Latino

Salsa, cumbia, merengue, son, montuno, guaguancÛ, mozambiquÈ... det finns en otrolig m‰ngd musikstilar frÂn Latinamerika, alla lika sp‰nnande och medryckande:

Cumbia har sitt ursprung på Colombias atlantkust, där den tagit influenser från såväl afro-karibiska slavdanser som spansk melodier. Musiken är taktfast, med bas, slagverk, piano och gitarr som grund och blåssektioner, dragspel och sång som lyfter fram melodierna. Cumbian gungar fram...
Lizandro Meza är cumbians okrönte konung. Han bemästrar både sitt dragspel och sin röst, och är otroligt produktiv. Med bandet Corralejos de Majagual hann han göra 41 album mellan 1966 och 1978. Sedan skaffade han sig ett eget band, Los Hijos de la Niña Luz, och med dem har han nu gett ut 44 album. Att det inte bara handlar om kvantitet utan även kvalitet avslöjar hans digra trofésamling: Han har fått 56 guldplattor och 75 utmärkelser från hela världen.

[Länkar] [Lyssna]

   
Salsa var från början den musik som spelades av invandrade kubaner och puertoricaner på rökiga klubbar i Harlem på 50-talet. De hade från sina hemländer tagit med sig rumba och cha-cha-cha, och detta blandades nu med amerikansk jazz. Salsa har numera kommit att betäckna alla de musikstilar som blandar kubansk dansmusik, son, med karibiska och centralamerikanska rytmer. Det är energiskt och fängslande, med maniska pianoslingor, avfyrande trumpetsolon och en hämningslös rytmsektion.

[Länkar] [Lyssna]

   
Merengue är ett senare påfund. Den har salsans pianoslingor och cumbians taktfasthet, och är en mycket snabb dansmusik. Merenguen har starka fästen på Dominikanska Republiken och i Venezuela.

[Länkar] [Lyssna]

   
[Tillbaka]