Get Recipes in your email!
Email:
In English

cookies
   Världens dyraste kakrecept?   




Myten Om Kakreceptet
Det Berömda Receptet
Sanningen Bakom Skrönan
Och Moralen
Hos Allt Om Mat
Kak-Länkar




   Den ledande svenska mattidningen
"Allt om mat" nr. 1/96 publicerade följande:    



Min dotter och jag hade ätit sallad på Neiman-Marcus 
Cafe´i Dallas Och ville nu ha efterrätt. 
Då vi är kakmonster, beställde vi "Neiman Marcus 
Cookie". Den var så god att jag bad att få receptet. 
- Tyvärr! sade servitrisen.
- OK, kan jag köpa receptet?, sade jag.
Med ett litet leende gick hon med på det. 
- Hur mycket? frågade jag.
- två femtio, svarade hon.
- Visst, sätt upp det på notan, svarade jag. 

Senare fick jag kontoutdraget från Neiman Marcus 
på 285 dollar. Jag tittade igen. Jag kom ju ihåg att 
vi hade betalt 9,95 dollar för salladen och ca 20 dollar 
för en sjal. Längst ned stod "Kakrecept 250 dollar"
Jösses vad arg jag blev. 

- Jag ringde Neiman Marcus fakturaavdelning och berättade 
att servitrisen hade sagt "två femtio"och inte 
"Tvåhundrafemtio". Jag bad dem ta tllbaka receptet 
och miska notan med sagda belopp. 
- Tyvärr, Receptet kostar så pass för att ingen ska kopiera det. 
Vi ändrar inte i räkningen! 
Jag förstod att jag inte skulle få tillbaka pengarna.
 
- OK, ni har fått era 250 dollar; nu ska jag ordna så att 
alla kakälskare ska få ert kakrecept alldeles gratis! 
-Så kan ni väl ändå inte göra, sade fakturaavdelningen. 
- Visst kan jag det, svarade jag. Det är mitt enda sätt att 
få valuta för pengarna och det vill jag ha! 

Här är nu receptet. Det kostar dig inget, jag har redan betalt 
för det och lova mig en sak: Kopiera det, sprid det vidare." 
  
           
Uppåt på sidan
Click Here to Visit Our Sponsor
Get Sponsored
NEIMAN MARCUS COOKIES (Översättning & receptförändringar: Allt Om Mat) (Det här behövs till ca 75 st) 6 dl havregryn 4 1/2 dl vetemjöl, 270 g 1/2 tsk salt 1 tsp bakpulver 1 tsk bikarbonat 1 tsk vaniljsocker 250 gram smör 2 1/3 dl socker 2 1/3 dl farinsocker 2 ägg 200 g grovt hackad mörk blockchoklad* 50 g (ca 1 dl) riven mörk blockchoklad 225 g (3 1/2 dl) hackade hasselnötter *I ursprungsreceptet ingår riven Hershey Bar, ett slags chokladkaka sin finns i USA. Den är svår att få tag på här så vi har ersatt den med blockchoklad. Enklast är att riva chokladen i en mandelkvarn. Havremjöl kan också vara svårt att få tag på och därför har vi kört havregryn till mjöl i en matberedare. Det fungerar utmärkt. Gör så här: Sätt ugnen på 190 grader, Kör havregrynen så att de får en mjölliknande konsistens Blanda med vetemjöl, salt, bakpulver, bikarbonat, och vaniljsocker. Häll över det i en skål Blanda smöret med de båda sockersorterna till en jämn smet, gärna i matberedare eller med elvisp. Blanda ned mjölblandningen, tillsätt äggen och sist den hackade och rivna chokladen samt de hackade nötterna Kör ihop till en deg eller arbeta samman den med fingertopparna. Rulla till 75 ganska stora kulor och lägg dem med ca 5 cm mellanrum på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 14-16 minuter
Uppåt på sidan

Vad ska man tro om det här då?
Är det en skröna eller sanning?
Vi kan väl börja med att se vad
Neiman-Marcus
har att säga om historien...
Dom har också sänt mej ett e-mail.
Eller varför inte kika på dessa sidor:
Please don't pass it on!
Don´t spread that hoax.
Cookie stories in absurdum...
Top of page

Hur är det då med Allt om mat?
Det är egentligen otroligt att en sån här skröna kan färdas runt jorden, och hur de flesta som publicerar den tycks vara övertygade om att det rör sig om dagens sanning..."Allt om mat" publicerade denna åldrade myt i sitt januarinummer 1996. Skrönan i sig har cirkulerat sedan 30-talet, men det äldsta jag fann på www var upplagt på servern i juni 1993. Allt om Mats historia lurade de flesta, den var publicerad som det vädjande brev det nu en gång är, och de flesta läsare köpte nog storyn med hull och hår.

