Välkommen
Välkommen Stadgar Bildgalleri Historia Produktinformation Föreningen tackar Kalendarium Kommentarer Länkar

 

Gustavus Adolphus Rex.gif (21871 bytes)

Det var tidig morgon i Stockholm den 9 december 1594. Klockan 13 minuter över 7 hörs den första protesten från den nyfödde. På slottet väntade med spänning riksråden och andra betydelsefulla herrar på nyheten.

Skulle lyckan stå dem bi? Skulle det bli en son?

Stor är den glädje som utbryter när meddelandet når dem att en son blivit född. I samma timme författar de elva herrarna samt rikets drots en skrivelse där de intygar att:

"Gud den högste i så motto givit sitt allermäktigaste bistånd till att hennes furstliga Nåde till sin herres, hele det furstliga huset samt övrige menige i Sveriges Rikes glädje, välmakt och bestånd nu uti denne timmen, som är den sjunde på detta dygnet och tretton minuter däröver, nedkommit och dock, fastän med mycken vedermöda, lyckeligen blivit förlossad med en välskapad son, den där i det heliga dopet det med namnet Gustavus Adolphus anfåendes varder."Så begynner den tid i Sveriges historia som vår förening valt att studera och förevisa.

Gustav II Adolfs Fotfänika i Göteborg är en ideell förening som tagit till sin uppgift att sprida kunskap om liv och leverne i 1600-talets Sverige. Detta gör vi med hjälp av frivilliga som delar vårt intresse för nordisk historia. Män, kvinnor och barn är alla lika välkomna till vår förening, och vi ser det som en styrka att kunna engagera hela familjer i vår verksamhet.

Föreningen grundades sommaren 1996 av tolv personer som tidigare varit aktiva i div. föreningar med en historisk intressesfär. Vid 1900-talets slut kan vi räkna in 24 medlemmar fördelat på 6 barn, 5 kvinnor och 13 män. I dagsläget  är ca. 20 av våra medlemmar komplett utrustade med tidstypisk klädsel och övrig utrustning. Men vi strävar alltid att förkovra oss och utöka föreningens verksamhet.

Uppvisningsverksamheten vi bedriver sker mestadels i Göteborg med omnejd, men vi har ofta uppdrag i övriga delar av landet samt utomlands.
I september i år var vi exempelvis i Püchau och i Lützen som ligger i forna Östtyskland. Vi när också en önskan att besöka Breitenfeldt, Wittstock och andra historiskt intressanta platser där Gustav II Adolf och samtida personer verkat.

Om detta låter som ett trevligt sätt att fördriva din fritid, tveka inte att höra av dig till oss.

 

Föreningens adress
Gustav II Adolfs Fotfänika i Göteborg, C/O Ulfvensköld, Tångedal 30, 417 43 Göteborg
Tel
+46 31-55 12 00
Fax
+46 31-703 55 25
 

Senaste uppdateringen på denna sida gjordes:
2000-10-14

Vi har hitintills haft

besökare på denna sida.
Tack skall ni ha och välkommen åter!

Copyright © 2000 Gustav II Adolfs Fotfänika i Göteborg.
All rights reserved.
These pages are maintained by webmaster