Skriv till mig!

Vem är jag?

Till index-sidan.

Att ha ont.

Ladda ner grafiken.

Länkar till andra sidor.

Genväg till Alxbook.com

Sidan ändrad 15-dec-1999

Ta en titt i min gästbok!

Intresse: Böcker

 

Sedan mycket lång tid tillbaka hjälper böcker mig att koppla bort den trista, grå vardagen en stund. Här kommer du att finna en kort presentation av de böcker jag läser just nu. Det kan vara såväl nyutkomna som gamla skrifter, för tillfället populära eller helt "bortglömda".

Jag väljer gärna böcker i Tolkiens anda, eller sådana som handlar om människor och deras inbördes relationer, gärna från förr i tiden. Memoarer läser jag sällan, och så kallat "tantsnusk" lockar mig inte särskilt mycket. Däremot kan jag njuta av en riktigt romantisk snyftare någon gång emellanåt. Oftast väljer jag dock böcker som på ett eller annat sätt har något att lära mig (och andra).

För att du inte ska behöva leta som en galning på hela sidan har jag "ankrat" dem:


Atkinson, Kate: Mänsklig krocket

Bell, Christine: Familjen Pérez

Deaver, Jeffery: Tyst gisslan

DeMille, Nelson: 3 kan bevara en hemlighet om 2 av dem är döda

Erskine, Barbara: Röster ur det förflutna

Gleisner, Marita: Salamander Boulevarden

Grip, Göran: Allting finns

Meade, Glenn: Operation Snövarg

Roberts, Nora: Hotfullt paradis

Stubbs, Jean: Det Stora Julkalaset

Trollope, Joanna: Andras barn


pilupp.gif (1166 bytes) Kate Atkinson: Mänsklig krocket. (Forum 1997)

Ms Atkinson är en person som verkligen älskar - och bemästrar - sitt språk. Eller också är översättaren - Lena Torndahl - en riktig pärla! Språket är levande, roligt och underfundigt. Och alldeles proppfullt med ironi! Åtminstone är det så jag tolkar den här berättelsen.

Mänsklig krocket handlar om en familj, och där plockas trådar fram från såväl nutid som dåtid. Ibland blir det rätt trassligt, men efter ett tag hittar man rätt ände att dra i igen. Huvudpersonen är en ung kvinna, Isobel, med otroligt livlig fantasi. Ibland tycker hon sig hamna i situationer som inträffade redan innan hon var född. Isobel's liv kretsar kring familj, vänner och tonårsförälskelse, men berättelsen har betydligt mer att ge en mogen kvinna än en tonåring.

Den här historien är definitivt humoristisk, och är du på jakt efter några timmars ganska "tramsig" underhålling kan du ha denna bok i åtanke. Jag njöt verkligen av hennes förmåga att leka med orden. I synnerhet finessen med att visa sin totala överraskning genom att skriva bara ett par ord med mycket stor text på sidan. Om du gillar att leka med ord kommer du att få en härligt humorfylld läsning!

pilupp.gif (1166 bytes) Christine Bell: Familjen Pérez. (Trevi 1993)

En bok om drömmar, förväntningar och missräkningar. Om en grupp flyktingar som kommer från Kuba till U.S.A. med den sista officiella transporten. Mest färgstark är Dottie, som kommer till det förlovade landet för att få sina drömmar att slå in. Hon "adopterar" personer med efternamnet Pérez, eftersom de som har familj får hjälp av myndigheterna före dem som är ensamma.

Juan, som har suttit i fängelse under de senaste tjugo åren, blir hämtad från sin cell en tidig morgon, körd till en båt och ivägförd utan att veta vart. Han har dock som mål att åter träffa sin fru och dotter som bor i Miami. Turligt nog, eller oturligt nog, är det just i Miami han hamnar, tillsammans med Dottie som bestämmer att de ska utge sig för att vara gifta med varandra. Snart nog hittar hon även en gammal far och en vuxen son till "familjen".