Jag ringde Allt om mat och frågade dem om om visste att dom hade tryckt en skröna i sin tidning, och frågade om de kollat några källor innan de tryckte företagsnamnet Neiman Marcus. Det rätta vore att trycka en notis och förklara för läsarna att de baktalat ett företag oavsiktligt. Men Allt om mat's redaktion hävdade att historien var sann och replikerade med ".. Och vad får dej att tro att din version är sann?".

Så jag faxade några sidor tillägnade internetnybörjare där man varnar för att sprida såna här myter. Jag skickade också utskrifter från liknande historier. Några veckor senare blev jag uppringd av Maud Onnermark, Allt om Mat. Hon meddelade att de förstått att historien som tryckts var en skröna men förklarade att "Vi kan inte trycka en dementi på den historien, då blir vi nedringda av läsare som missat den första historien, och vill ha receptet. Och sånt har vi inte tid med...

Top of page

Kanske skulle de hålla sig till vad de gör bäst istället... dvs matlagning och bakning. (Allt om mat är en fantastisk mattidning, trots allt). jag tycker inte mattidningar ska hålla på med skvaller, speciellt om de vägrar ändra felaktiga uppgifter när personer eller företagsnamn pekats ut. Vi har nog med sånt i mindre seriösa magasin. Sedan jag först publicerade den här sidan den 16 mars 1996 har jag fått hundratals brev från folk som läste ursprungshistorien och trodde på den. Detta visar faran av att sprida skrönor i en seriös tidskrift. Trots allt, "Allt om mat" är den svenska matlagnings-gurun..., och prenumeranter över hela världen läser den regelbundet.

Sådär.... Slut på präktigheten från min sida... här finns även lite för dem som kommer till mig för kakrecept, här bjuds några fina kaklänkar , inga lögner, inga skrönor, bara ren bakglädje!


Top of page

Förresten, jag fick det här brevet av Neiman Marcus för en tid sedan:

Date: Mon, 28 Apr 1997 07:27:20 -0500
From: cookie@neimanmarcus.com (Cookie (Neinman Marcus))
Subject: The Cookie Monster
To: gullaksen@ankeborg.pp.se
X-Mailer: 
Message-ID: <19970428121942036.AAA222@usnspb.usnetworks.net>


THE COOKIE MONSTER

For several years, we have heard a story about the mythical Neiman
Marcus cookie recipe.  We don't know how it got started or who is
perpetuating the myth, but this "cookie monster" just won't die!  We
would never charge anyone for a Neiman Marcus recipe.  We share our
restaurant recipes for free upon request.

This same story circulated in the late 1930's about a lady who dined
at the Waldorf Astoria Hotel in New York.  She liked the Red Velvet
Cake so much she asked for the recipe.  When she received her hotel
bill, she had been charged $100 for the recipe.  (This was during the
Depression, so it seems our version of the story has been adjusted for
inflation!)

Neiman Marcus never served cookies in our restaurants until recently,
when we developed a new chocolate chip cookie in response to this
myth!  Following is the recipe (free of charge, of course.)  Please
feel free to share this letter and the recipe with anyone you know who
may be similarly interested in the truth behind this "cookie that
won't crumble!"

Sincerely,

Neiman Marcus
cookie@neimanmarcus.com

FREE FOR THE TAKING
The Neiman Marcus Chocolate Chip Cookie

1/2 cup unsalted butter, softened
1 cup brown sugar
3 Tablespoons granulated sugar
1 egg
2 Tablespoons vanilla extract
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1-3/4 cup flour
1-1/2 teaspoons instant espresso powder, slightly crushed 
8 ounces semisweet chocolate chips

1.  Cream the butter with the sugars until fluffy.
2.  Beat in the egg and the vanilla extract.
3.  Combine the dry ingredients and beat into the butter mixture.  
    Stir in the chocolate chips.
4.  Drop by large spoonfuls onto a greased cookie sheet.  Bake at 375 
    degrees for 8-10 minutes, or 10-12 minutes for a crispier cookie.

Makes 12-15 large cookies

Uppåt på sidan

Tack för att du tittade in,
Du var kakside besökare nummer sedan 24/6 1997



Skriv gärna i min gästbok!
Min hemsida
Sidan skapad av © Helene h.g@mbox301.swipnet.se 6 Mars 1996

Uppåt på sidan

updated