Till att börja med så kan det ta lite tid att ladda ner sidan men Lasse och jag tycker att det är värt att vänta några minuter. Varför inte gå och hämta något att dricka under tiden? Nu har vi kommit tillbaka från en underbar semester på Fanö. Det är bara att säga en sak. Fantastisk underbart!!!
 
Vädret var med oss i stort sett hela tiden. Lördagen vi kom var det ca 20° C och solsken. Vindarna var lite för svaga då men det ändrade sig till påföljande dag då vi fick omkring 6-7 m/s vind. Libre Speedy 3.3 gällde för min del medan Lasse använde sin storhjuliga buggy och Elektran. Dagen blev fantastisk trots att sanden yrde omkring på upp till en halv meter över marken. Det fanns en del enlinersdrakar men det gick fortfarande att kryssa omkring med buggyn utan större problem. Jag träffade på KeWo-Kites, tillverkare av drakar som ville sälja en 4m2 fyralinersskärm till mig för endast 1400 dkr. För att bevisa hur bra skärmen var skulle killen och jag köra kapp. Hur det än gav sig så körde jag om honom med min 3.3:a och låg kvar i ledningen.

 

 

Måndagen bjöd på solsken och lite mer vind än dagen innan. Vi tog en tur till Sönderho som ligger på södra delen av ön. Mycket vackra och gammaldags designade hus kantade vägarna. Men det var förstås för en av de två Drakaffärerna på Fanö vi kom hit. Det fanns en hel del Deltadrakar att välja bland, men min avsikt var att köpa en fyrlinorsskärm. Då han inte hade fått sin leverans av dessa ännu skulle vi återkomma påföljande dag.

Vägen tillbaka till Fanö Bad körde vi strandvägen. En rolig detalj var skylten över bestämmelser för buggy och drake. Efter en bit mat stack Lasse och jag ner till stranden för lite buggyåkning. Även idag träffade jag på KeWo och nu skulle samma kille visa hur bra hans drake var när det blåste bättre. KeWo's Twister mot Libre's Speedy. Nu blev jag faktiskt riktig imponerat över vilket bra köp jag hade gjort på Skånehobby. Bara synd att jag inte hade en backspegel på buggyn för att se KeWo's kille försvinna i den :o).

 
Tisdagen blåste det riktigt ordentligt, någonstans mellan 15 och 17 m/s. Första turen gick till Drageland i Nordby. Här blev det inköpt en för rådande vind 2 m2 Quadrifoil Qusic. Sedan bar det iväg till stranden och här gick det undan. Quadrifoilen var rent underbar, drog som ett ånglok gjorde den samtidigt som den var snäll när man placerade den klockan tolv utan att denna gjorde försök med att lyfta mig ur buggyn. Det är också att konstatera att Lasse och jag var bland de sista buggy-åkarna på stranden. Medan Tyskarna packade ihop sina drakar och buggies passade jag på att sätta ett för mig personligt hastighetsrekord. 61 km/h (sextioen! s-e-x-t-i-o-e-n!) Jipphiiiiii!!!
  Grillning hos Fee och Lasse kunde gjort denna dagen perfekt om det inte hade varit för bihålsinflammationen som Mia var så vänlig att ge mig. Visst är det för---ligt, först går man och är kärnfrisk i ett och etthalvt år och så går man och blir dålig på sin välförtjänta semester. Försökte kurera detta med ett X-antal centiliter Whisky, så dagen därpå (läs onsdag) blev det tyvärr inget åkande av trots något mer vind än dagen före.
 
Torsdagen hade vinden lugnat ner sig ett antal m/s och enlinersdrakarna kom upp på allvar. Detta går inte att beskriva om man inte har sett det men det är fantastisk att se allt arbete folk har lagt ner för att få den finaste, originellaste, största, färggrannaste draken. Jag har tyvärr inga uppgifter om vilken drake som vann men jag tycker att alla drakar var vackra på sitt eget vis. Efter våran tur på stranden var det dags att åka till Drageland igen för att avhämta den beställda Elliot Ekko 4.8. Eftersom det bara blåste 1-2 m/s tog jag aldrig ner buggyn till stranden för att jag inte trodde att vinden skulle räcka till. Efter att ha kopplat linorna var det dags för den första provflygningen. Eftersom Elliotten bara har fyra luftintag till sina 26 celler tar det en liten stund innan draken börjar att dra men då kommer (Explosionen?), halvvägs upp i vindögat kommer draget som ett brev med posten. 25 meter långa skidspår efter mina fötter innan jag var tvungen att ställa draken klockan 12 för att sanddynorna satte stopp för min framfart. Vilken känsla att en knappt 5m2 skärm kan dra så otroligt. Jag lovar att jag kommer att bli helnöjd med denna drake.
  Lördagen började med att vi fick gå upp tidigt för att städa stugan eftersom nyckeln skulle lämnas senast klockan 10.oo. Sedan blev det inhandlat några små viktiga saker som man skulle ha med hem, öl...etc.
En tur ner till stranden med buggyn för den sista "repan" innan hemfärden. Vinden ville inte riktigt och eftersom jag inte hade hunnit testa Elliotten tillräcklig och det faktum att hela stranden var full med enlinersdrakar gjorde att jag istället packade ihop och tittade lite på "Three-train" Tävlingen som skulle dra igång. Detta gick till på det viset man kopplade ihop tre buggies och placerade förare i dessa varav minst två skulle ha drake.

 

Övervägande var det Competition och Mosqitoskärmar som gällde men även några S-Kites deltadrakar fanns med samt Skytiger. Det fanns tyvärr inte så många deltagare, jag räknade till sex stycken "Three-trains". De svaga vindarna gjorde att det inte gick alltför fort. Vi hann tyvärr inte stanna för att se vem som segrade eftersom färjan skulle gå och vi var tvungna att lämna Fanö för denna gången. Men jag kan lova er en sak och det är att vi kommer att vara tillbaka nästa år.

Stugan är redan förbeställd och då kommer vi att stanna två veckor. Dels för att kunna ha en uppföljning av hela drakfestivalen och dels för att man ska hinna med allt lite bättre. Det blev bara 124.6 km på buggyn denna vecka. Det är inte mycket med tanke på att det är ljust 20 timmar om dygnet, men som sagt så blir det mer nästa år.

Lycka mäts i Beaufort

Frank Brincker

 

 

© Draukpaugarna 1998