Det går dock inte riktigt som någon i berättelsen har räknat med. Drömmar blir inte alltid förverkligade, i alla fall inte riktigt så som man hade tänkt sig att det skulle bli.

Det här är en ganska kul och annorlunda historia, med mycket ironi i bakgrunden. Det är ett levande persongalleri, även om det inte går så djupt under ytan alla gånger. Men det var nog inte det som var meningen med boken heller.

pilupp.gif (1166 bytes) Jeffery Deaver: Tyst gisslan. (Norstedts 1996)

En stundtals olidligt spännande bok som handlar om ett gisslandrama i USA. Tre förrymda fångar kapar en skolbuss som är på väg till en kulturfest för Döva. Alla i gisslan är av kvinnligt kön, och samtliga utom chauffören har betydligt eller totalt nedsatt hörsel. Två av dem är lärare, och resten skolbarn.

Fångarna - alla män - stänger in sig med gisslan i ett gammalt slakthus, och blir mycket snart omringade av såväl distriktets poliser som FBI-personal. Ledare för polisstyrkan är en veteran från många tidigare gisslandramer, men för att försvåra det hela (och göra romanen mer spännande) så inträffar diverse problemfyllda händelser vid sidan om förhandlingarna med gisslantagarna.

Detta är en bok för dig som vill ha en spännande handling, som är tämligen svår att lista ut på förhand, och om den inte redan har blivit filmatiserad så kommer den garanterat att bli det i framtiden!

pilupp.gif (1166 bytes) Nelson DeMille: 3 kan bevara en hemlighet om 2 av dem är döda. (Forum 1998)

Ett ungt forskarpar hittas mördade utanför sitt eget hus. Det kusliga är att man inte vet ifall de kan ha stulit och sålt smittsamma bakterier som de båda arbetat med i ett forskarlaboratorium på en ensligt belägen ö. Åtminstone till en börjar verkar det vara mycket troligt.

En för närvarande sjukskriven kriminalpolis från New York befinner sig på plats och blir tillfälligt anställd som konsult i mordutredningen. Ganska snart leder hans tankar och funderingar gåtan fram till en annan lösning, men innan mördaren till slut blir fast dör ytterligare människor.

pilupp.gif (1166 bytes) Barbara Erskine: Röster ur det förflutna. (Bonnier 1997)

Om du som jag med skräckblandad förtjusning lyssnade till - och läste - spökhistorier som barn, då är chansen stor att du inte kan lägga den här boken ifrån dig förrän du kommit till slutet av historien.

Jocelyn, eller Joss som hon hellre vill kallas, börjar på allvar intressera sig för sina biologiska föräldrar när hon själv blivit mor. Att hon är adopterad har hon vetat mycket länge, men inte mer. Till sin förvåning får hon veta att hon har ärvt det flera hundra år gamla släktgodset Belheddon Hall i norra England. Det kunde inte ha kommit lämpligare, eftersom hennes man, Luke, blivit lurad och bestulen av sin kompanjon, och de nu tvingas lämna sitt första gemensamma hem.

Men varför reagerar byborna så konstigt? Varför vill inte den förre byprästen att familjen ska flytta in i Belheddon Hall? Och finns det någon sanning i att Djävulen själv bor i huset?

Gillar du mystik, spänning och historier om osaliga andar, då är detta boken för dig! Själv hade jag mycket svårt att sluta läsa, trots att nattmörkret sakta suddade ut alla konturer omkring mig. Hade jag bott i ett gammalt hus vete katten om jag vågat somna med lampan släckt......

pilupp.gif (1166 bytes) Marita Gleisner: Salamander Boulevarden. (Scriptum 1997)

Har du följt den svenska TV-serien Tre Kärlekar? I så fall kommer du att finna vissa gemensamma beröringspunkter mellan serien och den här boken. Fast Salamander Boulevarden ligger i en finsk förort i stället för en svensk.

