Avskrift av chefredaktörens spalt i tidningen Civilingenjören 1998 nr 4:

Teknikers tystnad

Det är så tyst om tekniken i samhällsdebatten. Ingenjörerna tycks lida av tunghäfta. Det konstaterar vi gång på gång i Civilingenjören. Vår krönikör, teknikhistorikern Thomas Kaiserfelt, skrev till exempel om det i nummer 2/98. Efter det fick jag ett brev från Ludmila Lagesson-Andrasko som läst krönikan och reagerat. Hon konstaterar i sitt brev att ingenjörerna gör viktiga saker men deltar inte i den viktiga samhällsdebatten. "Kanske kan en debatt om varför vi inte gör det hjälpa till att bryta tystnaden", skriver Ludmila, själv civilingenjör.

Kanske det.

Även naturvetarna är tysta. Efter skandalerna kring bygget av tunneln genom Hallandsåsen rannsakar sig några geologer i Lund i Lunds universitets utmärkta tidskrift LUM och säger att "nästa gång får vi inte vara tysta".

Geologerna visste hur svårt det skulle bli att borra sig genom åsens spröda gnejs men sa inget. "Visst hade vi vågat varna. Men vi var naiva, vi tog för givet att någon annan gjorde det, säger docent Per-Gunnar Andreasson på geologiska institutionen i Lund till LUM.

Naiva? Kanske var de naiva.

Eller kan det vara så att tekniker och naturvetare i Sverige numera i så hög grad saknar självförtroende och kurage att de inte vågar sticka ut hakan och delta i samhällsdebatten.

Det är svårt att debattera offentligt. Den som gör det riskerar att bli missförstådd eller ifrågasatt. Det kan kännas lugnare att låta bli.

Kanske det beror på det allmänna samhällsklimatet? Vi lever i en tid då olika slag av vidskepelse har fått fäste och ökad spridning. Ett samlingsnamn för detta konglomerat av tankegoja är new age. Även framstående företagsledare ägnar sig åt detta.

Så överlämnas debatten även i komplicerade tekniska och naturvetenskapliga frågor till dilettanter, journalister, politiker och allsköns proffstyckare. Det intellektuella klimatet blir därefter. Det verkliga kritiska tänkandet förtvinar och ersätts av den för dagen "rätta" attityden eller känslan.

Det är ju inte meningen att forskare, tekniker och naturvetare ska sitta som fackidioter i elfenbenstorn på företag, universitet och högskolor. De måste ta sitt ansvar, träda ut i offentligheten och inte vara passiva.

Det borde mera ingå i tekniska och naturvetenskapliga utbildningar att träna att på ett enkelt sätt kunna argumentera för sin sak. Det skulle hela samhället tjäna på.

JAN THORSSON, chefredaktör

Infört 2000-02-15 -TT-Slut- Startsidan