Femundlöpet 600 den 5 februari 2009

Nisse och hundarna Nordvikens Flinta, Nordvikens Skipper, Nordvikens Kisel, Nordvikens Tuff, Nordvikens Kutter, Nordvikens Gasten, Fenrisulven Ask, Fenrisulven Faste, Inca av Vargevass, Leo av Vargevass, Chumm av Vargevass samt Isslottet's Skrika startar på en av världens tuffaste långdistanstävlingar, Femundlöpet 600.

Efter 79 km har Nisse precis kommit in till första checkpoint, Tufsingdalen, och klockan är 01.56. Ca 20 km från start slocknade plötsligt hans nya pannlampa! Det var ingen bra början på en tävling som är över 600 km lång. Reservpannlampan plockades fram, men den har inte lika lång räckvidd, så det var spännande att köra utan att se de fyra främsta hundarna ordentligt. Starttiden ut från Tufsingdalen blev 04.24.

Turen till Femundsvika tog 4 timmar och 20 minuter, dit han kom kl 08.44. Faste och Flinta i led. Halmbalarna ligger på rad och varje förare skall själv ta en halmbal på släden fram till viloplatsen. Hundarna är väldigt förtjusta i att lägga sig i halmen, och det betyder att de snabbt kan koppla av och samla krafter inför nästa sträcka.

Hundarna hade god aptit och såg pigga ut, och det är en väldigt positiv stämning i teamet.

På checkpoint Femundsvika passade Nisse på att äta en rejäl middag samt byta belag på släden.

Skrika och Gasten såg väldigt nöjda ut i halmen.

Med Skipper och Faste i led lämnade teamet Femundsvika kl 10.52. Efter 6 timmar och 17 minuter nådde de checkpoint Søvollen. Där blev det vila ca 3 timmar. Under den vilan fick hundarna och Nisse mat, och Nisse passade på att lägga sig i sovsalen för att låta sömnen gå över ögonen. Kl 20.05 fortsatte äventyret mot Tynset.

Sträckan mellan Søvollen och Tynset var väldigt tuff. Väl framme beskrev Nisse den med orden "fruktansvärt tunga spår, det gick hela tiden upp och ner- upp och ner". I Tynset tog Nisse den obligatoriska 8 timmars vilan. De flesta av hundarna passade på att vila, men efter några timmar tycktes Tuff vara utvilad inför nästa sträcka som var ca 120 km till Grimsbu.

Kl 13.07, efter 8 timmars obligatorisk vila kom Nisse och hundarna ut fint från Tynset. Faste hade fått åka på släden de sista 40 km in till Tynset, undersöktes av veterinär på plats som inte kunde hitta något annat fel på honom än att han saknade lite vätska. Efter utfodring och 8 timmars vila såg han pigg ut, och det var svårt att lämna checkpoint utan en av favoriterna... Ibland fattas fel beslut, och detta var ett sådant. Faste fick åka släde igen redan efter 10 km. Efter ytterligare 20 km var det Flinta som behövde skjuts, och med två hundar på släden och 90 km över fjället i kuperad terräng fattades det oundvikliga beslutet att avbryta tävlingen och vända tillbaks till Tynset. Det var naturligtvis ett tungt beslut, då de övriga hundarna var väldigt pigga. Så är det, om inte "om" hade varit. Nu var Femundløpet över för 2009,  och visst var målsättningen att komma i mål, men... inte till vilket pris som helst!

Tack till...

... Marlene som tog så väl hand om hundarna där hemma.

... Tommy Berglund som har varit medhjälpande handler under hela tävlingen

... Peter Edelbrock för allt samarbete under hösten och vintern. Stort grattis till din 18 plats på årets tävling!!!

... Anders Hörnlund, Håkan Nisula, Claes Arvidsson, Daniel, Ann och Per Nylén med flera för hjälpen före start på Bergmansgatan

.... Richard Ryderstedt och Eveline Koch för all rapportering på Amundsen Race hemsida

... Nadja CK för att du fixade jackorna så bra

.... Siv och Willy Aspaas i Røros som ger oss ett så fantastiskt boende på tävlingsplatsen

... alla som har uppmuntrat oss inför och under tävlingen. Vi har fått väldigt många SMS, telefonsamtal och e-post under resans gång, det värmer!