Händelser och nyheter från Nordvikens kennel 2008

Kontakta oss: e-mail:

 

19 november:

Det har hänt mer på Nordvikens kennel än vad som uppdaterats på hemsidan...

 

Den senaste i raden av händelser är att vi har fått hem en pigg och glad samojedvalp! Hon heter Nenana, och kommer från Anna Sofie Mørlands kennel Slorbakk i Norge.

 

Nenana 8 veckor, nyss hemkommen till oss i Välje

 

November 2008, Svenska Kennelklubbens Bruksuppfödarpris

För fjärde gången har vi nu fått SKK:s Bruksuppfödarpris. Vi vill tacka alla våra entusiastiska valpköpare som under årens lopp tränat och tävlat med sina samojeder från oss. Lycka till i framtiden!

Regler för priset  kan Du läsa här:

Bruksuppfödarpriset instiftades år 1962 och är ett erkännande åt de uppfödare, som i Sverige fött upp hundar vilka meriterat sig på bruks-/jaktprov. Bruksuppfödarpris utdelas för uppfödning inom en och samma ras, och som bevis för utmärkelsen utfärdar SKK ett diplom. Uppfödare kan erhålla priset flera gånger men får då ej tillgodoräkna sig poäng för hundar, vilkas poäng tidigare utnyttjats. Uppfödare får tillgodoräkna sig poäng för högst 10 hundar. Minimipoäng 35. Poängen beräknas efter fastställd tabell. Meriterna ska ha erövra i Sverige, och endast en merit per hund får räknas. Samtliga hundar ska dessutom ha erhållit lägst 3:e pris i kvalitetsbedömning i officiell klass på utställning 

 

Nisse har anmält sig till Femundlöpet 600. Starten går torsdagen den 5 februari 2009 på Bergmansgatan i Röros, och träningen inför utmaningen är i full gång!

 

Bilden är från startområdet 2008

 

 

Sedan senaste uppdateringen kan vi även nämna att vi var och hälsade på Don Duncan och Margaret Black i slutet av september. Vi tillbringade några dagar tillsammans med dem och alla deras samojeder och siberian huskies campandes i den amerikanska vildmarken. De hade båda med sig sina ATV, så vi fick verkligen chansen att vara med dem på träning. Det är nu bekräftat att de kommer att köra Serum Run 2009, och i Don's team ingår Nordvikenhundarna  Opor, Obraz, Pusjkin, Nina och Scotty.

Don och hans 12-spann i full träning inför Serum Run 2009

 

14 september:

Nu har vi återigen varit iväg på en trevlig träff med SPHK. Denna gång var det rasklubben för siberian husky som hade sin årliga specialutställning, och platsen var natursköna Bjursås. I ett härligt höstväder anlände vi på fredagen och hittade en fin tältplats där det fanns gott om utrymme för både oss och alla våra hundar. Lördagens utställning hade lockat 168 siberian husky till start! Vi ställde ut Fenrisulven Faste i bruksklass, som hade hela 25 anmälningar. Faste, som har betydligt större vana att arbeta som huvud-ledarhund i Nisses spann än att visa sig i utställningsringen, uppförde sig väldigt fint och fick ett 1:a pris. Även öppenklass hanar hade 25 anmälningar, däribland vår Leo av Vargevass. Resultatet för Leo blev 1:a pris med CK och en glädjande 2:a placering i öppenklass.

Det var en riktigt trevlig helg, och väldigt roligt att träffa både gamla och nya vänner.

 

Leo, nyss hemkommen från utställningen i Bjursås
Faste, nyss hemkommen från utställningen i Bjursås

17 augusti:

Äntligen lite uppdatering på nyhetssidan... Sedan slädarna blev tvättade och inoljade för den här säsongen har det varit lata dagar för hundarna. Höstträningen har kommit igång sedan några veckor tillbaks, och alla hundar är pigga och ivriga på att få springa igen. Vi har hunnit med ett par av SPHKs utställningar: Junsele 18 maj och Hammerdal 17 augusti. I Junsele var det endast utställning, och vi ställde ut våra siberian huskies Ask, Kutter och Gippa där Ask fick cert och därmed blev svensk utställningschampion. Till Hammerdal reste vi iväg med hela kenneln, och var på campingen från fredag - söndag. Det blev en trevlig helg i vackert väder och med många nya bekantskaper både bland hundar och bland människor. Vi ställde ut samojederna Nansen och Khatanga, båda gick i veteranklass. Det var många år sedan de båda beträdde utställningsringen, men de visade att de fortfarande håller! Khatanga fick certifikat och står plötsligt, vid snart 12 års ålder, för svenskt utställningschampionat. Nansen fick CK och blev bäst i rasen. Tack för alla uppmuntrande och positiva kommentarer om våra veteraner! Vi hade även en uppfödargrupp som fick HP. I gruppen ingick förutom Nansen och Khatanga även Nordvikens Volchii-Vitash och Nordvikens Yarohna Yamal. Tack Birger, Ingela och Lars-Åke för att ni var med!

