Mormyshkafiske


Att försöka sig på att få "De stora" Abborrarna på Vintern är ofta ett Hasardbetonat fiske.
Men, jag tror att jag har kommit på ett litet knep som sållar bort de små.

I början när jag var ute efter "De Store" gick jag ofta och stötte med Balanspirk, men det krävde
dels mycket tid och dels att Abborrarna var rejält på hugget. Det var först när jag började fiska
med Mormyshka det lossnade.
Mormyshka, tänker ni, "Det är ju bara nå´t man tar till i nödfall när det är trögt fiske, och då
får man ju bara småfisk och Mört!"
Men, Se där har ni fel!

Eftersom jag för det mesta fiskar i Insjöar på Sydsvenska Höglandet, tycker jag att en Abborre
på 5-6 hg är stor (vi har inga Kärnkraftverk), men sen jag började fiska med Mormyshka har vikterna åkt i höjden.

Förra säsongen var min bästa genom tiderna, då jag lyckades fånga Tre Abborrar med vikt över Ett kilo.Vikterna var: 1095 g, 1160 g och 1660 gram.
Dessutom fick jag ett antal mellan 500 och 870 gram.

Utrustning

Till att börja med använder jag inte de "Pyttesmå" Wolframmormyshkor som många propagerar för, jag använder istället hemmagjorda Mormyshkor gjutna i tenn som jag målar i olika färger.
Jag använder en standardstorlek där kroppen på "Myskan" är ca:15mm. I kroppen gjuter jag in en Maggotkrok strl. 12 som jag har bockat om så den liknar en Jigkrok, detta för att kunna använda ögat på kroken. Jag löder dessutom dit ett "Stopp" ovanför krokböjen så att Maggotten inte ska glida ner mot kroppen.

När det gäller färger är detta oftast ett personligt val, tror man på en färg så fiskar man oftast bättre med sin egen färg än någon annan som man blir påtvingad av någon "Besserwisser".
Min egna favoritfärg är mörkröd med svarta prickar på (nyckelpiga), men jag har givetvis med mig lite olika färgkombinationer som man kan byta med om det är trögt.

Jag brukar oftast beta på "Myskan" med 2 eller 3 Maggot, det kan vara bra att ladda på med olika färger, vit-röd-vit.

När det gäller linvalet har jag fastnat för "Stroft Fluor" som har en hög dragstyrka och bra knutstyrka. Den är dessutom Gul vilket gör att man ser nappen tydligt. Jag brukar använda 0,14 med en dragstyrka på 2,0 kg.

Till sist har vi en viktig del av utrustningen kvar, nämligen Mormyshkaspöet. Också där har jag ett hemmabygge då jag inte har hittat någon bra lösning på marknaden.

Som klinga använder jag en quivertip på 1-1,1/4 oz. Jag har skrotat alla nappindikatorer från svinborst till ventilgummi och fjädrar. Med denna klinga får man en säker registrering av napp och mjuk krokning. Risken för linbrott elimineras eftersom jag har en frikopplad rulle där enda bromsen är tummen. Om jag får på "En Stor" lyfter jag bara på tummen och linan löper ut.

Glöm inte att ha ett borr med stor diameter, 130 mm är lagom, och en liten smidig huggkrok.

Lokalisering

Det enda jag kan säga om var man hittar "De Stora" är att det gäller att leta och hålla öronen öppna för tips. Har man en gång hittat ett ställe med stora, så brukar det ofta löna sig att gå tillbaka dit under hela säsongen. Vissa "Heta" ställen håller i sig i flera År.

Jag hoppas att jag har gett er några nya ideér och att Ni som Jag får ett "Redigt sketfiske".

"The Beaver"


Tillbaka