textlflugor.jpg (6905 bytes)

Flugorna är väl det som kittlar mest inom fisket, man pratar mönster jämför material och bindteknik mm. Det finns lika många uppfattningar som det finns flugor.
Här nedanför har jag samlat ett antal mönster som jag fiskar mycket med här i norra Sverige.

Torrflugor
Våtflugor
Nymfer
Streamers

textinsekt.jpg (6558 bytes)

När man kommer till ett nytt fiskevatten är alltid den stora frågan : Var står fisken ? Givetvis är det en mängd olika faktorer som påverkar detta bla. temperatur, djup, strömförhållanden men kanske framförallt var det finns mat för fisken. Det är därför det är så viktigt för flugfiskaren att känna till de djur, som fisken livnär sig på. Om fiskaren besitter denna kunskap är chansen stor att man är på rätt plats, vid rätt tillfälle och med rätt fluga. Här i norr så är de insekter som betyder mest för flugfiskaren natt-, dag-, och bäcksländor samt fjädermyggor
Dagsländor
Nattsländor
Bäcksländor

Fjädermygg

textutr.jpg (7029 bytes)

Det viktigaste med flugutrustningen är att det råder en balans och harmoni mellan iförsta hand linan och spöt, har man ej det kommer fiskaren ej att kunna utnyttja sin utrustning på bästa sätt.
Flugfisket påminner om båtar på ett sätt.....nämligen att det finns en mängd mer eller mindre viktiga tillbehör att titta på och fundera kring. Säg den flugfiskare som ej tycker det är roligt att i timmar gå runt och kika på alltifrån tuppnackar till tafssträckare i äkta skinn.
Vilken utrustning man väljer beror på en mängd faktorer bl.a vilka kastlängder behöver jag utnyttja, strömmande vatten eller ej och fiskens storlek. Här nedanför har jag samlat några praktiska tips man bör tänka på inför köp av utrustning.

Flugspön
Rullar
Linor


| Copyright © Mats Johansson 1999 | Senast uppdaterad 1999-06-06 | matsj@mbox302.swipnet.se |