Vi ställde även ut våra siberian huskies Kutter och Kisel. Kutter fick 1:a pris i unghundsklassen, och Kisel fick ett 2:a pris. Tyvärr glömde vi kameran... Stort tack till Emma Rehn för handling av Kutter.

 

 

Fenrisulven Ask i Junsele med championatrosett samt vandringpokal för bästa brukshund siberian husky. Denna vandringspokal får nu Ask behålla, då han erövrat den 3 gånger!

Foto: Hélène Moubis

 

 

  

Nordvikens Gippa på sin första utställning i Junsele 18 maj 2008.

Foto: Hélène Moubis

21-24 april:

 

 

 

Vi tillbringade några fantastiska dagar i Sånfjällets Nationalpark. Vädret var på sitt allra största solskenshumör. Se fler bilder från turen genom att klicka här!

 

 

 

28-31 mars:

 

 

Amundsen Race är en helt ny långdistanstävling som startar i Östersund (masstart) och målgång efter 420 km i Röros. Vi är båda djupt engagerade i organisationen, varför det inte blev någon start för Nisses del. Erik Sundin, Orsa, lånade Ask, Faste, Leo, Skrika, Kisel, Flinta, Chumm och Asar och samtliga hundar genomförde tävlingen på ett jättefint sätt. På bilden är spannet på väg mot målet i Röros.  Grattis säger vi till Erik!

 

 

22 mars:

 

Vintern har varit helt fantastiskt snörik och fin här i Jämtland. Idag, på Påskafton, skiner solen och det är -8 grader. Innan vi ger oss ut på några fjällturer skall vi ro iland den första upplagan av Sveriges och Norges nya långdistanstävling Amundsen Race. Vi är båda mycket upptagna i organisationen, därför kommer ingen av oss att tävla, och det är med stor entusiasm vi ser fram emot startdagen i Östersund fredagen den 28 mars kl 18.00. Följ denna spännande tävling på www.amundsenrace.com

Tävlingen är upplagd med masstart från Badhusparken på Storsjöns is. Banan går sedan 30 km på Storsjön, för att sedan gå upp på skoterleden vid Vällviken och vidare upp till Gräftåvallen, se mer om banan med banprofil på tävlingens hemsida.

På bilden till vänster är det Gippa som blir uppvaktad av Nansen och Kutter.

 

7-9 mars:

Det vill sig inte riktigt i år! Med VM för polarhundar på hemmaplan (Åsarna) såg vi verkligen fram emot fina tävlingsdagar. Nisse hade anmält sig i öppenklass 3 x 52 km, och skulle starta ut med 14 siberian huskies och Annica i 6-spannsklass 3 x 15 km med samojederna . Hundarna verkade friska och pigga, och tävlingsdagarna inleddes med att vi på torsdagen åkte till Åsarna för att veterinärbesiktiga dem. Allt var som det skulle, och vi körde hem för att avsluta alla förberedelser inför fredagens första tävlingsdag.  Normalt tar det oss 45 minuter att köra mellan Åsarna och bostaden, men just denna dag var det ett snöoväder av sällan skådat slag, så resan tog drygt 5 timmar! Radions rikssändning avbröts hela tiden där man varnade folk i västra Jämtland för att ge sig utomhus. Bilar satt fast överallt, och bandvagnar fick ge sig ut och hjälpa de värst nödställda. 7 km hemifrån fick vi hjälp av 4 traktorer för att ta oss hem. När plogbilen kom trodde vi att allt skulle gå snabbare, men han körde i diket så det blev en än längre väntan... Stormen och snödrevet fortsatte långt efter det att vi äntligen kommit hem, och med Nisses starttid kl 08.00 på fredagen var det bara att acceptera faktum att hans VM chans bokstavligt talat blåste bort! Annicas start gick 13.30, och då var vägen upplogad. Vi gläder oss mycket till bronsplaceringen med våra samojeder Khatanga, Nansen, Popov, Raminov, Odessa och Roshka. Khatanga måste vara unik; hon ingick i Nisses spann 2001 då han vann VM-silver i Österrike, och hon ingick i spannet när Nisse vann EM-guld i medeldistans i Åsarna 2004. Det sistnämnda gjorde även Nansen, Raminov och Roshka!

 

 

Redan under förmiddagen blåste det rejält, och Nisse försökte hålla vår väg öppen med hjälp av plogen på 4-hjulingen., en insats som visade sig vara helt bortkastad.

