Dub & DubpoesiDUB & DUBPOESI

Dub är instrumentell reggae, reggae med sången borttagen och ersatt med diverse ljudeffekter, t ex echo, reverb och loopar.

Dubmusiken föddes på Jamaica på sextiotalet, när DJ:s utvecklade sitt jobb från att bara spela musik till att själva gå in och skapa genom att pratsjunga (toasta) till låtarna och mixa dem efter eget tycke. Mixningen och toastandet gjordes live mitt på dansgolvet, och ofta använde sig DJ:s av "Call and response" för att få med sig publiken.

Pionjärer inom dubmusiken var producenter som Duke Reid, Coxone Dodd och Lee Perry, vilka hade sina egna "sound systems"; mobila förstärkare och högtalare, en skivsamling och tillhörande DJ. Det var framför allt producenter och DJ:s som blev kända, och inte musikerna som spelade på skivorna. Ett sound system kunde samla stora åhörarskaror när det drog runt i olika ghettos i framför allt Kingston. Varje sound system utvecklade sin egna, speciella stil och kampen var hård om åhörarnas gunst.

Emedan dub tar bort eller mixar om sången använder dubpoesin rösten som ett instrumen som för fram reggaerytmen. Tanken är att rösten och rytmen skall vara så nära varandra att man kan ta bort instrumenten och ändå höra musiken. Dub innebär alltså både instrument utan sång och sång utan instrument. Man kan säga att den huvudsakliga skillnaden mellan dub och dubpoesi är att dubpoeterna framhåller ordet framför musiken.


[Tillbaka]