teodling
Te både odlas och dricks över hela världen! Te odlas på betydligt fler ställen än Kina och Indien, men dessa två länder står tillsammans för drygt 50% av den totala produktionen och dominerar världsmarknaden. Bland andra teproducerande länder kan nämnas Kenya, Sri Lanka, Malawi, Argentina, Georgien och Ecuador.

Tebusken, camellia sinensis, är nära släkt med kamelia. Bladen är mörka och glansiga och blommorna ser ut som vita smörblommor. Tebusken kan växa på upp till 2 000 meters höjd, helst i ett varmt och fuktigt klimat, och kan beroende på sort ge skörd i 40 till 100 år. Får plantan växa fritt kan den bli upp till 15 meter hög, men eftersom tebladen fortfarande plockas för hand beskärs plantan ofta så den håller sig kring 1,5 meter.

Det finns tre olika typer av te: grönt te, svart te och oolongte, ett mellanting mellan svart och grönt te. Det svarta teet utgör ungefär 98% av exporten till väst. De olika sorterna växer inte på olika teplantor, utan det är beredningsmetoden som avgör vilken sorts te det blir. Beredningen av teet, till skillnad mot plockningen, sker oftast med hjälp av maskiner.

Innan vi kan köpa vårt te i butiken går det igenom flera olika beredningsskeden. Först ska bladen torkas. I upp till 24 timmar får bladen ligga utspridda i torr och varm luft. Nästa steg är att rulla bladen. Bladen pressas och rullas i maskiner så att oljor och enzymer försvinner. Efter detta kommer jäsningen, den process som avgör vilken typ av te som bereds. Bladen sprids ut på bord i kall och fuktig luft, där de efter tre-fyra timmar ändrar färg och blir rostbruna. Grönt te jäses inte alls, medan oolongte jäses en mycket kort stund. För att avbryta jäsningsprocessen måste tebladen rostas i hög temperatur. Det är också här det svarta teet får sin slutliga färg. Slutligen sorteras bladen i olika klasser beroende på storlek och packas i plywoodlådor klädda med papper och metallfolie.

De flesta länder har sin egen karaktär på sina teer. Kina som är det land där teet har funnits längst producerar både svart, grönt och oolongte. Oolongte anses för övrigt av många vara det bästa teet. Kina har också gjort sig känt för teer med röksmak, exempelvis lapsang souchong, och har en lång tradition av att smaksätta teer med blommor eller frukt.


Tillbaks till första sidan