 

 

 

 

 

När det var dags att åka till Åsarna för Annicas start var vägen plogad och fin, men snövallarna talar sitt tydliga språk om snödrevet som kom från väster.

 

 

 

 

 

16 februari:

SPHKs rasklubb för samojed har haft sin årliga vintersamling, men det blev ingen start i tävlingen för vår del. Däremot fick Popov godkänt Polarhundtest A, vilket resulterade i att han blev svensk polarhundchampion.

 Popov är Nordvikens kennels 25:e polarhundchampion genom tiderna!

Stort tack till Johan Hultberg som körde Popov i testet, och GRATTIS Johan till guldmedaljen i 4-spannsklassen, Nordiska samojedmästerskapet, med 18 startande i klassen! I Johans spann ingick CH Nordvikens Ninutshka Na Zbloto, Nordvikens Votjak, Happy White Dreams Edenitza och Happy White Dreams Faidra. 

 

 

31 januari:

Med över 3300 km träning inför Femundlöpet, enorma förberedelser med allt vad det innebar, var det så dags att starta ut från Bergmansgatan i Röros. En orolig känsla hade infunnit sig de senaste veckorna, hundarna sprang inte som de brukade. Berodde det på att träningspassen till största del gått i samma spår, eller var det något annat som låg bakom? Startsignalen gick, och Nisse med startnummer 9 lämnade publikhavet för att i hård vind och snöfall ge sig ut på tävlingens första 70 km fram till Tufsingdalen där han tvingades att bryta tävlingen. Utan pigga, glada och friska hundar fanns det ingen förutsättning att fortsätta. Klicka här för att känna lite av stämningen i Röros.

 

 

29 januari:

Nu är alla förberedelser klara inför starten av Femundlöpet 600 den 31 januari. All snacks som hundarna kommer att behöva under tävlingen ligger i portionspåsar, nya reflexer är påsydda på alla selar, all obligatorisk utrustning såsom extra mat till hundar, extra hundsockor, sovsäck, kök, bränsle, varma kläder mm mm ligger nerpackat. Släden står lastad på biltaket och det är bara hundarna och vi själva som saknas i bilen. Det är mycket som skall förberedas inför denna tävling. Trots en tuff väderprognos med snö och hårda vindar, och trots att vi har en hund skadad, vilket innebär att Nisse startat ut med 11 hundar i stället för 12, skall det bli riktigt roligt att åka till Röros igen.

Håll tummarna för våra duktiga hundar Faste, Ask, Leo, Lyra, Chumm, Asar, Skrika, Inca, Kisel, Tuff och Flinta. Följ med på äventyret via www.femundlopet.no

 

 

12-13 januari: SPHK Nedre Norras KM i Lillholmsjö

Klubbmästerskapet i Lillholmsjö bjöd på väldigt fina förhållanden både spårmässigt och vädermässigt. Under dagarna två fick det stora startfältet möjlighet att tävla på fantastiskt fina banor, och för er som inte var på plats är det bara att rekommendera denna tävling som arrangeras på ett mycket bra sätt.

Annica tävlade med samojederna i 6-spannsklassen 2 x 14 km, och resultatet blev en glädjande 1:a plats. I spannet ingick Nansen och Raminov som ledarhundar, Khatanga (som fyllde 11 år i december!) och Roshka i point, samt Popov och Odessa  som wheeldogs. Samtliga hundar i spannet från Nordvikens kennel. Innan start var det lite osäkert, eftersom Roshka var på 12-13 dagen i löpet under tävlingshelgen. Det var först efter att mållinjen passerats som pojkarna skulle undersöka henne, så körningen gick utan problem. Att ha med Khatanga, 11, i tävlingsspannet kan tyckas märkligt, men det är endast om man ser till hennes födelsedatum inte till hennes fysik och arbetsglädje. Den som läser detta och har Nordvikens Khatanga-Demina i någon av sina hundars stamträd skall veta att hon är helt enastående!

Tack till alla som gjorde helgen till en trevlig tävlingshelg, och ett extra tack till Christer Johansson för hjälp med handling.

Se resultat från tävlingen genom att klicka här

Medan Annica körde tävling passade Nisse på lördagen på att träna de siberian huskies som han planerar att köra på Femundlöpet 600 och Polardistans 300. Han utgick från Lillholmsjö och körde vidare upp på fjället. Distansen blev 82 km.

 

                       

Händelser och nyheter från Nordvikens kennel 2007

Händelser och nyheter från Nordvikens kennel 2006

Händelser och nyheter från Nordvikens kennel 2005

Händelser och nyheter från Nordvikens kennel 2004

Händelser och nyheter från Nordvikens kennel 2003