I kvarteret bor tre familjer, alla utan barn. Här finner du såväl den frustrerade hemmafrun som den självgode lektorn, den alkoholiserade arbetslöse, den som vantrivs på jobbet och den som har eget företag. Det är en tämligen pessimistisk människosyn, även om det här och där finns positiva inslag. Jag vet inte riktigt om jag tycker om boken eller inte, men jag läste den i alla fall från pärm till pärm, och personbeskrivningarna känns riktigt levande.

pilupp.gif (1166 bytes) Göran Grip: Allting finns. (Forum 1994)

Redan som riktigt liten bestämde sig Göran för att bli en Träg när han blev stor. Ett självklart och mycket logiskt val. De flesta av oss har väl någon gång hört uttrycket: "Trägen vinner"?

Det visar sig dock att det inte är så lätt att leva upp till den drömmen. I alla fall inte om man som Göran har en förmåga att se under ytan på andra, att uppfatta vilka tankar och framför allt känslor som döljer sig där. Ibland så väl att ägaren själv är helt omedveten om dem. En person med sådana förmågor kan upplevas som mycket skrämmande, och det gör honom till en mycket ensam individ.

Han är något så ovanligt som en andligt sökande läkare. Visst, det finns fler, men medge att det är få vetenskapligt skolade personer som är öppna för andligt sökande. Han håller sig dock hela tiden kvar med båda fötterna på jorden, och blir inte "flummig" som vissa andra andliga sökare tenderar att bli. Trots att han själv får en nära-döden-upplevelse och flera "minnen" från andra tidsåldrar och personer, så tror han vare sig på Gud eller reinkarnation.

Att kalla den här boken för en memoar känns inte rätt. Ändå innehåller den några av dess mest klassiska ingredienser; tillbakablickar, ögonblickbilder, drömmar, ambitioner, känsloupplevelser och gamla vänner. Allting finns är mer än så. Betydligt mer. Göran Grip låter oss se och känna även de mörkare delarna av hans personlighet.

Man vet tidigt i boken att något otäckt hänt i hans barndom, men precis som för honom själv så dröjer det länge innan man får reda på vad det var som skrämde barnet Göran.

Mycket av handlingen tilldrar sig i sjukhusmiljö, och en av de mest levande berättelserna är den om G, som i sin känslomässiga nöd sökte hjälp vid en psykiatrisk klinik. Det blev en rejäl kollision mellan personal och patient, med mängder av missförtånd från båda håll. G var egentligen inte psykiskt sjuk, bara deprimerad, men ändå fick hon diagnosen misstänkt schizofreni.

pilupp.gif (1166 bytes) Glenn Meade: Operation Snövarg. (Wahlströms 1997)

Berättelsen om de goda, vita agenterna i USA, som genom en rejält hemligstämplad aktion ska ge de onda, röda ryssarna en obotlig skada. De ska nämligen skicka in en agent med uppdrag att döda Stalin.

Det här är inte en bok jag normalt skulle välja att läsa, men min käre make var snäll nog att låna den för min räkning på vårt lokala bibliotek. Jag anser att "agent" -böcker och -filmer från USA tenderar att försköna sina egna i lite väl stor grad för att det ska tilltala mig. Men boken är bra skriven, inte tu tal om den saken.

Våra hjältar lyckas dock inte riktigt helt, även om givetvis de väna och och mer sårbara kvinnorna gör det. Och "de våra" utsätts inte för några större fasor, även om delar av gruppen tillfångatas av KGB. Visserligen råkar den franske medarbetaren mycket illa ut, men han överlever. Och slutet blir ju - trots allt  - ganska gott.

