Femundlöpet 600 start 4 februari 2010

Nisse och hundarna Faste, Gasten, Ask, Flinta, Skrika, Kisel, Leo, Fender, Kutter, Tuff, Chumm och Asar startar på en av världens tuffaste långdistanstävlingar, Femundlöpet 600. Ett äventyr som varade i 4 dygn, 3 timmar och 29 minuter varav 1 dygn, 15 timmar och 13 minuter var "paus", d.v.s inne på checkpoint.

Traditionen med att starta Femundlöpet 600 på Bergmansgatan i Röros centrum är bruten. I år gick starten på Idrettsparken, och i stället för att som tidigare starta klockan 20.00 gick första ekipage ut redan klockan 12.00. Det spreds ett härlig stämning i startområdet, och med 1 minut mellan varje startande gällde det att vara på plats i tid. Stort tack till Nadia, Agneta, Marie, Nina, Anders, Tommy och Fredrik och alla andra som hjälpte spannet från bilen och genom svängen på 180° vidare mot startlinjen. Ett spann med 12 hundar är väldigt långt i skarpa svängar!

Klockan är 12.59 och startsignalen har gått. Med Gasten och Faste i led bär det av mot en stor utmaning och ett riktigt äventyr. Foto starten Kjell O Brun

Från Röros är spåren lösa och på sjöarna är det mycket övervatten vilket sätter hårda prov på hundarna. Efter 70 km har spannet nått Tufsingdalen som är tävlingens första checkpoint. Klockan är nu 18.31 och mörkret har lagt sig. Här finns ingen depå, utan allt som skall användas på checkpoint måste finnas med i släden från start. På denna checkpoint blir det tidsutjämning, och teamet får vila i 2 timmar och 7 minuter. En halmbal blir lastad på släden och handler Tommy leder spannet till sin viloplats., Nästa steg är att fylla på det iskalla vatten i vattenkokaren för att ge mat till hundarna. Det gäller att ha härdade händer som tål att arbeta i kylan! När hundarna väl är utfodrade plockas halmen fram och de har då möjlighet att koppla av inför nästa etapp mot Drevsjö som startar 20:38.

På fjället är spåren hårda, men i övrigt väldigt löst och fortsatt övervatten på isarna. Spåret går delvis på över 1000 meters höjd. Efter 70 km är klockan 02.10 och  spannet kommer in till checkpoint Drevsjö. Vi har hyrt en campingstuga, så efter sedvanliga checkpointsrutiner där det i första hand gäller att se till att hundarna har det bra blir det utrymme för 1 timmas sömn innan det är dags att förbereda den 65 km långa sträckan mot Sövollen.

Sammanfattningsvis är spåret till Sövollen löst, löst, löst med riktig sockersnö hela vägen bortsett från de sista 8 km innan checkpoint då det plötsligt blir väldigt kraftig vind med snödrev. Spåret försvinner helt och hållet och med ca 50 cm lössnö vägrar en av ledarhundarna gå vidare och vänder hela spannet ner igen. Väl nere i lä vänder de uppåt igen, då med Faste och Ask i led. Nu har ett par spann kommit i kapp och följer Nisses spann hack i häl i snöstormen över fjället in mot checkpoint. Ingen vare sig kan eller vill köra om i detta läge. 14.44 kommer teamet in till Sövollen, och spannen som kommer in ställs upp ganska tätt, vissa främmande hundar kommer nästan helt upp i spannet! Sövollen är en ganska primitiv checkpoint men väldigt charmig med en mycket trevlig atmosfär. Här väljer Nisse att vila i 5 timmar och 42 minuter, dock helt utan att sova. Lämnar Sövollen 20:26.

Spåret till Tynset är bra den fösta sträckan, men nere i dalen är mycket av snön borta och underlaget består till stora delar av sten och ris. När spåret återigen kommer upp på över 1000 meter är de ok. När teamet sedan kommer in på checkpoint Tynset är klockan 02.09. Här blir det 6 timmar och 26 minuters vila, vilket innebär att sömnen går över ögonen ett par timmar.

 

Efter lite skönhetssömn är det dags för nästa etapp på 76 km mot Grimsbu. Eftersom Femundlöpet är en riktigt kuperad tävling går spåret ännu en gång upp på över 1000 meter och denna etapp går ca 50% på rent kalfjäll. Underlaget är bra, likaså vädret. Checkpoint Grimsbu ligger väldigt fint i Folldal och blev för övrigt korad av förarna till tävlingens bästa checkpoint. Hit kommer teamet efter drygt 6 timmar och klockan är 14.55.

Klockan 20.55 är de i pannlampans sken dags att köra 70  km för att återigen komma tillbaks till Grimsbu. Detta är den bästa turen! Upp på 1160 meter, vindstilla, stjärnklart och stenhårda spår. En euforisk känsla infinner sig. På fjället är det inte så kallt, men åter ner i Grimsbu klockan 03.02 visar termometern på -26 grader. Samma rutiner att hundarna matas och pysslas om. När halmen är utlagd täcks hundarna över med en filt för att de skall kunna koppla av på allra bästa sätt samtidigt som de inte släpper någon värme och därmed energi.

 

 

 

 

 

 

 

Foto Kjell O Brun

Till höger är det Skrika och Gasten som vaknat till liv inför näst sista sträckan mot Tolga, en sträcka på ca 100 km. Spåret går tillbaks mot Tynset, och vädret är omväxlande med snöbyar. Efter Tynset kommer den berömda mördarbacken... Det är mycket smala spår, och backen går precis rakt upp i över 1 km. Tufft och utmanande för både hundar och förare. Sista sträckan ner mot Tolga går omvänt brant ner, så här gäller det att bromsa. In till Tolga 20:05, och här är det 8 timmars obligatorisk vila. Det är skönt att få vila i sovsalen, och eftersom det inte är någon större stress så väljer Nisse att ta det lugnt och lämnar Tolga först efter närmare 9 timmars vila.

Sista etappen är även den ca 100 km och spåret går rätt upp på fjället strax efter start och fortsätter ca 50 km på kalfjället. Banan är väl utmärkt, men det finns absolut inga synliga spår, så när hundarna kommer utanför den preparerade leden försvinner de nästa i snön. Detta är naturligtvis väldigt psykiskt påfrestande för dem att få kommando hela tiden, men de fortsätter att kämpa på. På en sommmarväg blir det en stunds körning på hårda spår, för att sedan återigen komma ut på lösa, lösa spår.

Klockan är 16:30 måndagen den 8 februari och teamet har nått mållinjen i Röros. Kisel och Faste är de hundar som leder spannet den sista sträckan. Under tävlingens gång har även Ask, Gasten och Skrika gått i led. Det är en fantastisk kämparinsats av alla inblandade, och man är oerhört imponerad av dessa 4-benta atleter och dess förare. Femundlöpet avslutas med en bankett och prisutdelning på tisdag kväll. Grattis till Peter Edelbrock och Karsten Grönås som var de övriga två från Sverige som kom i mål på Femundlöpet 600 samt följande svenska förare som genomförde Femundlöpet 400: Kim Jonsson, Nina Filander (siberian husky), Stefan Falter, Agneta Nilsson Hörnlund (siberian husky), Kristin Esseth (alaskan malamute) och Håkan Nisula (samojed).

Ja, så var Femundlöpet över för detta år, och vi kan konstatera att det återigen varit en fantastisk resa som det kommer att ta lång stund att smälta. Bilden till vänster togs strax före start, och den högra bilden är tagen just efter målgång. Det är bara att konstatera att Nisse ser ut att behöva lite sömn!

Kontakta oss: e-mail: