In English

Smörgåstårta
Lite bilder

Skär först bort kanten på brödet...

1. Skär först bort kanten på brödet. Jag har här använt vanlig formfranska. "Limma" sedan ihop brödbitarna sida mot sida med lite smör, på en folieklädd bricka eller ett stort fat. Bred sedan hela bottnen med smör.

Bred rörorna på bröden

2. Bred sedan de olika rörorna över bröden, lägg på nytt bröd, och lägg på nästa röra. Slutligen toppas med sista brödlagret. Efter det har jag valt att vira in hela tårtbottnen i gladpack (eller en stor ren plastpåse) och ställa in den i kylen till dagen därpå, tårtan blir då mycket saftigare, men det är inte nödvändigt.

Täck hela tårtan med majonnäs

3. Dagen därpå: Hela tårtan täcks med majonnäs. Det går bra att använda lättmajonnäs, eller att blanda ut med creme fraiche eller vispgrädde om du vill ha mildare smak.

Dekorera sidorna

4. Dags att dekorera. På sidorna passar det bra med hackad persilja, strimlad sallad eller skivad gurka t.ex. Här använde jag hackad persilja men det kan vara lite knepigt att få det att täcka.

Och här är sidorna klara

5. Så här ser det ut när sidorna är täckta med hackad persilja. Nu är det dags att börja dekorera med resten av tillbehören.

Delvis dekorerad med räkor, ost, mm.

6. Jag har börjat dekorera tårtan här, räkor i mönster, ostrullar med små cocktail tomater i, rullar av hamburgerkött bredda med pepparrotssmör, skurna i "rosor" (skär när rullarna är frusna). Det ser kanske inte så snyggt ut just nu, men vänta bara.

En mindre tårta under dekoration

7. Här är den andra, mindre tårtan gjord på 4 brödskivor per lager. Den stora är gjord på 6 skivor per lager. Givetivis kan du göra en liten tårta på bara två skivor per lager om så önskas.

Mer dekorationer har kommit till

8. Mer dekorationer har tillkommit: tunna skivor rökt lax i "rosor" dillkvistar, mer ost, blå druvor. Låt fantasin och smaken styra. Dekorera med dina egna favoriter; stenbitsrom, ädelost, grönsaker, frukter, påläggskött.... Ja vad som helst...

Klart

Klart


9. Klart, det är dags att servera smörgåstårtan, eller om gästerna kommer senare, linda folie löst runt (stick tandpetare här och där för att skydda dekorationerna) och ställ kallt. Använd gärna en sprayflaska och duscha tårtan lätt före servering så ser den extra fräsch ut. (gör inte detta om du använt dekorationer som "blöder" såsom svart kaviar)

Done
Done



Här är några av mina bästa recept, lycka till!



besökare sedan 29/8 1998

Innan du fortsätter, titta gärna på kaksidan...

Snälla, skriv i gästboken!



Legal stuff: The page is created by © Helene. Feel free to add a link to my page, but don't even think about stealing the source code, the pictures or the recipes, because if you do, I will come after you with my skewers... or at least a copy of the international copyright laws and a bunch of lawyers. You may, of course, copy the recipes for your own use. That's what they are here for.

updated