Det här är en bok som mycket väl kan tänkas bli amerikaniserad film någon gång i framtiden, om den inte redan blivit det. Men som berättelse tycker jag den är på tok för genomskinlig. Det var allt för lätt att räkna ut något som väl troligen var tänkt att bli en rejäl överraskning mot slutet av boken. Fast det ganske beror på att jag är en van läsare?

pilupp.gif (1166 bytes) Nora Roberts: Hotfullt Paradis. (Bonnier 1997)

Jo Ellen, till yrket fotograf, börjar få obehagliga bilder med posten. Bilder av henne själv i en mängd olika miljöer och situationer. Hon känner sig till slut jagad, och när hon i en försändelse får ett kort föreställande hennes egen sedan länge försvunna mor (Annabelle), mycket vacker, mycket naken och mycket död, klappar hon ihop fullständigt. Hon beslutar sig för att åka till sitt barndomshem för att komma ifrån obehagligheterna ett tag. Friden blir dock inte så långvarig. En dag finner hon ett kuvert med tämligen nytagna kort liggande i sitt eget mörkrum. Han har varit där också!

Barndomshemmet ligger på en liten ö och har utvecklat sig till en turistanläggning. Från campingen försvinner snart två kvinnor, varav en så småningom hittas strypt. Handlingen kulminerar under en orkan som drabbar ön.

Det här är en spännande roman, som innehåller såväl romantik som heta passioner. Visserligen misstänkte jag ganska snart vem som var skurken i dramat, men riktigt säker var jag inte förrän på slutet - och då var det ju helt uppenbart....

pilupp.gif (1166 bytes) Jean Stubbs: Det Stora Julkalaset. (Forum  1995)

Det var tänkt att bli en mysig familjeträff över julhelgen. Men i en familj som har allt för många "skelett i garderoben", osagda sanningar och illa dolt förakt är sådant knappast möjligt. Inte blir det bättre av att tre objudna gäster dyker upp - objudna, men långt ifrån okända av alla.

Berättelsen sträcker sig från perioden strax före jul 1989 till en bit in i februari året därpå, men har samtidigt sina rötter ungefär fyrtio år tillbaka i tiden.

I de viktigaste rollerna hittar vi:

Sybil: Modern/Madonnan i familjen Malpas. Men är hon så själuppoffrande och genomgod som barnen tror?

Anthony: Fadern/Förtryckaren. Varför ogillar han sina barn? Och i synnerhet äldsta dottern?

Blanche: Äldsta dottern/Rebellen. Hatar hon verkligen sin far?

Edward: Sonen/Mesen. Har hans äktenskap kollapsat för alltid?

Lydia: Yngsta dottern/Den misslyckade. Varför hittar hon aldrig en man som stannar hos henne?

Som du förstår handlar den här boken om relationer. En del synnerligen tilltrasslade och uppbyggda av halvsanningar. I början känns personerna ganska tomma, men efter hand byggs skeletten på mer och mer. Både på personerna i berättelsen och på dem i garderoben.

pilupp.gif (1166 bytes) Joanna Trollope: Andras barn. (Wahlström & Widstrand 1998)

Med stor inlevelse beskriver hon hur det kan vara att bilda styvfamilj. Hur barn och vuxna reagerar på sitt alldeles egna sätt. Och hur vuxna barn reagerar när det kommer en inkräktare för att ta mammas plats - igen...

Varför gör en del det så jobbigt för sig själva och sina barn?


Slutligen vill jag låta er ta del av en dikt som finns med i boken

"Allting finns" av Göran Grip:

Att välta ett isberg

Om du ska välta ett isberg:
du har ingen fast punkt att utgå ifrån.
Du får inget grepp om det.
Du kan bara gissa hur stort det är.
                    
Du får arbeta underifrån:
med värme och tålamod.
Under lång tid kommer ingenting
att märkas av ditt arbete.
                    
Om du inte ger upp är du oövervinnelig:
när du värmt bort det sista,
avgörande milligrammet is
välter ditt tusen tons isberg
av sig själv.
                    
av Göran Grip
ur boken Allting finns

Upp till knappraden