HEMBRÄNNING!!


1. Alkohol bildas när socker får jäsa.
2. Eftersom vatten och etanol har olika kokpunkt så kan man genom destilering skilja de åt. Etanol har en  kokpunkt på 78.5 Grader celcius, och vatten förångas vid 100 grader!
3. Det kan inte bildas metanol eftersom det bildas när cellolousa jäser, och cellulousa är enkelt uttryckt trä. Så det finns ingen orsak att du ska behöva oroa dig för att du ska bli förgiftad av träsprit för det kan bara inte bildas metanol.


Den ädla konsten att destilera sin egen sprit har funnits i Sverige i flera hundra år. Numera, har dock Systembolagets skyhöga priser på alkohol gjort att folk tagit saken i egna händer (och dunkar).

Jag kommer att beskriva nedan hur hembränning går till, i korta ordalag

UTRUSTNING.

1. En eller flera 30 litershinkar med lock. I Dessa skall mäsken sen stå.
2. En destileringsapparat. Från 35 Liter och uppåt, doppvärmare är ett plus.
3. Ett reningsrör med en 10 Litershink överst, Roret skall fyllas med kol! Chemviron eller Storm är kol som föredras undvik Norit, då det har ganska dålig kapacitet och hög kornstorlek.
4 Ett kärl att fånga upp den orenade spriten med, minst 5 Liter. En dunk går bra.
5.Rikligt med 5 litersdunkar.
6.En 25Liters dunk att ställa under reningsröret.
7.Termometer, 2st plasttrattar, jästmätare, alkoholmätare.
8. Norsk Turbojäst och socker.


MÄSKEN!

Enkelt som tusan, häll tre 2kilospaket strösocker i varje mäskhink, häll i ett paket norsk turbojäst, fyll sedan upp med vatten till 27 Litersmarkeringen. Rör om tillsdess att allt socker smält, låt sedan stå i ca 48 timmar. Sen är mäsken klar att kokas. Kan dock nämna att normal rumstemperatur bör uppehållas i rummet där hinkarna står.

DESTILLERINGSPROCESSEN!

Dags att börja framställningen? Fyll upp din apparat med mäsk, lämmna dock minst 10cm ofyllt så att du får en avångningsyta för snabbare och bättre destillation. Skruva fast kolonnröret och stoppa i doppvärmaren/värmarna. När då apparaten börjar bli varm, var noga med trycket på kylvattnet, en bra regel är att spriten som kommer ur apparaten skall vara som varmast ljummen, är den varm så öka genast vattentrycket. Hur lång tid själva proceduren tar är ganska beronde av apparat, värme, kolonnfyllning etc, men av 27 Liter mäsk ska man minst ha ut 3.5 Liter 85-95% stark sprit. När önskad mängd är uppnådd, slå av värmen, sen vattnet och töm din apparat.

RENING GENOM AKTIVT KOL

Nu är det dags att rena den sprit du fått ut ur din apparat. tag då först och skaka om den sprit du nu har i en dunk, bör vara ca 3.5 liter +- 0.5, sedan häller du upp litet i det mätrör du fick med när du köpte din alkoholmätare, sen beroende på vad den visar så spär du ut den orenade spriten med vatten tills den ligger på ca 44-45%, tänk på att man tappar ett par procent i alkoholstyrka vid reningsproceduren. Fyll upp hinken som du har erhållit när du köpte ditt reningsrör med den utblandade och orenade spriten, fyll upp röret med aktivt kol av valfritt märke, glöm INTE att sätta en tygbit eller bomullstuss längst ned på röret, annars blir du olycklig. Sätt därefter på röret på hinken och öppna kranen. Nu tar det en stund, 4-12 timmar beronde på hur hårt du packat kolet. Använd ALDRIG samma kol två gånger, utan kasta genast bort det gammla. Den färdiga spriten är nu drickbar.


Att tänka på när du köper en apparat

1. Se till att kokkärlet (vattenvärmaren) är på minst 40 Liter, detta för att minst en hink
mäsk skall rymmas, och att du då ska ha en hyffsad avångningsyta.

2. Kolonnröret skall ha *minst* 2 genomgående kylrör för vatten.

3. Kolonnröret skall vara byggt för att klara fyllning.

4. Hål för temometer skall finnas.

5. Mejerikoppling för kolonnen är ett plus men inte ett måste.

6. Doppvärmaren bör vara på minst 2+1 Kilowatt, dvs 2 separata patroner, återfinnes i tex tvättmaskiner.

Att tänka på när du kokar.

1. Temperaturen i toppen på kolonnröret skall ej överstiga 85 Grader Celcius.

2. Spriten som kommer ut skall vara kall.

3. Kolonnröret skall sitta åt ordentligt.

4. Spriten som kommer ut skall vara klar, Ej grumlig.

5. ha samma tryck på kylvattnet genom hela processen.


INGET av det jag informerat om ovan skall dock utföras av er där hemma. Detta är skrivet i rent informativt syfte och jag uppmanar er härmed att inte gå från teori till praktik.

 

Här har ni en bild på en typisk hembrännare!

kokare.jpg (17317 bytes)