Någon säger drake, en annan kallar den för matta eller högambitiöst för skärm. Men alla pratar om samma sak nämligen drivpaketet, motorn som får en drakseglare att komma dit han (hon) vill. Det säger nästan sig själv att: "får man energi ur något måste denna kunna omvandlas till nytta eller glädje för någon." Så kom det sig att denna energi används till buggy, skidor och vattenskidor, inlines, wakeboards, katamaraner, skridskor, bodysurfing, manlifting etc., etc. Listan kan göras lång men denna sida är skriven med tanke på ovetskap och okunnighet i Sverige om denna underbara sport och framför allt om drakarna som används för att kunna utöva densamma.

Frank

Peel

Denna tvålinorsdrake blev utvecklad för en, som det verkar, evighet sedan av buggyföraren Peter Lynn. Peelen blev med tiden modifierad och finns i storlekar 3.6m2 -10m2.En annan modell var Zip-Peel där man kunde förstora ytan med hjälp utav blixtlås. Peelen producerar ett enormt drag och har mycket goda kryssningsegenskaper. Eftersom det är en tvålinorsskärm kan den, när den fallit ihop i luften, vara omöjlig att rätta upp igen till följd att den dalar till marken. Peelen är lätt att hitta på begagnatmarknaden i Tyskland, England etc. men borde provflygas av någon som kan Peelar för att undvika ett dåligt köp av en drake som pga hård tävlingsinsats inte har kvar sin prestanda. Liknande drakar är Parakite och Buggyfly från Holland. Peter Lynn har länge försökt att utveckla Peelen som fyrlinorsdrake och fick fram Pawa, en drake som på marknaden inte har stor chans. Satsa pengarna på en JoJo RS eller Mosquito Pro iställe

Quadrifoil Basic

"Urfyrlinaren", rektangulär, stora celler, fladdrande sidokölar, godmodig och robust. Denna draken kan man lika gärna flyga på trettiometerslinor som direkt på handtagen. Sedan första modellen har även denna drake blivit modifierad och har idag en något annan design, men basen som draken en gång byggdes på är fortfarande densamma. Denna drake finns som juniormodellen från 1m2 upp till 6m2 storlek. Vanligast och mest använd är dock mellanstorleken på 3m2. De större modeller av detta fabrikat är rent utsagt tröga och ger inte den förväntade prestandan i klassen. Även denna drake är lätt att få tag på via begagnatmarknaden i t.ex. Tyskland och är en av de bättre nybörjarskärmarna.

Quadrifoil Competition

Competition var den första riktiga högprestandaskärmen på marknaden och problemet då var att det knappt fanns någon som hittade rätta knepet för att få ut prestandan på bästa möjliga sätt. Hur bra draken egentligen är, visar sig idag i de aktuella tävligslistorna. Detta är en drake som fortfarande kammar hem segrar men för detta behövs mer träning än en och annan söndag eftermiddag. Som sagt: "Inget för nybörjaren". Modellerna heter C1, C2 och C3 och storlekarna är 2.5, 4 och 6m2

Quadrifoil Q2000

Denna drake är en vidareutveckling av Basic och hamnar någonstans mellan bas- och högprestandaskärm. Byggtekniken från en högprestandaskärm har gjutits in i basskärmen och på så sätt har man skapat en nybörjardrake med en prestanda som man kommer att ha mycket glädje av även efter nybörjarstadiet. Blåser vinden rätt håller man jämsides med högprestandaskärmarna.

Skytiger

En fyrlinorsdrake, från Flexifoil i England, som har en otrolig prestanda med tanke på att det rör sig om en rektangulär skärm. Speciellt de mindre storlekarna lockar med fantastiska flygegenskaper och ett bra "grundtryck" inte bara i sidled utan även framåt. Bromsen vid denna draken består i motsats till alla andra drakar av ickeluftade flaps. Serien innehåller drakar i storlekar för hela vindregistret men det höga priset gör att denna drake även är dyr på begagnatmarknaden.

Mosquito & Mosquito Pro 

Denna drake ur Windtools hus har under ett helt år varit No.1 på racingbanorna. Detta är den första bieleptiska draken med riktig prestanda och har genom sin popularitet blivit vald till årets Powerkite 1996. Mosquiton finns i fyra storlekar från 3-9 m2 . Men även här gäller: små storlekar= bäst. Många buggyåkare försöker fortfarande sälja sina 6.5 och 9 m2 . Speciellt 9:an är inte att rekommendera och den sålde enbart för det inte fanns någon konkurrens i denna klass. 3:an och 4.5:an är de populäraste modellerna och är pga detta svåra att hitta även på begagnatmarknaden. Denna drake är perfekt att så smått ge sig in i buggyracevärlden bara för att känna på doften av denna, utan att bli frånåkt efter de första 50 meterna. Mosquito Pro heter efterföljaren och här gäller det att träna innan tävling. Lär känna draken först för den Är! något alldeles speciellt.

Libre Speedy

Quadrifoil Basics konkurrentdrake med fler celler och har därmed bättre formstabilitet och mer prestanda. Ursprungligen fanns denna drake i många storlekar mellan 1.6 och 9.6m2 men produktionen har trappats ner en aning så att alla storlekar inte längre finns i handeln. Denna drake är ett köp som borde bedömas som ett av de bästa pga kombinationen: nybörjarvänlighet, prestanda och pris. Speedyn tas ofta fram i tävlingssammanhang vid mycket hård vind, men även lättviktare och juniorer träffar ett mycket bra val med denna draken.   Libre Airbex Efterföljaren av Speedy. Airbexen har än så länge inte hunnit vara med i något test men vi återkommer med rapport senare. Libre Adrenalin Detta är den första högprestandadraken från Libre och även denna är ny så även här återkommer vi snart.

JoJo RS och JoJo SC

 Denna drake är gjort för att tävla med och sedan introduktionen har ingenting varit sig lik på tävlingsscenen. Med höga kryssningsegenskaper och tillräcklig med dragkraft vid flygrörelser är detta draken som borde vara andra köpet efter nybörjarfasen om du vill satsa lite mer än att söndagsåka fram och tillbaka på en buggy. Det enda som talar emot denna drake är priset som kan anses lite högt, men vem vill inte köra en Jaguar... ;o)
JoJo SC som i stormcloud behöver inte många ord annat än att mamma och pappa RS har fått barn. SC:n är avsedd för antingen hårda vindar eller små drakpiloter. Köp den!

Elliot Ekko

 

Även denna drake är ny på marknaden och härstammar ur symaskinen av byggypiloterna Volker Staudt och Ute Nissen. Högsta kvalitet, ny form och många speciella detaljer som: få öppningar, diagonalprofiler, ventilationsklaffar etc., etc. Denna drake påstås i den tyska tidningen "Sport und Design Drachen" vara en godmodig högprestandaskärm som ger "Rookien" möjligheten att köpa bra skärmmaterial från början. Eftersom jag själv är stolt ägare till en Ekko 4.8 håller jag inte med om påståendet. Efter drygt 1200 km på kitebuggy med Flexifoil, Quadrifoil, Libre och senare även Ekko:n anser jag inte den sistnämnde som nybörjarvänlig. Men visst, även om inlärningsstadiet av att flyga draken kanske tar lite längre tid, så har man nog mycket vunnet. Ekkon skall köpas ny, inte för att den ännu inte hunnit komma på begagnatmarknaden utan, för att man kommer att ha mycket glädje av den.


 

Updated 23. nov 98