KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 4)

500 g köttfärs
3/4 dl ris
1 lök, liten finhackad
1 ägg, okokt
3 ägg, hårdkokta och grovhackade
1 vitlöksklyfta
1 tsk kummin
3 tsk pepparmint
salt

Till såsen:
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
2 msk matolja
1 lök, hackad
1 burk chile chipotle
salt

 

Albóndigas mexicanas (mexikanska köttbullar)

Receptet är ursprungligen nedtecknat av Siv i Mexiko på 1970-talet, under noggrant överinseende av Teresa och Elpidia. Det som ger denna rätt sin karakteristiska smak är kryddningen med kummin och pepparmint. Samt chile chipotle, som är en rökt chile jalapeño.

Tillredning

  1. Koka riset i vatten under ca 5 minuter. Slå av vattnet och låt riset svalna något. Blanda sedan ner det i köttfärsen. Tillsätt ett ägg, lite finhackad lök och en pressad vitlöksklyfta. Smaksätt med kummin, pepparmint och salt.
     
  2. Forma köttbullarna med en fördjupning i, och peta in lite hackat hårdkokt ägg i varje bulle.
     
  3. Fräs upp en hackad lök i olja i en panna. Tillsätt en burk krossade tomater plus två burkar vatten samt några chile chipotle. Smaka av med salt. Koka ihop såsen i några minuter.
     
  4. Lägg sedan köttbullarna i såsen och låt dem koka sakta under 15 - 20 minuter. Servera med ris, tortilla eller frijoles refritos.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar] [Skriv!]
Sidan uppdaterad 1999-01-09