KnivGaffelSked Världens Käk! KnivGaffelSked

Ingredienser

450 g (16 oz) maniokstärkelse
1 1/4 dl (1/2 cup) solrosfröolja
1 3/4 dl (3/4 cup) mjölk
3 stora ägg
3/4 dl (1/3 cup) riven parmesanost
4 dl (1 3/4 cup) mild cheddarost, riven

 

Pão de queijo (Ostbröd) [1]

Ett berömt bröd från den Brasilianska delstaten Minas Gerais. Men också ganska ovanligt, eftersom receptet inte innehåller något vetemjöl, utan bara maniokstärkelse (som heter polvilho doce i Brasilien). Jäsningen av bröden sker endast med hjälp av den ånga som bildas vid bakningen.

Dessa bröd håller sig inte särskilt länge, och är allra godast direkt från ugnen. Dom är beroendeframkallande.

Tillredning

  1. Koka upp mjölk och olja i en kastrull. Tillsätt maniokan, blanda väl och låt svalna något. Tillsätt ett ägg i taget. Slutligen tillsätt den rivna osten, och blanda ordentligt.
     
  2. Dela degen i bitar stora som en valnöt. Ta lite olja i handflatorna och forma degen till bollar.
     
  3. Lägg bröden på en bakplåt. Grädda i ugn i 200 °C 10-12 minuter. Servera bröden varma.

 

Ingredienser
(för 48 gifflar)

1 paket torrjäst, eller 1 tärning vanlig jäst
2 1/2 dl varm mjölk (1 cup)
2 msk socker
2 tsk salt
110 g smör (1/4 pound)
2 lätt vispade ägg
16-20 dl vetemjöl (7 - 8 1/4 cups all-purpose flour)
2 dl ljust öl (3/4 cup)
5 dl riven ost, schweizer eller liknande (2 cups)

 

Pão de queijo (Ostbröd) [2]

Detta recept är taget ur boken Brazilian Cookery, Traditional and Modern. Ursprungligen kommer det från Gladys Marie Silva, Mato Grosso.

(1 cup = 2,37 dl) (1 pound = 454 g)

Tillredning

  1. Lös upp jästen i den varma mjölken. Tillsätt smör och lätt vispade ägg. Låt det stå i 10 minuter.
     
  2. Tillsätt sedan ölet och 7-8 dl av mjölet (3 cups). Rör med en träslev tills bubblor börjar bli synliga. Tillsätt osten.
     
  3. Täck över och låt det stå på en varm plats för att jäsa.
     
  4. När smeten har fördubblats, skär ner den med en kniv, och knåda in ytterligare 7-8 dl mjöl (3 cups). Knåda ordentligt och tillsätt allt eftersom ytterligare mjöl 3-6 dl (1-2 1/4 cup) tills degen känns smidig och inte längre fastnar på händerna. Täck över och låt degen jäsa igen.
     
  5. Forma degen till gifflar, genom att dela den i delar som utkavlade blir ungefär 25 cm i diameter och 1 cm i tjocklek. Pensla med smält smör, och skär upp degen i 12 pajformade bitar.
     
  6. Rulla ihop varje bit med början i den breda änden. Sträck degen lite lätt när du rullar ihop den.
     
  7. Lägg rullarna raka eller böjda på en smord bakplåt med den änden neråt för att undvika att de rullar upp sig.
     
  8. Täck över och placera plåten på en varm plats igen för att jäsa igen.
     
  9. Pensla med smält smör eller äggula som är utspädd i lite mjölk.
     
  10. Grädda i ca 20 minuter i ugn i 200 °C. (375 °F)

 


[Hem] [Sallader & Grönt] [Soppor] [Såser] [Kött & Fågel] [Fisk, Skaldjur mm] [Pasta & Pizza] [Ris, Potatis & Bönor] [Ost- & Äggrätter] [Efterrätter] [Bröd & Mjölrätter] [Drycker] [Index A-Ö] [Nåt Nytt?] [Om Kokboken] [Länkar] [Skriv!]
Sidan uppdaterad 1999-01-01