och du kommer att automatiskt lära dig förutse i fler situationer.

 

ETT tips från en hästägare

Ha aldrig bråttom när du vill lära din häst något, uppmuntra den ofta. Ta hjälp av människor du litar på helst sådana med rekommendationer eller vidimerad kunskap. Lyssna och jämför olika åsikter, läs litteratur av beteendevetare och andra sedan länge hästkunniga personer, bilda dig en egen uppfattning om vad som är bäst för dig och din häst. För ingen känner din häst så väl som du själv. Och din häst känner dig, så överraska den inte!

Tillbaka

Till huvudmenyn