Några tips från Gaviota Tours inför resan:

Valuta:

Den officiella valutan på ön är dominikanska pesos. Normalt har inte svenska banker och växlingskontor tillgång till denna valuta, så växling sker efter ankomst till landet. Vi rekommenderar att du tar med en del av reskassan i dollar eftersom amerikansk valuta ofta används som betalningsmedel i landet. Utflykter, hotellräkningar, hyrbilar och dyrare föremål betalas oftast i dollar. Till billigare saker används dominikanska pesos och det underlättar att alltid ha med sig lite mynt och mindre sedlar i denna valuta till taxi och lokaltrafik, förfriskningar på stranden eller souvenirer. Strandförsäljare låtsas ofta att de inte har växel för att få dig att betala lite extra. Stora hotell och restauranger tar kreditkort och en del banker har bankomater där man kan ta ut kontanter i lokalvaluta. Det kan vara bra att veta att man i dominikanska bankomater stoppar in kortet med framsidan uppåt till skillnad från här i Sverige. Växla inte till mer dominikanska pesos än du tror att du kommer att göra av med eftersom det kan vara svårt att växla tillbaka pengarna. Bankerna har generellt bättre växlingskurser än hotellen.

All Inklusive - Säkerhet

 
Palmerna på Dominikanska Republiken är fantastiska och bidrar till öns starka grönska
 
Ett stort antal resenärer till Dominikanska Republiken väljer ett hotell med helpension. Detta kallas i folkmun för all inklusive och alla som valt detta får ett plastarmband med hotellets namn runt handleden. Med armbandet är sedan det mesta gratis. Systemet utvecklades när turismen var ny på ön och hotellen var slutna anläggningar med vakter. Då ansågs det farligt att gå utanför hotellområdet, men i och med att turismen ökat och dominikanerna blivit medvetna om fördelarna med den så har situationen förändrats. Kriminaliteten är förhållandevis låg och det är inga problem att ge sig ut och se sig om på ön. Som på alla andra ställen bör man använda sig av sunt förnuft, det vill säga att inte gå ensam på tomma, mörka platser eller skylta med pengar. Förutom helpension och gratis dryck ingår ofta ett antal aktiviteter i all inklusive. Det kan röra sig om sportaktiviteter, ridning, lektioner i spanska, merenguekurser eller gratis transport inom orten. Hur mycket som inkluderas varierar mycket från hotell till hotell. Bor du på ett större hotell eller ett som som ingår i en kedja kan du för det mesta välja mellan ett flertal restauranger medan mindre hotell oftast bara har en. Har du inte bokat all inklusive i samband med resan kan man köpa detta i efterhandpå många hotell, dock till ett högre pris.

Magproblem och dricksvatten:

Kranvattnet på Dominikanska Republiken räknas inte som drickbart. Renat vatten finns att köpa nästan överallt på större eller mindre flaskor. Vissa affärer säljer importerat europeiskt mineralvatten, men priserna på detta brukar vara mycket höga. Isen som serveras på hotell och restauranger är i de flesta fall tillverkad av renat vatten. Trots att man är försiktig med vad man äter och dricker kan man lätt råka ut för en upprörd mage under semestern. Det behöver inte röra sig om en maginfektion, utan magen kan reagera starkt på ändrade matvanor eller på att maten har en bakterieflora som vi inte är vana vid. Blir du dålig i magen rekommenderar vi att du äter kokt ris utan någonting till och dricker mycket vatten. Riset har en lugnande effekt på magen liksom kokosvattnet som finns i de färska kokosnötterna. Om detta eller piller mot turistdiarré inte hjälper inom två dagar, kontakta det lokala apoteket, alternativt en läkare. Många hotell har avtal med en läkare som kommer till ditt rum.

Hyrbil:

Om du funderar på att hyra bil på Dominikanska Republiken bör du ha i åtanke att du befinner dig i ett land som i det närmaste saknar trafikregler. Den enda regeln som respekteras någorlunda är att det finns hastighetsbegränsning för turistbussar. Dagligen ser man folk som kör på fel sida av vägen, plötsligt vänder och kör åt motsatt håll, förare som förfriskar sig med rom eller som kör alldeles för fort. För att få hyra bil i Dominikanska Republiken måste du vara 25 år, inneha kreditkort och giltigt körkort från ditt hemland. Eftersom trafiken är kaotisk är det viktigt att du hyr bilen av ett bolag som har fullgod försäkring ifall något händer. Vi rekommenderar att du väljer en av de större, internationella firmorna i anslutning till flygplatserna.

Andra transportmedel:

Missa inte tillfället att prova alla de tropiska frukter som odlas på ön.
 
