Rimmat
Älgbringa, rulle och tunga passar utmärkt att rimma.



Saltlake till 1 kg ( 4 - 6 portioner )



Blanda ingredienserna, koka upp och låt laken kallna.
Lägg älgkött eller tunga i laken, fryst kött behöver inte tina.
Rimma i 4 - 5 dagar.



Kokning

Skölj älgköttet eller tungan väl i kallt vatten. Lägg i kastrull och häll på kallt vatten så att det täcker väl.
Koka upp och skumma.
Skala morötter och lök och tillsätt dem samt vitpepparkornen. Koka på svag värme under lock ca: 2 - 2 1/2
timme. För älgkalvtunga ca 1 1/2 timme.
Tunga: Gör ett snitt i skinnet och drag av det medan tungan är varm. Låt den kallna i lagen om den serveras
kall. Tungan kan serveras varm eller kall med t ex kokt potatis, potatismos, varma grönsaker och en svampsås.
Till kall tunga smakar det gott med kokt potatis, pepparrotsgrädde och kokta grönsaker. Den kalla tungan kan också användas till smörgåsmat. Skivad tunga gratinerad med svampsås och riven ost smakar också gott.
Saltrulle: Låt den färdigkokta rullen kallna i lagen, använd den som smörgåsmat eller servera den som kall
tunga, se ovan. Den kan även serveras med potatismos, stuvad potatis eller äggröra.
Älgbringa: Servera den varm eller kall med rotmos, potatismos eller brynta kålrötter samt senap.





Pannstekt älgkött
(4 portioner)

500 - 600 gr biff, entrecote, file eller dubbelbiff (T-benstek) i 1 1/2 cm tjocka skivor.
1 kryddmått vit- eller svartpeppar.
1 tsk salt

Stekning: 2 msk smör

Låt gärna skivorna vara rumstempererade. Används fryst älgkött låt det halvtina.
Finns fettkant med på biffen eller dubbelbiffen, låt den vara kvar, men snitta den. Köttet blir saftigare och godare om fettet får vara kvar vid tillagningen. Strö peppar över skivorna. Bryn smöret gyllenbrunt i en stekpanna. Stek 2 - 3 minuter på varje sida, men lägg inte i för många skivor åt gången. När köttsaften börjar sippra igenom på den stekta sidan är köttet rosa inuti. Ta upp köttet och strö över salt.
Vispa ur pannan med lite varmt vatten och häll skyn runt köttskivorna.
Med halvtinat älgkött: Stek som ovan men minska värmen något i stekpannan och stek några minuter längre än det tinade köttet.
Servera med kokt eller bakad potatis och en sallad eller råstekt potatis och béatnaisesås eller aromsmör samt sallad.



Copyright (c) Stig Norgren 1997