Havsöringsfiske

När det gäller havsöringsfisket i Stockholms skärgård är detta förmodligen bättre än det någonsin varit. I stort sett samtliga bäckar och åar där havsöringen fortplantar sig har nu goda bestånd av öring. Till detta kommer stora utsättningar av havsöring och lax i Stockholms ström. Dessutom sker det massiva direkt utsättningar av havsöring i skärgården, de har ökat från ca 20 000/år till 100 000/år de senaste åren. De sistnämnda är dessutom s k fördröjd utsättning då man låter fisken gå i "kassar" över sommaren så att de ska växa till sig innan de släpps. Detta gör att de har mycket god överlevnad och klar sig bättre mot rovfiskar. Havsöringen i Stockholms skärgård håller hög medelvikt och fiskar mellan 3-5 kg är vanliga.

Havsöringsfiske är aldrig enkelt och har ibland kallats för de många blanka dagarnas fiske. Därför ökar man chanserna radikalt med att fiska med en erfaren guide. Guiden (vi) kan vattnet och vet var man skall söka öringen. Ibland kan det även vara en god investering för erfarna fiskare att fiska med en guidad tur. Alla vet ju hur lång tid det kan ta att annars lära sig ett nytt vatten och hur mycket kostar det? Genom att fiska med en erfaren guide får man mångårig mödosamt förvärvad erfarenhet direkt serverad till ett egentligen mycket billigt pris.

För att effektivt fiska efter havsöring är det ofta viktigt att snabbt kunna förflytta sig mellan fiskeplatser och kunna fiska av stora områden. Många gånger gör man endast några kast på en plats innan man förflyttar sig vidare. Detta gäller i synnerhet då fisket är lite "segt", är fisket bra kan man ofta röra lite mindre på sig och "nöta" längre på varje plats.

Den båt vi främst använder för detta fisk är en Finnspeed patrol med en inombords v6 motor. Båten är 7.5 m lång, snabb, stabil och bekväm. Det finns varm hytt med kokmöjligheter, vilket är ytterst värdefullt då havsöringsfisket ofta är bäst under tidig vår, senhöst och vinter. Båten har plats för fyra fiskande samt guide.

Storgädda i Furusund    Havsöring och lax i Stockholms ström