Bila med barn

På semestern 1998 bilade hela familjen upp från Göteborg till Boden för att hälsa på släkten. Resan gick mycket bättre än vi någonsin vågat hoppas på och vi vill därför gärna dela med oss av våra små trix för att få vår dryga 300 mil långa resa att bli behaglig för både Gustav, då ett år, och oss själva.

Taktik

Försök i möjligaste mån köra när barnet sover. Ett sätt att göra det på är att ta kortare etapper på dagen med en rejält lång paus mitt på dagen då barnet får stoja av sig på en lekpark eller badplats. En snabb lunch på en hamburgerbar är dömt att misslyckas, det är bara att inse att resan måste få ta tid när man har barn med sig.

Vill man inte lägga flera dagar på resan kan det vara värt att istället köra på natten. Då krävs det att man ser till att trötta ut barnet ordentligt dagen innan och att försöka sova själv några timmar på eftermiddagen/kvällen. Hjälps åt att köra, stanna ofta, gå ur bilen och rör på er och tro inte att ni klarar mer än ni gör. Det är bättre att stanna på en rastplats och sova en liten stund än att riskera att somna när ni kör. När man sedan kommer fram är det bra om det finns någon som kan ta hand om barnet, som förhoppningsvis har sovit ordentligt hela natten och nu är piggt, medan ni går och lägger er ett par timmar. Räkna inte med att göra något vettigt den dag ni kommer fram.

Förberedelser

Se till att ha en bekväm barnstol och placera den helst i baksätet så föraren kan koncentrera sig på att köra. Låt gärna stolen luta så mycket som möjligt för att barnet ska kunna sova bra, läs i stolens bruksanvisning hur man gör.

Gör en gardin av en bit mönstrat bomullstyg och fäst upp i fönstret vid barnstolen. Den kan både skydda för den starka solen och göra det lite mörkare när det är dags att sova. Se till att det går att dra ifrån gardinen lätt när barnet är vaket och vill titta ut. Sitter barnet i framsätet kan man dock inte göra såhär, eftersom föraren behöver kunna se ut genom fönstret.

Köp eller sy ett sparkskydd att hänga över stolsryggen och in under barnstolen. Ett färgglatt tyg och ett par rymliga fickor i överkanten där några gosedjur kan titta upp gör bilen lite roligare för barnet. Var noga med att inte lägga några hårda föremål i fickorna som kan flyga fram och skada barnet vid en kraftig inbromsning.

Klä barnet i mjuka gosiga kläder som inte sitter åt eller skaver. Om barnet använder napp bör den fästas med nappkedja eller ett kort band så den inte försvinner utom räckhåll mitt på motorvägen.

Att ha inne i bilen

Massor av vatten och saft i nappflaskor och vanliga flaskor för både stora och små. Man blir jättetörstig av att åka bil, speciellt om bilen har luftkonditionering.

Frukt, kex, bullar, smörgåsar, choklad, godis... Allt som går att stoppa i munnen när man börjar bli lite småsugen och det inte finns någon rastplats inom synhåll.

En rejäl rulle toapapper och ett paket våtservetter.

Favoritnallen och några extra gosedjur att leka med i bilen.

Bra böcker och tidningar att läsa, både för barnet och den vuxne i baksätet.

Barnets favoritskivor eller -band som ni kan spela när barnet är vaket eller ska till att somna. Era egna favoriter att spela när barnet sover.

Kudde och täcke för sovande passagerare, både barn och vuxna.

Att ha lättillgängligt i bagaget.

Boll, hink, spadar och liknande att leka med under rasterna.

Skötväska för blöjbarn, matväska med barnmat, sked och haklapp om sådant används.

Läs mer

Barn i Bil - EvaMarie Törnström ger råd och tips om hur man säkrast åker bil med barn.

Britax - Läs om de bilbarnstolar Britax säljer och vilka krav de uppfyller.

Andras erfarenheter

Har du några andra bra tips eller erfarenheter du vill dela med dig av? Skicka då ett mail till mig så kan jag lägga in det här.

1 januari 2000, Eva Lahti, lahti@swipnet.se


Tillbaka till Startsidan | Tillbaka till Barn
Böcker | Skivor | Leksaker | Babysim | Bila med barn | Kontakt | Länkar