Helenes Smörgåstårtor: Laxtårta

Smörgåstårta, klicka för större bild.

Laxtårta 
10-12 bitar

Det här behövs: 

   2 runda tekakor (25 cm i diameter), köpta eller hembakta 
   Laxmousse:
   1 kg lax, färsk eller fryst
   1 ½ dl vispgrädde
   2 dl gräddfil
   1 ½ dl majonnäs 
   2 msk chilisås
   1 dl finhackad dill
   ½ tsk salt
   1 krm vitpeppar
   1 krm paprikapulver
   8 gelatinblad
   Till garneringen:
   ½ kg lax, färsk eller fryst
   3 dl fiskbuljong 
   4 gelatinblad
   dill
   citron
 
Gör så här:

1.(Tina laxen om den är fryst.) Skär 1½ kg lax 
i 2-3 cm tjocka skivor. Koka i saltat vatten med 
dillkvistar, ca 6-8 minuter. Låt kallna i spadet. 
Ta undan 5-6 fina bitar till garnering.
2. Gör laxmoussen: bena ur och plocka resten av 
laxen i små bitar. Vispa grädden. Tillsätt gräddfil 
och majonnäs. Rör ned laxbitarna. Smaksätt med chilisås, 
dill, salt, peppar och paprika. Lägg 8 st gelatinblad i 
kallt vatten 10 min. Krama ur dem och lös upp dem på 
svag värme. Tillsätt gräddblandningen. 
3. Garnera: Lös up 4 st gelatinblad i varm fiskbuljong. 
Låt kallna. Slå 1/3 av buljongen i en rund form. 
(ca 25 cm diam.) Ställ kallt att stelna. 
Lägg laxskivorna i mönster ovanpå geléet, garnera med 
dill och citron. Häll resten av buljongen över. Låt stelna.
4. Lägg halva moussen i formen, därefter vitt bröd sedan 
resten av moussen och avsluta med vitt bröd igen.
5. Doppa formen i hett vatten ett par sekunder och stjälp 
sedan upp tårtan. 

						

Smörgåstårte-index
Maila Helene ditt smörgåstårte-recept!
Gästboken

Sidan är skapad av © Helene. Du får gärna länka hit, men sno varken bilder eller text till din egen sida eller för publicering, för då bryter du mot internationell copyright-lagstiftning och åker på däng. Däremot går det bra att kopiera recepten för eget bruk.

besökare sedan 20/10-97
updated