KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser
(för 12-16 bröd)

7 1/2 dl vetemjöl, 450 g
1 paket torrjäst
2 tsk salt
1 litet ägg
2 1/2 dl vatten

 

Stekpannebröd

Har man som i båten bara en stekpanna ombord kan man "baka" bröd ändå. Den som vill göra det bekvämt för sig kan redan hemma mäta upp mjölet i plastpåse och på så sätt slippa stå ombord och pytsa med mjölet. Det blir också lättare att förvara på det sättet.

Receptet är från Allt om Mat nr 7 1991.

Tillredning

  1. Mät upp vetemjöl, torrjäst och salt i en skål och tillsätt sedan ägg. Hetta upp vattnet till 45 °C. Tillsätt det och arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Låt degen jäsa ca 30 min.
     
  2. Arbeta degen och dela den sedan i fyra delar medan den fortfarande är i bunken. Ta sedan upp en del i taget. dela den i tre eller fyra delar och kavla, med en flaska eller tumma ut degbiten till en kaffefatsstor rundel, knappt 1/2 cm tjock. Lägg dem i bakduk medan de väntar på gräddning.
     
  3. Hetta upp stekpannan och smörj den lite med matfett med hjälp av en bit papper. Lägg ner bröden att grädda tills det vitnar. Vänd då och grädda på andra sidan.
     
  4. Förvara brödet under en bakduk och stänk eventuellt lite vatten på det.

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar] [Skriv!]
Sidan uppdaterad 1999-01-01