Trafiksystemet på Dominikanska Republiken kan te sig väldigt komplicerat första gången man besöker landet. Det finns ett par olika färdsätt att välja mellan, och dessa är faktiskt mer organiserade än de verkar. Vanliga taxibilar är normalt beiga och saknar skylt på taket. Bolagets namn brukar finnas på sidodörrarna, eller också står det "turistico" någonstans på bilen. Fördet mesta kör taxibilarna efter en fast taxa, men fråga alltid efter priset innan du går in i bilen. Taxameter finns ibland, men dessa är nästan aldrig inkopplade. Vill du åka lite billigare kan du bara ställa dig vid vägkanten och vänta. Efter en liten stund kommer det en "guagua" som blinkar och signalerar. Nicka eller gör tecken på annat sätt om du vill åka med. Guaguor är minibussar som kör fram och tillbaka mellan två städer från ungefär sex på morgonen till sex på kvällen. Under resan mellan städerna plockas alla upp som ska åt samma håll. 20 personer i en minibuss eller åtta personer i en bil är snarare regel än undantag. Det kan hända att du blir inklämd till vänster om föraren eller att du får hjälpa honom att växla. Tidtabeller existerar inte heller, men det är gott om guaguor. Det kan också komma en "publico" och plocka upp dig, som till utseendet liknar våra svenska taxibilar. Publicon har en skylt på taket som anger vilken sträcka som trafikeras. Att åka med en guagua eller en publico är ett billigt sätt att ta sig runt. Kortare sträckor kostar fem pesos, men ibland får turisterna betala mer än lokalbefolkningen. Är du ensam kan du åka med en "motoconcho". Det är en vanlig moped som tar en eller två passagerare. På Dominikanska Republiken är tre personer på en moped ingen ovanlighet och det händer att man ser hela familjer som tar sig fram på en och samma moped. De motoconchoförare som arbetar för ett bolag har normalt västar med ett nummer på sig, men ibland stannar privatpersoner och erbjuder sig att köra dig för några pesos. Ofta är det inga problem att åka med, men även här måste man låta det sunda förnuftet avgöra. Vill du åka en längre sträcka rekommenderar vi att du kontaktar Caribe Tours, ett bussbolag som trafikerar hela ön med stora luftkonditionerade bussar. Fråga på hotellet efter närmaste kontor.

Shopping och Prutning:

Nästan alla priser är förhandlingsbara på Dominikanska Republiken. Detta gäller framför allt souvenirbutiker och strandförsäljare som ofta har ett öppningspris på minst det dubbla jämfört med vad varan egentligen är värd. En generell regel är att man inte prutar på varor eller tjänster med prislappar, men på allt annat. Cigarrer och rom köper de flesta turister med sig hem från Dominikanska Republiken, men det finns många andra saker som är fina souvenirer, till exempel keramikdockorna utan ansikten. Strandförsäljarna har massor med halsband tillverkade av olika stenar att visa dig liksom kläder och statyetter. Smycken av Larimar är mycket populära liksom dominikansk bärnsten. Ska du köpa ett dyrare smycke rekommenderar vi dig att gå till en etablerad butik som kan garantera äktheten. Falsk bärnsten är vanlig, men du kan själv kontollera äktheten genom att lägga stenen i Coca-Cola. Äkta bärnsten flyter medan plastkopior sjunker till botten.

Äta ute, dricks och skatter:

 
De flesta dominikaner lever enkelt och familjerna är stora
 
Att äta på restaurang är förhållandevis dyrt på Dominikanska Republiken och 8 procent statlig skatt och 10 procent serviceavgift tillkommer på notorna. Dessa avgifter ska inte blandas ihop med den personliga dricks du ger till servitören, cirka 10 % om du är nöjd. Vill du äta lite billigare kan du besöka en av de lokala "comedorerna" där dominikanerna själva äter. Maten är i allmänhet enkel, men vällagad. Kött serveras inte rött och detta innebär att risken för maginfektioner är mindre. Till skillnad från de andra västindiska öarna kryddas det sparsamt på Dominikanska Republiken och heta chilisåser är sällsynta. Nationalrätten kallas "La Bandera" och betyder "flaggan". Den består av kyckling, ris och en sås på röda bönor. Rätten är mycket vanlig och äts ofta av lokalbefolkningen. På comedorerna tar man oftast inte ut samma avgifter som restaurangerna, men det varierar från fall till fall. Lönerna på ön är så låga att många lever på den dricks de får av turisterna och det händer att en dominikan ber om dricks vid andra tillfällen än restaurangbesök. Råkar du till exempel kliva på en sjöborre på stranden dyker det troligtvis upp en hjälpsam person som opererar ut taggen och sedan vill ha dricks. Detta kan te sig ohyfsat för oss, men dominikanerna är mycket företagsamma vad det gäller att tjäna pengar på turismen. Tänk efter om du tycker tjänsten är värd pengarna. Om inte, säg ett vänligt men bestämt nej - no gracias.

Ringa eller skriva hem

Vykort kan du köpa i de flesta affärer och många av dem säljer även frimärken. Vi rekommenderar att du köper vykort och frimärken samtidigt, eftersom postkontoren på ön är få. Det är inte heller gott om brevlådor, men de finns på de större hotellen och i en del affärer som säljer vykort. Postgången är mycket oregelbunden och oftast kommer vykorten fram långt efter din egen hemkomst, om de nu kommer fram alls... Att ringa hem är oftast inget problem, men det händer att telenätet slutar att fungera en stund då och då liksom elektriciteten. Ringa från hotellen är i allmänhet dyrt, men telebutiker, internetcaféer och en del andra butiker har internationella linjer via internet. Ett samtal till Sverige kostar cirka 15 pesos i minuten (tio kronor). Kvaliteten på anslutningen kan variera mycket och det händer att man drabbas av en fördröjning på en eller två sekunder. Fråga på hotellet var det är bäst att ringa.
 

För ytterligare information, besök vårt kontor bredvid Hotel Camino del Sol i Cabarete, ring eller maila oss gärna:

Tel: (int: 1 - 809) 571- 0337

Mobil: 1 - 543 - 5147

Email:

Sidan senast uppdaterad 2002 06 20

Du är besökare nummer:

Copyright & Webmaster: Maria Jansson zeon@swipnet.se