Vad är en emulator? Jo, en emulator "härmar" ett system. Låt oss säga att du har en Gameboyemulator. Då kan du spela Gameboyspel på din dator utan att behöva skriva om dess kod. Alltså lurar en emulator spelet tro att din dator verkligen är en Gameboy. Här är en lista på några emulatorer som du kan hämta hem, alla för PC. Har du inte en PC eller vill du ha andra emulatorer? Besök då den här utömmande sajten, dock på engelska.

Gameboy
Nintendo
Commodore 64
Arkad

Gameboy

Jag använder Virtual Gameboy för DOS (VGB-DOS), och den fungerar jättebra. Det finns även ren windows-version, men den går långsammare t.o.m. än DOS-versionen i en DOS-fönster i Windows. På en hemsida stod det att VGB-DOS kunde ta emot cirka 85% av alla spel problemfritt, men jag upplever att VGB-DOS kan ta emot mer än så.

Hur gör man?
Byt katalog till VGB-DOS's katalog. Skriv VGB-DOS SPELNAMN så startar programmet med det spelet du skrev. Det krävs att du har spelet i samma katalog som VGB-DOS och du vet att en fil är ett spel när det slutar på .GB. SPELNAMN i exemplet är - precis det namnet på spelet. Det ska vara exakt likadant som på filnamnet annars fungerar det inte.
Fler - många fler - parametrar finns att lägga till, som t.ex. -VIDEO 3 som ger dig fullskärmläge. Alltså utan bakgrundsbilden som ser ut som en Gameboy.

Om du är en bekvämlig typ kan du dock hämta hem en front-end som enkelt låter dig välja spel och de rätta inställningarna. Den front-end som jag har fungerar under Windows 95.

Filerna som du kan hämta hem:

Emulatorn VGB-DOS
Front-end

Nintendo

Den Nintendoemulator jag tycker är enklast, snabbast är Nesticle som dessutom är freeware. I samma katalog finns båda DOS-version och windows-version men jag rekommenderar er starkt DOS-versionen som även är lätt att förstå.

Hur gör man?
Mycket enkelt. Byt bara katalog till den katalog Nesticle ligger i och skriv NESTICLE så startas emulatorn som har en användarvänlig interface som liknar Windows 95 rätt mycket. För att starta ett spel klickar du på File, och sedan Load Rom. Sen kan du välja spel från en lista.

Filen du kan hämta:

Emulatorn Nesticle

Commodore 64

Den emulator som jag använder mest och fungerar bäst för mig är C64S från SeattleLab (som är registrerad). Fast det finns folk som tycker PC64 är bättre. Här kan du dock välja mellan de två. Båda två är shareware och måste registeras om man vill åt de funktionerna som är begränsade. Båda två är även DOS-versioner.

C64S:
Det går bara att använda emulatorn i tio minuter, sen stänger den av sig själv.

PC64:
Några funktioner som t.ex. joysticks osv är inte tillgängliga.

Hur gör man?
C64S: Du byter katalog till den katalog som C64S ligger i och skriver C64S på DOS-prompten. Emulatorn startar och den välkända blå skärmen dyker upp. Du kan välja spel genom att trycka på F9-tangenten, då dyker det upp en skärm där du kan välja spel.
PC64: Du byter katalog till den katalog PC64 ligger i och skriver PC64. Här startas dock inte 7Commodore 64 direkt, utan du kommer till en fönster med menyer. Klicka på manager och välj New. Sen kan du leta upp spelet och trycka på enter för att köra det.

Filerna du kan hämta hem:

Emulatorn C64S
Emulatorn PC64

Arkad

Nyligen kom det en uppdaterad version av Mame. Och det nya med den är att den bland många andra spel kan ta Bubble Bobble! Nu kan du äntligen spela Bubble Bobble arkadversionen! Mame tar inte bara Bubble Bobble, utan även cirka 200 andra arkadspel, så detta här är något för dig som verkligen vill ta en nostalgitripp!

Hur gör man?
Du byter katalog till den katalog Mame ligger i och skriver MAME BUBLBOBL -NOSCANLINES på DOS-prompten. Detta kräver att du har spelet Bubble Bobble i en underkatalog som heter bublbobl. Växeln -NOSCANLINES gör så att spelet täcker hela skärmen, inte en liten del av skärmen.
Inne i spelet kan du göra olika inställningar som t.ex. joystick- eller tangentbordinställningar, dip-switchar och lite annat som t.ex. credits genom att trycka på TAB-tangenten.

Det finns även här front-end för dig som är bekväm av dig. Fast jag använder inte den, utan skriver kommandon direkt, det är inte så svårt. Mamenu (som front-end:en heter) är en DOS-version.

Filer du kan hämta hem:

Emulatorn Mame
Front-End